TÓCSA GYEREKNYARALTATÁS

by - 13:42:00


idén nyáron elvisszük a gyerekeiteket nyaralni. nincs mese.

zene, hülyeség, tánc.
uzsgyi a természetbe ki.
játék, zsiger, őrület.

gyertek, ha mertek. kilenc nap. messze innen el.

tócsa. nincs mese.
...

A SZÁRAZ TUDNIVALÓK

§

§Időpontok:
§
§
§2010. július 23-án, pénteken reggel találkozunk Budapesten.
§2010. július 31-én, vasárnap délután kérnénk a szülőket, hogy jöjjenek el gyermekükért Legéndre. Ha valakinek ez gondot okoz, leszervezzük más szülőkkel a szállítást.
§

Helyszín:
§Legénd, Nógrád megye, kb. 60 km-re Budapesttől§, azon belül Takács Laci lovastanyája:
§2 parasztház külön szobákkal, konyhával, fürdőszobává alakított borospincével.
§A lovak a ház melletti és feletti domboldalban elkerítve laknak.
§Étkező az udvaron, amely fölé ponyvát feszítünk a nap és az eső ellen.
§A közelben erdők, mezők, a cserháti dombok, a falu végén kis halastó, néhány falunyira pedig a Bánki tó és a Nőtincsi tó fürdőstrandja.
 
§
A PISZKOS ANYAGIAK
§ 
§A 9 napra (8 éjszakára) 32.000 Ft egyesületi támogatást szeretnénk kérni. Ez az összeg az alábbiakat tartalmazza:
§ 
Szállás (ágyban, de saját hálózsákkal)
§Étkezés (hideg reggeli, meleg ebéd, uzsonna, hideg/meleg vacsora)
§ Helyi kiadások (pl. buszos utazás a Bánki tóhoz, benzinköltség a bevásárló autóhoz, fagyi)
§ A Nagylábúak (= nyaraltatók) szállása és étkeztetése, mivel az egész nyaraltatást társadalmi munkában vállaljuk, cserébe ennyi támogatást szeretnénk kérni.
§ 
JÓ HÍR: §az egyesületi támogatásról igazolást tudunk adni, így az bárki számára az adóból leírható.
§FIZETÉS: §2010. július 15-ig kérnénk 10.000 Ft előleget (utalva vagy készpénzben), a nyaraltatás első napján – 2010. július 23. – pedig a maradék 22.000 Ft-ot.
§AKCIÓ!!! 2 testvér esetében 60.000 Ft-os ákciós árat tudunk ájánlani.
 
A KOROSODÓ NAGYLÁBÚAK
§
§
§

§
§
§A nyaraltatás teljes időtartama alatt 5 Nagylábú lesz jelen:
§ 
Halas Dóra „doxi” (32) – az Egyesület elnöke, a kórus karnagya, Zeneakadémián doktoráló hallgató, ének-zene és angol tanár, a kreativitás, az innováció és a közösségi lét aktív harcosa, 6 éves kora óta lelkes nyaraló és nyaraltató
§Cserne Klára „kléri” (20) – kórustag, a színművészeti egyetemen most kezdő dramaturg szakos hallgató, szintén gyerekkora óta nyaraló, majd utána nyaraltató
§Juhász Éva „évi” (23) – kórustag, biológia és gyógypedagógia szakos csellista
§Ligeti László „pruit” (38) – kórustag, ex-biciklis futár, de most már óvóbácsinak tanuló hallgató, szeptembertől igazi óvóbácsi
§Lokody Ákos „szikla” (35) – kórustag, informatikus, zöldséghangszereken remekelő ritmuskirály
§ 
További egyesületi és kórusbeli Nagylábúak bukkanhatnak fel meglepetésszerűen a nap bármely órájában, titkos(!) küldetéssel. §A Nagylábúak gondoskodnak a gyerekek biztonságáról és étkeztetéséről (az ÁNTSZ szabályzatának megfelelően), táboroztatói orvosi igazolással rendelkeznek.

AZ ÉRDEMI FEJEZET
 
… amelyben kiderül, hogy mit is csinálunk 9 napig egy dimbes-dombos legéndi tanyán. Bár így szavakba öntve nem az igazi, azért megpróbáljuk. Ami tehát várható:
§ 
Legfőképpen zenei játékok és műhelymunkák.
Társművészeti programok (tánc és mozgás, színház, képzőművészet, vizuális művészetek, hírügynökségi tevékenységek).
Fantázia-keretjáték (honfoglalás, társadalmi szerkezet, döntéshozatalok, szomszédos népek, minden, ami az élethez kell).
Közösségi és kreatív játékok, feladatok.
Ritka és kevésbé ritka sportok (méta, petanque, számháború, de persze kirándulás is, foci, olimpia, lovakkal való ismerkedés).
Strandolás, pancsolás.
Igazi vidéki létforma, Laci bácsival, lovakkal, kecskesajttal, tábortűzzel, bográccsal, virágültetéssel – ahol magunkban vagyunk, magunkért felelünk minden szinten.

A NAGY BÜDÖS ÖSSZEFOGLALÓ
 
§Jelentkezés a Tócsába: 2010. július 15-ig. Ha megoldható, szeretnénk elmenni egy rövidke családlátogatásra (1-2 Nagylábú), hogy megismerkedjünk a kedves nyaralni vágyóval.
§ 
Elérhetőségeink:
§Tel: 06.20.330.4268 (ez doxi száma)
§E-mail: kishalas@gmail.comEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez  (szintén doxi)
§

Bármilyen kérdéssel, aggállyal nyugodtan keressetek meg bennünket! Kérjük, szóljatok más 15 év alatti gyerekeknek is, ha ismertek még ilyet! KÖSZÖNJÜK!                                                   

A Tócsalakó Nagylábúak

  

KORÁBBI LEVELÜNK A SZÜLŐKNEK 

Kedves Szülők,

jó hír: elrabolnánk gyerkőceiteket idén nyáron 9 napra!
A nyaraltatás a Halastó Kulturális Egyesület terméke, így hát lehet számítani néminemű összművészeti gyermekkínzásra. Persze a gyerekeknek izgalmas játékként adagoljuk a zenés, táncos, ritmikus, vizuális, kreatív, és fantáziadús szörnyűségeket, efelől semmi kétség. Akarva-akaratlanul csurran-cseppen majd egy-két kreatív játék/élet-szemlélet, hagyomány, közösségi létforma, megfűszerezve Halastós baromságokkal, ja nem, kultúrával.
Tehát a lényeg, ami nem vicc, hanem nagyon is komoly:

Mi ez?

Ez egy GYEREKNYARALTATÁS. Mi úgy hívjuk: TÓCSA (etimológiáját ld. lentebb).

Mikor van ez?

2010. július 23. péntek és 31. szombat között. (23-án Budapesten találkoznánk a gyerekekkel, együtt utaznánk le vidékre, 31-én viszont a kedves szülőket kérnénk meg, hogy csípjék föl a gyerkőcöket ott lent.)

Hol is?

Mesebeli helyet kerestünk, ami az alábbiakat tudja: bérelhető falusi vagy erdei ház nyugodt környéken, nem turista központban. Plusz pont, ha lehet a közelben strandolni és a hegyekben kirándulni. A legjobb, ha a szomszéd Mariska néni kakasaira ébredünk, és időnként az átrepülő gyöngytyúkok lefejelik a tetőt (ebéd: gyöngytyúkleves). Ilyesmik.
És amit találtunk: egy lovastanya parasztházzal, LEGÉND szépséges és csendes falujában a cserháti dombok alatt, házi tó az utca végén, a Bánki tó néhány faluval arrébb, Irénke néni a szomszédban főzöget, szemben falusi kastély díszeleg, a házigazda családjának lakóhelye. Jó itt.      

Kiket várunk?

Alsó korhatár nincs (jöjjön, akinek jönnie kell), a felső mondjuk 15 év. De mivel a szülőket tisztelettel megkérjük, hogy bírják ki 9 napig a gyermek nélkül, talán mégis van alsó korhatár. Ezt azonban rátok bízzuk.

Mennyibe kerül?

Jelen pillanatban is zajlik a kalkuláció a tőzsdén. Most 35.000 forintra becsüljük a 9 napot (benne: étkezések, szállás, odautazás, kuttúra vagy mi), de őszintén szólva ez még pozitív-negatív irányba elmozdulhat attól függően, hogy hány gyermek csatlakozik végül hozzánk (minél több fiatal, annál kevesebb pénz). Mindenesetre jó lenne, ha azok, akik állatira szeretnének jönni, de anyagi okokból nem tehetik meg, azokat valamilyen módon tudnánk támogatni. Jövőre megpróbálunk pályázni is az Egyesülettel, de idén erre már nem volt mód, ezért is kérünk mindenkit, aki teheti, hogy adománnyal segítsen nekünk (és ezeknek a gyerekeknek). 

Mit kell tennem, ha ez érdekel?

