Tommy blogja a Firkinről

Zeneélmény - 40,914 liternyi ok a tombolásra!
Ír zenei őrület, magyar módra, egy kis csángó beütéssel!
Hogy is van ez? – kérdezheti az olvasó. A címben található űrmérték megfelel egy FIRKINnek (ejtsd: förkin) , amely nem más, mint egy régi angolszász sörmérték. És hogy mi még? Egy fergeteges magyar zenekar, mely rövid idő alatt a honi ír zene kedvelők kedvence lett. Jó lesz figyelni rájuk, mert ügyesek! Nézzük tehát, hogy is néz ki a magukat az őrült ír zenekarnak tituláló Firkin zenekar.
A bandát Péter János fuvolás alapította 2008 nyarán. Stílusukat tekintve a jumpin’ irish music a meghatározás, vagy érthetőbb megfogalmazásban modern ír kocsmazenéről beszélhetünk. PJ-n (ahogy hívni szokták a zenekar alapítót) kívül még 6 kitűnő zenész alkotja a csapatot. Marthy Barna és Göttinger Pál az akusztikus gitárok mellet az énekért felelősek. Az ír zene elmaradhatatlan kelléke a hegedű, ezen a poszton egy igazán elbűvölő és extravagáns ifjú hölgyet tisztelhetünk Sárhidai Zsuzsi személyében. Marczis Attila többnyire a háttérben meghúzódó gitáros az elektromos gitár kíséretet biztosítja hibátlanul szolgálati Gibson Les Paul gitárján. A ritmus szekciót Szuna Péter basszusgitáros, és a sörrel működő skót szoknyás dobos Juhász Róbert alkotja.
A csapat célja hogy zenéjükkel ellazítson, kikapcsoljon, megpörgessen, energiával és jókedvvel töltsön fel minden járót és fekvőt. Ez többnyire sikerül is nekik, hihetetlen energia jellemzi a fellépéseiket. Zenei palettájukon ismert ír mulatós zenék (Whiskey in the Jar, Wild Rover) mellet egyre több- hasonló szellemben íródott- saját szerzemény is megtalálható. Saját szerzeményeikben a hagyományos ír zenei motívumokat ötvözik csángó népzenei jegyekkel, így igazán egyedi hangzás jellemző e számokra.
Túl vagyok a sokadik (na jó csak negyedik) Firkin koncertemen, és nem elég… ha tehetném mindennap mennék. Ez a zene tele van élettel. Ez a zene az élet. A napokban jelent meg az első stúdiólemezük, amit annak ellenére, hogy megrögzött torrentező vagyok szépen hagyományos Compact Disc formájában fogok megvásárolni. Mert megérdemlik.
Szegedre nem tudom mikor jönnek legközelebb, és ami még szomorúbb még ők sem. Januárban és Áprilisban már kétszer szétszedték a Garabonciást, várom a folytatást… Addig is azért még ellátogatok pár ír partiba, melyek közül az augusztus 8.-i Stadionkert béli Guinness buli már most pirossal van bekarikázva a naptáramban. Megéri! Gyertek! Sokan!
Bővebb infó a bandáról: www.firkin.hu

forrás: http://stkb.blog.hu/