Nagytakarítás

Lemossák a Hevesi Sándor téri Magyar Színház épületét. Évtizedek koszától szabadítják meg az épületet. Az akció szimbolikus gesztusként is felfogható, miközben régóta fennálló egyre nehezebben kezelhető problémát old meg.

Szimbolikus abban az értelemben, hogy egy kívülről és belülről megújulni vágyó teátrum első látható, személyesen megtapasztalható intézkedéséről van szó. Ha elsétál valaki a Hevesi Sándor térre, érzékelheti, hogy a színház homlokzata már megtisztult, látványában XXI. századira cserélték a "cégtáblát" és az ígéretek szerint további változások is várhatók. Cserélik majd a külső világítást, befestik a fal bizonyos elemeit, fiatal iparművészek terveznek térinstallációt a művészbejáró fölé. A későbbiekben a tervek szerint a belső tér, az előcsarnok, a nézőtér is megújul, mint ahogy a műsortervben is sok változás várható a korábbi évekhez képest. Tegnap volt például a Sweet Charity című musical bemutatója.

A zenés darabot kettős szereposztásban a Katona József Színház színésznője Pelsőczy Réka állította színre. Korán indított a színház, egy nyárvégi bemutatóval. Ezzel talán tényleg új útra is lépve. Előzésbe kezdett és a tervezett premierek is mind ígéretesek a Feleségem történetétől, a Kaméliás hölgyön át az Osztrigás Miciig. Rendez majd a színházban Kiss Csaba, Anger Zsolt, Guelmino Sándor, Galambos Péter, Koltai M. Gábor és Göttinger Pál. Darabot ír a teátrumnak Háy János. Több már bizonyított színészt szerződtettek Pécsről, Győrből és budapesti játszóhelyekről. A külső, belső nagytakarítással megcsillanhat egy igényes, a színház vezető által szívesen hangoztatott népszínház létrejöttének esélye.

Ez azért is jó lenne, mert a Magyar Színházzá lett korábbi Nemzeti régóta nem találta igazán a helyét és hosszú ideig halogatta a mostani nagytakarítást. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy a megújult külső, belső terekbe az értékek igazi otthonra leljenek és nehogy a nagy megújulás címén mindent kidobjanak.

Balogh Gyula / Népszava