Kedves Közönségünk!

2020. március 12-i kezdettel bizonytalan időre bezártak a magyarországi színházak.
A folytatásról még semmi nem tudható.

Hírül adjuk majd, ha újra mozgásba lendül valami. Reméltük, hogy ez csak pár hét - de tényleg nem lehet tudni. Hónapokig is tarthat.

Mi, a KEKSZ Bt körül tevékenykedő művészek valamennyien szabadúszók vagyunk, nincs semmi ráhatásunk arra, hogy melyik színház milyen döntéseket hoz az érintett előadásokkal kapcsolatban - végleg törli, később megtartja, vagy mással pótolja őket.

Annyi bizonyos, hogy amíg nem játszunk, addig nekünk, akik ezen a területen dolgozunk - semmilyen bevételünk nincs. Nem nyavalyogni szeretnénk, és tudjuk, hogy van nálunk rosszabbul járó polgártársunk is, mégis hirtelen, mindössze néhány óra alatt kikerültünk a hidegre, ezredmagunkkal, színészekkel, énekesekkel, zenészekkel, háttérdolgozókkal együtt.

Arra kérjük nézőinket, hogy (hacsak nem szájuktól vonják el a falatot) ne váltsák vissza az elmaradt előadások jegyeit, amíg a vészhelyzet tart, és az esetleges pótlások időpontjairól nem lehet tudni semmit.

Megértésüket köszönjük, vigyázzanak magukra és főleg egymásra.

A csúcson és a mélyponton

Kálid Artúr volt a Bencs Villa vendége

Kálid Artúr, a közkedvelt színművész volt Kováts Dénes Többszemközt műsor-sorozatának vendége a Bencs Villában február 11-én.

Megyénkbeli gyökerekkel rendelkezik, a fővárosban él, mostanában a Tengeren című előadásban láthatják Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színházban. Egyaránt otthonosan mozog a színpadon, a filmben és szinkronszínészként is.

– fogalmazott bevezetőjében Kálid Artúrról a házigazda.

Az est első részében a szabadúszás és a társulathoz tartozás kérdéskörét járta körbe a beszélgetés, majd a „Milyen érzés az ördög bőrébe bújni?” kérdéssel vette kezdetét a Tengeren című előadás megidézése. Erről kiderült: nemcsak a közönség kedveli, de az alkotó gárda is teljesen hatása alá került, igazi szerep- és darabálom volt mindannyiuk számára. 

Ezt követően a hányatott gyermekkor volt a téma, hiszen Kálid Artúr zömmel gyermekotthonokban nevelkedett Nyíregyházán és Berkeszen. Erről az időszakról úgy nyilatkozott: talán a kelleténél jobban is szerették nevelői, számára ezért nem volt oly tragikus életének ez a korszaka, mint egyes sorstársainak. A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban rengeteg segítséget kapott a pedagógusoktól, szavalóversenyek sorát nyerte, s innen jutott el a Ki Mit Tud-ra, ahol országos ismertségre tett szert. Az egyik ott előadott verset (Dsida Jenő: Itt feledtek) a Villa közönségének is nagy átéléssel szavalta el.

Kiderült az is: tudatosan készült a színészi pályára, a színművészeti elvégzése után a csodált Vígszínházban töltött el néhány évet, és nagyon szép emlékeket őriz a Bárka Színházban megélt pályaszakaszáról is. Feleségével, Murányi Tündével a pályájuk elejéhez kötődő Trisztán és Izolda előadás során szerettek egymásba, most, kétgyermekes házaspárként ismét együtt játszanak a Meghallgatás című darabban. Egyik kedvenc helyszíne a kikapcsolódhoz pesti házuk kertje.

Az est során szó volt még szerepekről, színész-létről és szinkronizálásról is. Természetesen elmesélte találkozását az általa legtöbbet szinkronizált kollégával, „angol hangjával” Will Smith-szel is.

Az élménydús est végén nem véletlenül zúgott a vastaps…

Kováts Dénes

Megosztás: