KÁLID ARTÚR - AKINEK OLY ISMERŐS A HANGJA

Újabb rokonszenves művész tárulkozik ki közönsége előtt a Bencs Villa színpadán. 

A Színház- és Filmművészeti Főiskola drámai szakán 1993-ban végzett. 1991-től a Vígszínház tagja. 1997-től pedig szabadúszó. Pályája az 1988-as Ki mit tud?-dal indult, ahol verselőadásaiért díjazták. Röviddel ezután kapta meg első szerepét az Angyalbőrben című tévésorozatban.


Nehéz gyerekkor

Kálid Artúr – merthogy róla van szó –, a nyíregyházi színház Tengeren című előadásában is kulcsszerepet játszó közkedvelt színművész Kováts Dénes Többszemközt sorozatának vendége a Bencs Villában február 11-én, kedden 17.30-tól. Az est során szó lesz majd kötődéseiről a megyénkhez: állami gondozásban nőtt fel Berkeszen, család nélkül. Születésekor a Majoros családnevet kapta, majd 18 éves korától Békésinek hívták. Apja bissau-guineai származású. Egy arab család szerette volna örökbe fogadni, végül mégsem került hozzájuk, de tőlük kapta a Kálid (Khaled) családnevet. Azóta találkozott már az édesapjával is Afrikában. Budapesten Winkler Barnabás vette a gondjaiba, ezért hálából felvette a férfi vezetéknevét (ezt használja a hivatalos irataiban). Az est folyamán nyilvánvalóan szó lesz élete csúcs és mélypontjairól, színházi, film- és szinkronszerepeiről. Prózai és zenés darabokban egyaránt megállja helyét, Ray Rigby: A domb című nagy sikerű regényének színpadi változatában szabadságától megfosztott közkatonát, Az ember tragédiája Merlin Színházban bemutatott előadásában Ádám szerepét játszotta. Ezt követték a Vígszínház Össztánc és A padlás előadásainak zenés szerepei. Tévéfilmjei közül az Angyalbőrben és a Tűzvonalban volt a legismertebb, játszott a Sztracsatella című filmben, legutóbbi filmszerepét 2016-ban formálta meg A tökéletes gyilkos című thrillerben.

Az ördög, akit szeretünk

Kálloy Molnár Péterrel és Tóth Gáspár Andrással Shakespeare összes művét rövidített, parodisztikus változatban dolgozták át. Talán vannak még, akik emlékeznek: a darabbal óriási sikert arattak Nyírbátorban, a Szárnyas Sárkány Fesztiválon is. A beszélgetés során alighanem megidézik Shakespeare-t, de ugyanígy Sir Kánt és Lord Lanchastert, Will Smitht és Denzel Washingtont, hiszen több mint két tucat sorozat-szinkronszerep és ettől is több mozis szinkronszerep fűződik a nevéhez. Aki pedig látta Conor McPherson Tengeren című művének színpadi adaptációjában, számíthat arra is, hogy maga az ördög személyesen ott lesz a Bencs Villában. Legfeljebb nem egy viharos éjszakán kér bebocsátást, azt kérve, hogy megmelegedne egy kicsit…

Forrás: Kelet-Magyarország / http://www.moriczszinhaz.hu