Ördögkatlan az idén is – Bárka-kikötő Baranyában

A Magyar Fesztiválszövetség által kiválónak minősített, hagyományos programsorozatot, az immár III. Ördögkatlan-fesztivált augusztus 4–8. között tartják a Baranya megyei Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, a Vylyan Pincészet teraszán és a szársomlyói Szoborparkban. Az Ördögkatlan védnökei: Cseh Tamás† és Törőcsik Mari.

Az idei fesztivál a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa miatt is „csúcsra jár”, ezért a rendezők azt remélik, hogy a „katlant” sikerül az igényes, minőségi művészet- és kultúrafogyasztó közönség zarándokhelyévé tenni. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlődést tartják szem előtt. Nem vonnak be új településeket (noha számos a jelentkező), és nem hosszabbítják a fesztivál időtartamát sem. Arra törekszenek, hogy minél jobban kiszolgálják a visszajáró és az újonnan érkező mintegy 25–30 ezer látogatót.

Összművészeti fesztiválról lévén szó, mindenekelőtt a minőség meghatározó, csupa olyan fellépővel találkozik a látogató, aki a maga műfajában feltétlenül a legjobbak közé tartozik. Fellép (a teljesség igénye nélkül) a Quimby, a Budapest Bár, Ferenczi György, Háy János, Kovács András Ferenc, Dragomán György, Kovács Gerzson Péter, Gergye Krisztián. Dresch Mihály, Szakcsi-Lakatos Béla, Sárik Péter, Lois Viktor, Érdi Tamás, a Szent Efrém Kórus, Sebestyén Márta, Berecz András, a Csík Zenekar, Mucsi Zoltán, Mácsai Pál, Rátóti Zoltán...

Tavaly a Vajdaság volt a vendég, az idén Háromszéket hívták meg, így sok-sok zenével, gyerekelőadással, táncházzal, kiállítással, színházzal, irodalommal jön Sepsiszentgyörgy és vidéke.

Az ott és most történő-születő művészeti események: Kiss Tibor a Quimbyből, ef.Zámbó és Cseh András a fesztivál idején a betársuló látogatókkal együtt házat fest. Háy János kiállítja manórajzait, miközben a kiállítóterem falára nagyharsányi manót fest. A Mediawave-en mindenféle zenei műhelyek lesznek, ahol új produkciók születnek; az 50 éves Háy János együtt muzsikál a legjobb rock-zenészekkel, miközben saját verseit is szavalja majd a templomban, Göttinger Pál, fiatal rendező vezetésével Kapa és Pepe, valamint pécsi színészek naponta performanszokat hoznak létre a legváratlanabb helyzetekben.

Nemcsak „húzónevek” szerepelnek a meghívottak között, de olyanok is, akik még csak kezdenek, ám tehetségesek (pl. a kaposvári színművészetisek), vagy olyan beérett, nagyszerű alkotók, akik Magyarországon még nem ismertek (pl. a Firewater New Yorkból, a BaBaZuLa Törökországból stb.).

A szervezők fontosnak tartják a Cseh Tamás Emlékestet. Ő volt a védnökük, a tavalyi Ördögkatlan idején halt meg. Augusztus 7-én 17,04-kor mindhárom falu harangjai megszólalnak, este pedig a Szoborparkban emlékeznek rá. Egyúttal a Bárka Színházban, a születésnapján, január 22-én tartott emlékest dvd-n rögzített anyagát az Ördögkatlanban kezdik terjeszteni.