Ha kérdésetek van, keressetek bátran minket (képviselőnk: Halas Dóri, elérhetőségei a lap alján). Ha kérdés nélkül is el mered hozzánk küldeni fiad/lányod, akkor ezt jelezzétek nekünk (szintén a fentebb említett Doxinál).

Meddig kell jeleznem, hogy oké, mindenképp vigyétek a gyereket?

Egyszerű: minél hamarabb. Örülünk bárkinek bármikor, de sokat segít a szervezésben, ha már most tudunk kalkulálgatni. Ez az év nekünk is egy nagy izgalom: az úgynevezett nulladik év, amikor minden kialakul. Köszönjük a türelmeteket.
Biztos kihagytunk egy csomó fontos dolgot (fogkefe, igazolvány, kontaktlencsefolyadék), de most ezt azért elküldjük. Mehet tovább az ismerősöknek, akik hasonló hajóban eveznek. Hajózzatok a Halastó vizeire (szlogen). Tényleg nem lehet elég korán kezdeni a kornyikálást, üvöltözést, fetrengést és pogózást.  

E-mail: kishalas@gmail.comEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez
Tel: 06.20.330.4268

...
TÓCSA MESE
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Halastó. Az volt az érdekessége ennek a Halastónak, hogy mindenféle hal lakott benne. De tényleg mindenféle, nem csak úgy mondom. Volt itt fiatal hal, öreg hal, külföldi hal, vidéki  hal, művelt hal, ügyes hal, pöttyös hal, csíkos hal, fel sem tudom sorolni mennyiféle hal volt itt. Annyira sokfélék voltak, hogy ettől a víz színe is mindenhol más lett, itt-ott kékes, máshol csillámló ezüstös, helyenként bezöldült, a legextrémebb pontokon pedig pirosasan fortyogott. Pezsgett és habzott és hullámzott a tó, mert ezek a halak bizony nem fértek a pikkelyes bőrükbe. Az volt a mániájuk, hogy kórusimprovizáltak. Hát, ez elég hülyén hangzik, nem? Pedig nem viccelek. Összegyűltek, sziszegtek, mint a kígyók, klakkogtak, mint a klumpa, fütyültek, mint fűzfa a szélben, néha pedig mindannyiuk által ismert dalokra zendítettek rá, de arra is össze-vissza, nem ám egyszerre, ahogy jó hagyományok szerint szokás. Én még ilyet nem láttam: úgy csillogott a szemük, mint a holdfénysugár, és úgy rázták a testüket, mint a nagyfenekű néger táncosnők.
Ám egyszer akkora hatalmasat zendültek így kórusban, hogy a tó vize hirtelenjében felforrt és szanaszéjjel spriccelt a világban. Mindenhova került egy-egy csepp, a halak is úsztak, repültek, amerre tudtak – ki a szomszédjába kapaszkodva, ki egyedül. A világ legtávolabbi pontján, egy senki által nem ismert földrészen, kis Tócsa keletkezett a Halastó vizéből. Nem volt benne egy szem hal sem. De ha közelebb hajoltál, és elővetted a nagyítódat, sőt még a fülszőreidet is irányba fésülted, és nagy csend keletkezett, észrevehetted: pici, apró lények izegtek a vízben. Zsigereikben ott bizsergett a magukba szívott vizizene, izgatottan néztek körbe a Tócsában: Hol vagyunk? Kik vagyunk? És kik a többiek? Na és persze mihez kezdünk most?
Dönteniük kellett hát: dönteni a saját sorsukról, és hogy mit kezdjenek azzal a vérlázító belső buzogással, amit sejtjeikben hoztak magukkal. A környéken élők, ilyen és olyan furcsa népek, meglepődve vették tudomásul a Tócsa megjelenését egyik napról a másikra. Nem volt egyértelmű a fogadtatás: a kiváncsi szimatolástól kezdve az ellenséges szemöldökráncolásig mindenféle vélemény szárnyra kapott. Keletről háborús ritmusok zaja hallatszott, nyugatról nyugtató altatók dallamai, délről lusta és érdektelen akkord-hümmögések, északról pedig sötét basszus lépések. A Tócsalakóknak szembe kellett hát nézniük az ismeretlennel… 

You May Also Like

0 Comments

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg börtönrádió budaörs budapest improv show budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház caminus castel felice castel felice vizsga centrál cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debreceni tavaszi fesztivál deszka fesztivál díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó due dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fellegek fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge gianni schicchi gödöllő gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő miskolc mojo momentán monodráma fesztivál most fesztivál mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nyílt nap nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik projekter rádió radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed