Ugrálós, punkos ír népzene


Krezinger Szonja - 2009-05-12 21:25

Péter János, a Firkin együttes alapítója a banda első, Firkinful of Beer című lemezéről beszél, amelyen 17 búfelejtő ír kocsmadal hallható.

Hogyan találtak egymásra a Firkin tagjai?
– Én már 15 éve játszom kelta zenét, sokáig a M.É.Z.-
ben és a Shannon.hu-ban fuvoláztam, és felmerült bennem az igény, hogy egy pörgős, vad, szilaj zenét játszó bandát alapítsak. A dobosunkat már korábban ismertem, a két énekessel egy éve találkoztam. Nem tudtam közülük választani, így mindketten jöttek, ami utólag nagyon jó döntésnek tűnik: két különböző karakter és hang, amit hoztak. A hegedűst és a gitárost közösségi portálon, barátokon keresztül leltük meg, a basszusgitáros
pedig kezdetben beugró volt, aztán maradt.

Mely együtteshez hasonlítaná zenéjüket?
– A Flogging Mollyhoz vagy a Dropkick Murphyshez: kettejük
stílusa közt van a miénk. Flogging Molly-dalokkal kezdtük az együttest, így rázódtunk össze, de már két hét után jöttek az ötletek saját számokra. Végül két hónap alatt összeállt a másfél órás koncertrepertoár. A saját dalaink ír népzenei feldolgozások, de punkossá, ugrálóssá alakítva.

Hogyan lett mindebből lemez?
– Őszi fellépéseinken már nagy sikerünk volt, sokan szerettek volna otthon is hallgatni minket. Ekkor elkészítettünk egy demólemezt, ami azonban nem volt elég. A közönség több számot követelt. És íme, végre itt a nagylemez, 17 búfelejtő ír kocsmadallal!