Bárka színház 2009/2010 - A következő részek tartalmából

Nincs kultúrafogyasztó, aki a bárka szó kapcsán akár Noé indoor állatkertjére, akár csak egy hétköznapi ladikra asszociálna azelőtt, hogy Budapest egyik leghitelesebb színházának épülete rémlene fel a szemei előtt. A 2009/2010-es évad ennek megfelelő darabokkal várja majd a nagyérdeműt. 
Kezdjük azokkal, amik olyannyira megvetették a lábukat, hogy jövőre is a repertoár részét képezik majd. Ilyen a negyedik éve műsoron lévő Koldusopera, Csehov Sirály című darabja, a mára már klasszikussá nemesült dalokat megszólaltató Piaf Piaf, és a hitleri Németország világát felidéző Istentelen ifjúság. Ezen túl az Iskola a határon, a Tengeren, a Mulatság, a Girspell, a Vasárnap nem temetünk, és a nemrégiben a társulathoz csatlakozott Mucsi Zoltán főszereplésével játszott De Sade pennája is megtekinthető lesz.
Valahonnan innen indul a következő Bárka-járat, hogy a kézenfekvő közhely-képpel éljünk, ehhez csatlakozik még egy bő fél tucat másik darab, hogy teljes legyen az élmény azok számára, akik szerint a színjátszás nem a celebekről és a Rómeó és Júlia újabb musical változatáról szól. Lesz itt kosztümös fejetlenég, modern film átirata, és persze a kötelező pszihedélia, mert anélkül egy tapodtat sem.
Az egyik legkecsegtetőbb kísérlet a Dogville című, egyébként kiváló amerikai film színházi változata lesz, amit Anger Zsolt rendezésében megpróbálnak a magyar viszonyokra lefordítani. Az eredetileg egy, a világtól elzárt kisvárosban játszódó történet itthoni értelmezése tartogathat meglepetéseket, már most kíváncsian várjuk az eredményt.
Vidovszky György a következő évadban is folytatja drámapedagógiai munkáját, és a Zendülők című darabbal továbbra is fiatalokkal, fiataloknak készít előadást. Gyarmati Kata színházi változatát a Vívóteremben nézhetjük majd meg, nem titkolt lelkesedéssel várjuk, sikerül-e Márai Sándor történetével lekötni az erre fogékony pelyhesállúakat.
Nádas Péter Találkozások című műve alapján Gergye Krisztián rendez előadást, ami már csak azért is ígéretesen hangzik, mert az alapanyag, amiből építkezhet, egy két szereplőre épülő dráma valahogy úgy, mint a Szörnyek keringőjében, már ami a két idegen közötti, múltbéli kapcsot illeti. A magyar történelem kevéssé felemelő, de annál emlékezetesebb idejében játszódó darab egy fiúról, és az ő apjának szerelméről szól, reméljük, az ebben rejlő lehetőségek a kellő intenzitással kerülnek majd bemutatásra.
De hogy a ruhatárban porosodó fodros gallérok se maradjanak kihasználatlanul, nomeg mert 200 éve hunyt el Joseph Haydn, darab készül a zeneszerző haláláról, pontosabban az azt követő, fej körüli mizériáról. A Göttinger Pál rendezésében bemutatásra kerülő előadás érdekessége lehet Dinnyés Dániel zenei vezető elképzelése, aki mai hangszereken keresztül fogja megszólaltatni a klasszikus zenét. Ha másért nem, ezért biztosan megéri majd jegyet váltani.
Kicsit félve tekintünk Howard Barker Győzelem című darabja elé, ami egy Shakespeare korában játszódó, de mai nyelvezetet használó előadás lesz, mert bár a Year One ígéretes vígjátéknak tűnik a nyárra, afelől már inkább vannak kétségeink, hogy ez hogyan működhet színpadon. Persze bízunk benne, hogy Tim Carroll rendező rácáfol félelmeinkre.
És hogy a valóságtól is elrugaszkodhassunk, a dán Jokum Rohde Pinochio hamvai című darabját nézhetjük majd meg. A történet egy olyan világban játszódik, ahol a művészet büntetendő, és büntetik is. Hiába jut eszünkbe rögtön az erről szóló film (aminek a címe a világért nem jutna eszembe, várjuk a lelkes kommentelőket), azért kíváncsiak vagyunk, hogy Bocsárdi László rendezőnek mit sikerül kihoznia a témából.
Végezetül itt van még John Mighton Fél élete Szabó Máté tolmácsolásában. A kanadai darab egy idősek otthonában játszódó, könnyed előadásnak ígérkezik, ami amolyan levezetése lehet a következő évad eseménydús, sűrű programjának. Arról, hogy ez pontosan mit takar, egyelőre keveset tudni, de néhány óra súlytalan szórakoztatásra mindig vevő a közönség, már ha ez nem megy a minőség rovására.
Erre pedig legyen garancia maga a színház, nincs okunk abban kételkedni, hogy Seress Zoltán és csapata a 2009/2010-es szezonban is mindent megtesz annak érdekében, hogy tartalmas kulturális élményekkel gazdagítsa a nagyérdeműt.