VIII. POSZT - Határtalan feszivál

VIII. POSzT: Határtalan Fesztivál
Határon túli magyar előadások a versenyprogramban
2008. május 22.

Idén az eddiginél is több lehetőség lesz arra, hogy kicsit jobban megismerjük a határon túli magyar teátrumok különleges világát Kukorelly Endre színházi ’a la carte’-jának köszönhetően, melyen három külhoni magyar produkció is szerepel.

Ott van mindjárt a Székelyföldről, Sepsiszenthyörgyről érkező Tamási Áron Színház, mely az elmúlt 50 év, a nyílt és leplezett kultúrpolitikai diktatúra dacára mára az egyik legjelentősebb határon túli magyar színházzá nőtte kis magát. Ebben különösen nagy szerepe volt a társulat vezetőjének, Bocsárdi László Jászai Mari- díjas rendezőnek, kinek az Yvonne, burgundi hercegnő című előadása Pécsre is meghívást kapott. Az Yvonne a különös sorsú, élete nagy részét emigrációban eltöltő Witold Gomrowicz-nak, a lengyel katasztrofizmus zsenijének első darabja, mely a mese és az abszurd dráma különös, bizarr, groteszk ötvözete. Történet egy fogyatékos(?), furcsa(?), vagy csak öntörvényű(?) hercegnőről, aki egy szigorú „etikettmorál” szerint működő királyi udvarba csöppen, s kinek puszta néma- ijedt- értetlen jelenléte végzetes folyamatokat indít el… Vajon mekkora bűnöket követ el, mekkora áldozatokat vállal egy közösség, az emberiség a „normalitás”, a „rend” helyreállításának érdekében? Június 5-én és 6-án megkaphatják a sepsiszentgyörgyi társulat válaszát a PNSz kamaraszínpadán.

A székelyudvarhelyi Nézőpont Színház az első erdélyi magyar magánszínház, mely alig több, mint egy éve alakult, s mégis: harmadik bemutatójuk, a Love & Money (fotó) máris meghívót kapott az idei évad legjobbjai közé. Nem csupán a társulat „ifjú titán”: az író, a meglepően fiatal Dennis Kelly a kortárs angol drámairodalom egyik legmeghatározóbb egyénisége, kinek darabjai a világ számos színpadán bemutatkoztak már, ám a magyar közönség előtt ezzel az előadással debütált. A Love & Money sokkoló társadalomkritikáját, a szintén ifjú zseniként számon tartott Göttinger Pál állította színpadra, arra keresve a választ, hogy milyen értelemmel, tartalommal tudja megtölteni életét a modern nyugati ember, meg lehet e az önazonosságunkat, élettel és szerelemmel kapcsolatos illúzióinkat őrizni eme zárt „DVD- Coca Cola- laptop-világban”? Június 7-én és 8-án talán erre is fény derül.

Négy mikrofon, négy színész és egyetlen szék: ennyi kell mindössze az idei évad egyik legerősebb, zsigerekig hatoló előadásához, az Urbi et Orbi- hoz, melyet a szabadkai Urbán András Társulata állított színpadra. A jellegzetes színházi nyelvezetet használó, Urbán András Pilinszky János szokatlan egyfelvonásos színművét „urbánosította” „verbálisan textuális oralitássá”, s beszél bűnről, bűnhődésről és feloldozásról megteremtve a maga sajátos, expresszív, kegyetlen, de mélyen emberi színházi világát, „élet-színházát”, melyet a pécsi közönség június 7-én tekinthet meg a kamaraszínház deszkáin.



Forrás: POSZT.com