Bemutatók a Bárkában - kulturport.hu




Színházi világnap

Hat bemutató a Bárka Színházban az új évadban

Hat bemutatót tervez a Bárka Színház a 2008/2009-es évadra, három nagyszínházit és három stúdiószínpadit - közölte Seress Zoltán igazgató csütörtökön Budapesten, a színházi világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
2008.03.27 19:06, MTI


Az évad első felében, szeptemberben mutatják be Vidovszky György rendezésében az Istentelen ifjúság című regényből, Ödön von Horváth művéből készült színdarabot - mondta Seress Zoltán, hozzáfűzve, hogy ennek a produkciónak várhatóan Kapolcson lesz az ősbemutatója.

Októberben a finn Jorma Uotinen Edith Piaf életét viszi színre - folytatta a március 1-jén hivatalba lépett igazgató, aki szerint a darab, amelyet augusztus 17-től kezdenek el próbálni, különleges színházi élmény nyújt sok zenével és sok tánccal.

Szólt arról is, hogy a Bárka Színház a harmadik bemutatót decemberre tervezi: a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán tavaly végzett Göttinger Pál állít színpadra egy darabot; még nem dőlt el, melyik mű lesz az.

Seress Zoltán az évad a második felében színre vitt alkotások közül kiemelte Gogol Háztűznézőjét, amely a Debreceni Csokonai Színházzal koprodukcióban készül, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy Dömötör András színész-rendező, aki 2007-ben a színikritikusoktól elnyerte a legígéretesebb pályakezdő díját, "beleszeret" abba a dán kortárs színdarabba, melyet ajánlott neki. Az alapműről csak annyit mondott, hogy egy "szép, szélsőséges" munka, amely diktatúrában játszódik, ahol betiltják a művészetet és a színházat. Megjegyezte, hogy "kockázatos" lehet a színre vitel, hiszen megoszthatja a közönséget.

Még nem született végső döntés arról, melyik darab lesz a Bárka Színház hatodik bemutatója a következő évadban - jelezte. Seress Zoltán kitért arra, hogy két színész távozik a Bárkából a Nemzeti Színházba: Tompos Kátya és Makranczi Zalán.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg Vidovszky Györggyel együtt egy német programot próbálnak a magyarországi sajátosságok figyelembe vételével átültetni: a fiatalokat szeretnék a színház szeretetére nevelni. Tájékoztatása szerint ebben egy, a fiatalok utaztatásával foglalkozó cég is a segítségükre lesz. Úgy fogalmazott, "kíváncsi, érdeklődő, valóban ide jönni akaró fiatalokat" szeretne a Bárkában látni, "aki akar látni, hallani, tudni".

A tervek között említette egy középiskolás drámaíróverseny megszervezését, ehhez azonban kiadóra és pénzügyi támogatásra van szükség. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Bárka Fesztivál megrendezése szintén a financiális háttértől függ, ha megfelelő összeg gyűlik össze, akkor várhatóan november 7-én kezdődik a rendezvény.

Seress Zoltánt azután nevezte ki a Bárka Színház vezetőjévé a józsefvárosi önkormányzat, hogy elődje, Alföldi Róbert július 1-jével pályázaton elnyerte a Nemzeti Színház igazgatói tisztségét.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.