Közös bérletet hirdet a Magyar Színház és a Nemzeti Színház

MTI
2010. május 1., szombat 11:23 | Frissítve: 9 perce

Közös bérletet hirdet a 2010/2011-es évadra a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház, de a két teátrum együtt létrehozott produkciókban is gondolkodik.

Őze Áron igazgató az intézmény Fővárosi Vidámparkban megtartott majálisán számolt be a Magyar Színház és a Nemzeti Színház megállapodásáról.

Őze Áron felidézte: a Hevesi Sándor téri teátrum 2002-ig Nemzeti Színház néven és a nemzeti intézményeknek járó állami támogatással működött. Az intézmény az új Nemzeti Színház felépültekor új nevet kapott, ugyanakkor továbbra is tagjai között tudhatta a Nemzeti örökös tagjait, valamint akkor még a Nemzet Színészeinek négy tagját is.
Mint a teátrumot 2010 januárja óta vezető színművész megjegyezte, a Magyar Színház jövőbeni működésének feltételei továbbra is kérdésesek: az intézményt jelenleg a kulturális tárca tartja fenn, de évek óta folynak tárgyalások arról, miként kerülhetne át a fővároshoz.
Őze Áron a tájékoztatón elmondta: "érthető, hogy a visszásságok okán az új Nemzeti Színház és a Magyar Színház művészei, munkatársai között az elmúlt években akadtak kimondatlan vagy kimondott feszültségek".
Mint azonban hozzáfűzte, a napokban megállapodott Alföldi Róberttel, a Nemzeti igazgatójával a két színház együttműködéséről, ezzel új fejezetet nyitva szeretnék lezárni a múltat. A megegyezés szerint a két teátrum társulatának tagjai a későbbiekben közös produkciókban működhetnek közre, ebben az évadban pedig közös bérletet hirdetnek.
A Magyar Színház honlapja szerint a társulat hat nagyszínpadi és két stúdiós bemutatóval készül.

Előadások és bébiszitterbérlet

Augusztusban Simon–Coleman–Fields Sweet Charity című musicaljét Pelsőczy Réka állítja színpadra, majd az évad során Füst Milán Feleségem története (rendező Galambos Péter), Alexandre Dumas A kaméliás hölgy (Kiss Csaba), Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn (Guelmino Sándor), Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból (Anger Zsolt) című darabját, valamint Moliere Don Juanjának Parti Nagy Lajos-féle változatát (rendező Guelmino Sándor) láthatja a közönség a nagyszínpadon.
A Sinkovits Imre Színpadon John Ford Kár, hogy kurva című "reneszánsz rémdrámáját" viszi színre Koltai M. Gábor, majd Háy János most készülő darabját rendezi meg Göttinger Pál.
A teátrum tájékoztatása szerint a következő évadtól új bérletstratégiára térnek át, amelynek keretében "bónuszelemeket" is kínálnak a vásárlóknak, többek között közönségtalálkozókat, a társulat színészzenekara, a Harmadik figyelmeztetés koncertjeit és számos egyéb meglepetést, illetve ajándékot.
A bébiszitter-bérletet váltó szülők gyermekei számára a színház nemcsak felügyeletet, de esetenként drámapedagógiai foglalkozásokat is biztosít.

forrás: index.hu