Csúnyaa sorsistennő

OPERAMESE
Valóban a meseopera a legmegfelelőbb műfaj a gyerekek színházba csalogatására? Kiderül a Bárka Színház legközelebbi bemutatóján (és még inkább az azt követő hónapokban).


Imád mindent, ami rossz, csúnya, büdös és gonosz, mégsem a mesebeli vasorrú bába ő. Ez a tömör jellemrajz a józsefvárosi Bárka Színház legújabb bemutatója, a Párkák színlapján szerepel, mégpedig a darabban szereplő sorsistennő, Andika neve mellett.

Szabó Borbála író-dramaturg és Dinyés Dániel zeneszerző frissen elkészült meseoperája a görög mitológiából veszi ugyanis a figuráit. De nem név és Olimposzon bejelentett lakhely szerint: csupán az isteni karakterek jellemző vonásait veszi kölcsön. Így a Párkák triumvirátusában a (talán) legbizonytalanabb személyiség Lenke, az Élet Párkája (Varga Anikó), akit két testvére, a már említett Andika, valamint az emberi életek fonalát szövögető, könnyen dühbe guruló Klárika (Varjú Olga) gyakran szorít satuba.

Intrikái kat csak bonyolítja a „Földiek”, az „Égiek” és az „Alvilágiak” népes csapata, utóbbiak élén bizonyos Hádész Henrikkel és bérgyilkos szolgájával, Abuval. A szövevényes történetben egyébként a főistent, Zoli bácsit maga Zoli bácsi, vagyis a Bárkát igazgató Seres Zoltán alakítja majd. Aki hiába primus inter pares az istenek között, otthon csak egy rendes papucsférj, kitéve Héra Hédike (Szorcsik Kriszta) állandó féltékenykedésének.


A rendező Göttinger Pál szerint ebben az előadásban nem az iskolai tanulmányokat megsegítendő szerepelnekmitológiai alakok, szóval kevésbé okító-nevelő szándékú az „ókorba nyúlás”. Fontosabbik oka az, hogy az eposzi figurák kontúros karaktereiből a gyerekek jól megérthetik – és később majd könnyen felismerhetik – a szerelmes, az irigy, az odaadó, az öntelt és az ostoba ember jellegzetes gesztusait. Mindezek mellett Dinyés Dániel igazi dúdolható dallamokat adott a szokatlan mese alá, amelynek végén az öregedő tehenésznőből szépséges hajadonná varázsolt Grüllé – mindannyian reméljük – megtalálja a boldogságot.

Infó:

SZABÓ BORBÁLA DINYÉS DÁNIEL: PÁR KÁK

Kétfelvonásos meseopera a Bárka Színházban (Budapest VIII., Üllői út 82.) december 17-én este 7-kor.