El tudja képzelni Kern Andrást nagymamaként?

Nem kell sokáig várnia rá, hogy ez megtörténjen. A színművész Szabó Kimmel Tamás oldalán lép színpadra az Orlai Produkciós Iroda legújabb előadásának főszerepében. A Pesti barokkot Göttinger Pál rendezi.

Dés Mihály művéből Kern András készített színpadi változatot, aki így emlékszik vissza első találkozására a regénnyel: „Ahogy elolvastam a Pesti barokkot, rögtön nagyon közel került a szívemhez. Pontosan olyan korú vagyok, mint a szerző, Dés Mihály, és ez a regény a fiatalságunkról szól – mondja a színész, hozzátéve: „a regény tele van játékossággal, humorral, paródia típusú dolgokkal is, miközben egy – lehet úgy mondani – sötét korról szól, amiről persze akkor alig vettük észre, hogy olyan sötét” – foglalja össze Kern András, aki az előadásban a Szabó Kimmel Tamás által játszott főhős kilencvenhárom éves nagymamáját fogja alakítani.

Az előadást Göttinger Pál rendezi, aki így emlékszik vissza a felkérésre: „Csupa fiatal szereplője van a darabnak, és hozzájuk Kern András, aki már akkor is Kern András volt, amikor ez a történet játszódik. Így ez egy olyan sokfenekű, izgalmas helyzet, amivel volt kedvem foglalkozni” – mondta el a rendező, aki a szöveggel kapcsolatban megjegyezte: „A Pesti barokkot Kern András íróként is jegyzi. Bizonyos mondataiban az elesettségnek, gyámoltalanságnak olyan regisztereit vélem hallani, amik tőle szokatlanok. Azt gondolom, hogy neki van valami nagyon mélyen személyes mondanivalója ezzel a darabbal, amit szeretne majd láttatni, és ami, ekkora művészről lévén szó, engem is nagyon érdekel. Nem hiszem, hogy András kizárólag nagy hahotákat szeretne kapni” – tette hozzá.

A történet

Budapesti bulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A harmincegynéhány éves Koszta János otthonosan mozog ebben a világban, mégsem találja a helyét. A felhíguló Kádár-korszakban kell léteznie – szeretteit elengednie, zavaros nőügyeit tisztáznia, kezdődő felnőttségét kitalálnia. Honnan is kezdje? És hová juthat el? Mire megy azzal, hogy okosan látja élete hülyeségeit? Szerethető, szánalomra méltó, gyenge és erős felváltva. Egyetlen stabil pont van az életében: a nagyanyja. És közben: rendíthetetlenül pesti.

Kern András több Orlai Produkcióhoz köthető előadásban is látható (A kellékes, A 88. utca foglyai, Hitted volna?). Arra a kérdésre, volt-e benne fenntartás amiatt, hogy a színházi világból érkező producerrel, Orlai Tiborral dolgozzon együtt, így felel: „Szerintem teljesen mindegy, hogy ki honnan jön, az is, hogy ki hány éves.

Ha valaki kilencvenéves, de hülye, akkor én olyan nagyon nem tisztelem, viszont ha huszonhárom éves, de egy zseni, akkor igen.

A jót találom tiszteletre méltónak, és Tiboron látszott, hogy jó ízlésű, okos, ügyes pali, akinek van érzéke a színházhoz. Őt nagyon tisztelem, és drukkolok a produkciós irodájának” – teszi hozzá a színművész.

A Pesti barokk bemutatóját október 7-én tartják a Belvárosi Színházban. A két főszereplő mellett színpadra lép Bánfalvi Eszter/ Grisnik Petra, László Lili, Schruff Milán és Mészáros Máté is.
Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!