Zenés vígjáték ősbemutatója a temesvári színházban

„Mi nem a kedvenc színére vagyunk kíváncsiak. Ha nálunk akar vásárolni, le kell ásnia a lelke igazságáig!”

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház holnap, szombaton 19 órakor mutatja be Vinnai András Furnitur című darabját Göttinger Pál rendezésében. A temesvári színház az elmúlt évadokban különösen nagy hangsúlyt fektetett a kortárs magyar és egyetemes drámairodalom népszerűsítésére, így a soron következő ősbemutató szervesen illeszkedik a színház műsorpolitikájába. A 2011/2012-es évadban Németh Ákos Deviancia című darabja után ezúttal egy fiatalabb pályatárs művét, Vinnai András drámáját mutatja be a társulat, melyet a szerző a rendezővel és a színházzal folytatott szoros együttműködésben írt újra. Vinnai András 1977-ben született Budapesten, jelenleg Magyarország egyik legelismertebb és legtöbbet játszott fiatal drámaírója, nevéhez számos sikeres bemutató fűződik. Furnitur című darabjában a főhős bolyongását követhetjük végig egy olyan belső és külső utazás során, amelyben egyszerre van jelen a valóság és a fikció, a humor és a drámaiság, az irónia és az önirónia.

„Shivak Shurman gyereket akar. Becsülettel átrágta magát a Kilenc hónap férfiszemmel, az Apák bibliája és egyéb ismeretterjesztő kiadványokon. Barátnője is van a gyermeknemzéshez. Shivak Shurman tehát felkészült az apaságra. Már csak a lakását kellene átalakítania a gyermekáldáshoz. Ehhez nyújt segítséget a Furnitur lakberendezési áruház. Illetve ehhez pont nem. Azt viszont garantálják, hogy a vásárlóik egy életre megtanulják, mi mindenre lehet használni egy ipari porszívót. Mindezt sok zenével, tánccal és hisztériával.” − olvashatjuk a szerző ajánlójában.

Az előadást egy fiatal stáb hozza létre egy fiatal társulattal: Göttinger Pál, az előadás rendezője 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, szakmai gyakorlatát Poznanban és Londonban töltötte. Az első három évadban szabadúszó rendezőként dolgozott. Martin Crimp írásából (Attempts on her Life) készített a.N.N.a című előadása a legjobb rendezés díját kapta az 2008-as Alternatív Színházi Szemlén. A 2010/2011-es évadban a budapesti Bárka Színház, 2011-től a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. A diplomaszerzése óta eltelt években nagyrészt kortárs szerzők drámáit állította színpadra. A prózai színházi előadások és a Magyar Rádiónak készített hangjátékok mellett rendezett barokk és kortárs operát, kórusimprovizációs előadásokat és egy operettet is. 2011-ben a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima díját kapta.

Az előadás alkotói között a temesvári publikum számára többnyire már ismerősen csengő nevek bukkannak fel. A Furnitur zeneszerzője, Cári Tibor már sok éve rendszeresen visszajáró vendége, mondhatni, házi zeneszerzője a temesvári színháznak és már többször bizonyította érdemeit. Albert Alpár több éve tervez díszleteket a színháznak. Katona Gábor koreográfus is már többször dolgozott a temesvári színházzal, rendezőként és koreográfusként egyaránt. Az említett hármas nevéhez fűződik a Prométheusz című előadás, melyet az erőteljes látvány, zeneiség és koreográfia határozott meg. Katona Gábor a Titanik vízirevü, a Prométheusz és a Mellékhatások után ismét Temesváron dolgozik, ezúttal Göttinger Pál rendező mellett, akivel több éve alkotnak együtt. Balázs Gyöngyi pályakezdő jelmeztervezőnek Temesváron lesz először lehetősége megmutatkozni a nagyközönség előtt, divattervezőként azonban már kapott egy elismerést Temesváron.

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A bemutatót követően az előadást legközelebb február 28-án, március 8-án és március 19-én láthatják az érdeklődők.Az előadásra jegyek elővételben 16 lejes egészáron, illetve 8 lejért kedvezményesen a színház jegyirodájában válthatók hétfőtől péntekig 16–19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450-606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előzetes helyfoglalások az előadás kezdése előtt 20 perccel érvényüket vesztik. Kérjük, időben váltsák ki jegyüket! Szeretettel várunk mindenkit!