POSZT: jegyek egy hónappal előbb

2010. április 13. 18:21 Mészáros B. Endre

PÉCS | Nincs már egy hét és újra itt a hajnali sorban állás, hiszen április 20-tól, vagyis jövő keddtől árusítják a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjaira és három kiemelt OFF műsorára – a Queen-emlékestre, Varnus Xavér orgonaestjére és Kern Andrásék komédiájára – a jegyeket.

Idén egy hónappal minden előrébb kerül. Február végén lezárták a versenyévadot, és már elkészült a kiegészítő programok listája is a X. POSZT-ra, amelyet június 3-a és 12-e között rendeznek meg. A versenydarabokat kivétel nélkül a színház épületében láthatjuk, de az eredeti miliő kedvéért most is leszűkítik néhányszor a játszó és a nézőteret. Megy egy darab a szobaszínházban (Übü király), egy pedig a Pécsi Balett próbatermében (Bodó Viktorék Kockavetője), a nagyszínházban pedig csökkentett közönség előtt játsszák az Örkény Színház Brecht-előadását, ám éppen emiatt egyedül ezt a nagyszínpadi darabot két alkalommal is adják, s megduplázzák az összes kamaratermi bemutatót is.

Az OFF-programok közül három kiemelt eseményre kezdik meg jövő kedden a jegyértékesítést. A tízéves gyakorlatnak megfelelően ezek egyike Varnus Xavér orgonakoncertje a Zsinagógában, június 6-án. A másik a 88 utca foglyai komédia, amelyet június 7-én a nagyszínházban láthatunk Kern András és Básti Juli főszereplésével. Nagy bulinak ígérkezik 10-én a Sportcsarnokban a Queen-emlékest olyan musicalsztárokkal, mint Mészáros Árpád Zsolt vagy Koós Réka.
Az OFF-csomag másfélszáz programjából még néhány érdekesség: verses-jazzes Szakcsi est jön Dunai Tamással és Bornemissza Máriával június 9-én, s újra hallhatjuk a Bazilikában a Dés László (szaxofon) és Szamosi Szabolcs (orgona) duót 11-én. Best of POSZT címmel pedig olyan korábbi sikerprogramokat újítanak fel, mint az élő szinkronizálás, vagy a zongorapárbaj.

A helyszínek közül idén nem számítanak a Tettyére és a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadra, valamint várhatóan nem lesz könyvfesztivál a Széchenyi téren. A színházi találkozót Törőcsik Mari nyitja meg június 3-án a Színház téren, a díszvendég pedig ezúttal Béres Ilona lesz.

Pénzügyileg is jól áll a jubileumi X. POSZT. A kulturális tárca ígérete 80 millió forintos támogatásról szól, a város képviselő-testülete 75 millió forintot szavazott meg a fesztiválra. Emellett szponzori segítséggel, jegybevételekkel is kalkulálnak, így mintegy 170 milliós összeggel gazdálkodhatnak a szervezők. Első körben a versenyelőadásokra és a három kiemelt OFF-programra lehet jegyet venni április 20-tól. Jó hír, hogy a belépők árai nem változnak a tavalyihoz képest, a kamaraterembe és a nagyszínházba egységesen 3500 forintért lehet bejutni. A OFF-programoknál sokkal nagyobb a szórás, pár száztól 3500 forintig, a teljes kínálat május 4-től lesz elérhető. Ugyanakkor ezúttal is akad majd szép számmal olyan bemutató a Sétatéren, a Jókai téren, a Kultúrkertben, amelyeket ingyen lehet megtekinteni.

A szakmai, a színész- és a közönségzsűri összetétele

Szakmai zsűri: Moór Marianna (MASZK Országos Színészegyesület), Göttinger Pál (Magyar Színházrendezői Testület), Upor László (Színházi Dramaturgok Céhe), Kentaur (Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága), Stuber Andrea (Színházi Kritikusok Céhe), továbbá Sultz Sándor drámaíró (legújabb darabját a Pécsi Harmadik Színház április végén mutatja be), Thomas Irmer német kritikus, Marina Davidova, a moszkvai NET Fesztivál társigazgatója és Chris Campbell, a Royal Court Theat-re (London) irodalmi vezetője.

Színészzsűri: Szilágyi Tibor és Fehér Anna színművészek, a harmadik tag még nem ismert.

Közönségzsűri (a Pécsi Nemzeti március 27-i előadásának nézői közül sorsolták ki): Tilesch Tamara, Fenyvesi Gábor, Gömöriné Bakos Annamária, dr. Tóth Gabriella, Varnyú Ildikó – mind pécsiek.