Kórus a medencében: Kultúrfürdő 2010

Másfél hónapig – augusztus 5. és szeptember 11. között - tart, mégis legalább egy évre elegendő látni és hallani valót kínál a Kultúrfürdő 2010 programsorozat. A rendezvényt nonprofit alapon működtető Halastó Kulturális Egyesület estéről estére más előadókat szerepeltet – mindezt különböző budai helyszíneken, a rendezvénynek ugyanis jelenleg önálló koncerttere sincs. A Kultúrfürdő kínálatáról, indulásáról és hátteréről Szálka Zsuzsanna szervezővel beszélgettünk.

Találka a Frankelben
A Kultúrfürdőről egy koncert kapcsán, ismerőseimtől hallottam először; a Tai Chi Teachers fellépésére mentünk, a helyszín pedig a Frankel Leó utcai mű-törökfürdő volt – legalábbis akkor így tudtuk. A bejáratnál derült ki, hogy ez – jelenleg – csak ideiglenes találkozóhely a programsorozat látogatói számára, fürdőhelyet ugyanis jogi viták miatt idén nem használhatják a szervező Halastó Kulturális Egyesület. A mintegy 20-30 fős közönséget ezután a Ganz öntödei múzeumába kalauzolták át; itt, harangok, kályhák és öntőformák között tartott hangsúlyosan környezettudatos koncertet a Tai Chi – az ipari tárlatot pedig akár zenehallgatás közben is be lehetett járni.

Fürdőből templomba
Mint később megtudtam, a Ganz-beli fellépés csak egy volt a Halastó programjai közül. A Kultúrfürdőt már harmadik éve rendezik meg, augusztus és szeptember között, helyszínként pedig egészen idáig a törökös hatású, ám valójában a 20. század elején Ray Rerzső tervei alapján épített népgőzfürdőt használták. A Halastó kórusa a kupolában adta elő – fürdőköpenyben és papucsban – a Cupido és a Halál című barokk operát, de fellépett Krétakör társulata, és rendeznek kiállításokat, gyerekprogramokat is itt. A fürdő rendszeres használata ugyanakkor nehézségekbe ütközik. Bár a Halastó minden ehhez szükséges engedélyt megkapott, egy magánszemély fellebbezése miatt mégsem rendezhetnek a helyszínen programokat – mesélte megkeresésemre Szálka Zsuzsanna, a csoport egyik szervezője. A jól bevált terem helyett így most a környező fürdőkben, múzeumokban kell vendégeskedniük, ahol – Szálka elmondása szerint – szerencsére örömmel fogadták őket. A Kultúrfürdő 2010 programja így mindig másutt látható – hogy hol, azt a látogatók is csak az utolsó percekben tudják meg: fürdő előtti járdaszakasz állandó találkozó ponttá vált, s a szervezők innen kísérik a közönséget az aktuális helyszínre. Szerveztek már koncertet a Királyfürdőben, ahol a Presto kamaraegyüttes és a Kupola Zenekar lépett fel, de a Szilágyi Dezső téri templomban is, a Barokk Bringa trió közreműködésével. A programsorozat nonprofit jellegű: az előadók legnagyobb része pedig ingyen játszik; a közönség sem jegyet vesz, hanem adományt ad – avat be a részletekbe Szálka – a Halastó tagjai pedig önerőből, munka mellett tartják fent ezt a programsorozatot, a maguk és mások örömére. A programfelhozatalt a fesztivál blogoldalán ismerhetik meg az érdeklődők, belépőt kérni pedig a kulturfurdo@gmail.com címen lehet kérni tőlük. A cikk megjelenésének napján, vagyis csütörtökön például a W. H. formáció adja elő Shakespeare megzenésített szonettjeit, pénteken pedig Jónás Vera és Csongrádi Gábor tart csillagnéző koncertet a Kultúrfürdő szervezésében.


A Halastó Egyesületről
A Halastó 2004 tavaszán alapult, mint kórus, Halas Dóra és Tóth Árpád karvezető szakos hallgatók szervezésével – és innen, a két név összevonásával született az a 2006 óta működő kulturális egyesület elnevezése is. A mintegy nyolcvan tagot számláló társulat kezdetekben a kórusimprovizáció Magyarországon kevéssé ismert műfajával kísérletezett, ám idővel eljutottak a színházig is; összművészeti produkciójuk, az énekelt-eljátszott Cupido és a Halál már a Bárka színpadán kapott helyett, a már ismert törökfürdő mellett. A társulat 2009 tavaszán oszlott fel, illetve vált szét több, csoportra: a kórustevékenységet a Soharóza és a Csíkszerda együttesek vitték tovább, melyek rendszeresen fellépnek a Kultúrfürdő fesztiválon is. Mint Szálka Zsuzsanna elmondta, a szétválástól függetlenül tartanak azért közös produkciókat: a következő nagy fellépésre 2011 januárjában júniusában kerülhet sor, amikor egy meseoperát fognak színre vinni – tette hozzá, ennél többet azonban nem akart elárulni.



Koncz Tamás