Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Párkák - JELMEZTERVEZŐI pályázat gyerekeknek!

Kedves Gyerekek, leendő Nézőink!
Az alábbiakban JELMEZTERVEZŐI pályázatot írunk ki. Várjuk a Bárka Színház címére rajzaitokat, segítsetek nekünk elképzelni, hogyan nézhetnek ki a PÁRKÁK című most készülő meseopera szereplői!
A beküldött rajzokat az előadás készítői (Dinyés Dániel zeneszerző, Szabó Borbála író, Göttinger Pál rendező és Kovalcsik Anikó jelmeztervező) bírálják el. A legizgalmasabb, legszebb ruharajzokat beküldők meghívást kapnak, hogy megnézzék az előadás előkészítő munkálatait - vendégül látjuk őket a főpróbahéten.
A színház, és benne az operacsinálás a legizgalmasabb elfoglaltságok egyike. Várunk szeretettel, ha van kedved belekóstolni!
Küldhetsz tervet néhány választott (minimum öt) - de akár az összes szereplőre is. Külön jó, ha lerajzolod őket egyedül is, és aztán valamelyik jelenetben is. A szereplők leírását és a történet rövid összefoglalóját itt mellékeljük.
A rajzokat postai úton várjuk a Bárka Színház címére 2010. december 1-ig.
BÁRKA SZÍNHÁZ
1476 Budapest, Pf. 254. 1082

A borítékra írd rá: PÁRKÁK. Kérjük, ne felejtsd el megadni postai címedet/telefonszámodat/emailcímedet, hogy válaszolhassunk.
Várunk!

a Bárka legénységeSzereplők
Az Égiek
ZEUSZ ZOLI BÁCSI – Ő a főisten, mindenek ura. Legalábbis elméletben – a valóságban azonban nem ő irányít, hanem a család női tagjai. Egy öröme van csak az életben: a földi udvarlás. Nem is hagy ki egyetlen alkalmat sem erre, ebből aztán sok zűrzavar származik.
HÉRA HÉDIKE NÉNI – Zoli bácsi felesége, aki papucs alatt tartja a főistent. Nagyon – és persze joggal – féltékeny a férjére. Állandóan azon van, hogy elvegye a kedvét az udvarolgatástól.
A PÁRKÁK:
KLÁRIKA – A „születés” Párkája. Ő kezdi el – fonja meg – az emberi élet fonalát. Mindig jót akar: kerek történeteket, ahol mindenki elnyeri méltó jutalmát, illetve büntetését. Ha nem így alakulnak a dolgok, dühbe gurul, és nem riad vissza egy kis fonalbárbajtól sem.
LENKE – Ő az „élet” Párkája: színesíti, gazdagítja az emberi létet. Sajnos mindenben elég bizonytalan, nehezen tud dönteni, két erőszakos testvére közül valaki mindig rákényszeríti az akaratát. Aztán úgy adódik, hogy rákényszerül az önállóságra.
ANDIKA – a „halál” párkája: ő vágja el az emberi élet fonalát. Imád mindent, ami rossz, csúnya, büdös, gonosz, kegyetlen dolog. De legjobban szeret Klárika levesébe beleköpni: lerombolni azt, ami épül.
A Földiek
KÜÓN (a név jelentése: 'kutyuska') – Szép fiatal fiú, aki tud is a saját szépségéről. Őszinte örömmel tölti el, hogy aki csak meglátja, beleszeret. Ő is rajongója a női nemnek, fényképalbumban tartja számon, hány szívet hódított meg. Hiúsága ellenére nagyon jószívű, kedves ember.
ABU – Hivatásos gonosztevő, régóta az Alvilágban bűnhődik. Most esélyt kap rá, hogy újra a földön éljen: Küón segítőtársa lesz. Két különbözőbb embert, mint ők ketten, elképzelni is nehéz. Abuba nem sok jóérzés szorult, saját érdekén túl nem lát.
GRÜLLÉ (a néve jelentése: 'röfike') – Öregedő tehenésznő. Teljesen átlagos, magányos öregasszony, aki jóbarátjával, Haplusszal tengeti napjait. Nem veszi észre, mennyire szerelmes belé szegény Haplusz. Amikor a párkák szeszélye fiatallá, gyönyörűvé varázsolja, a hirtelen siker a fejébe száll, hiú lesz, és még kevésbé gondolkozik azon, ki szereti igazán.
HAPLUSZ (azt jelenti: 'egyszerű') – Vén tehenészember, Grüllé régi barátja. Ki tudja, hány éve szereti már őt titokban, viszonzatlanul? Mielőtt bevallhatná érzéseit, Grüllé csodálatos módon megfiatalodik – és Haplusz még reménytelenebbnek érzi, hogy valaha az övé lehet.
LAINOSZ (jelentése: 'szikla') – Szobrász, aki azt a megbízást kapja, hogy készítsen szobrot Küónról. Örökké bosszankodó, önmagában kételkedő, sértődékeny alak. Nehéz vele barátkozni, igaz, nem is töri magát senki, hogy megpróbálja. Élete a művészet lenne – ha nem kételkedne annak értelmében is.
Az Alvilág
HÁDÉSZ HENRIK – Az Alvilág ura, a holtak fejedelme. Aki a földön meghal, és bűnös módon élt – vagyis nem kapott meghívást az Elíziumi mezőkre –, az őhozzá kerül, forró üstbe rotyogni. A legtöbb kuncsaft nem vágyik erre, mindenki igyekszik kialkudni valami kis haladékot. Indulatos, buta és ellenszenves alak: ki gondolná, hogy szíve is van?


Dinyés Dániel-Szabó Borbála
PÁRKÁK
ELSŐ FELVONÁS
1. jelenet, az Alvilágban
Küónt agyonszúrja valaki, lezuhan az Alvilágba. Nem veszi jó néven, hogy máris véget ér az élete. Összetalálkozik Hádésszal, aki alkut ajánl: ha lehoz maga helyett egy szépséges földi lányt egyetlen nap alatt, akkor ő tovább élhet. Segítőül adja mellé Abut, a profi bérgyilkost. Küón beleegyezik, bár nem túl lelkes, hogy gyilkolnia kell.
2. jelenet, az Égben
Zoli bácsi bemutatja lányait, a három Párkát, akik az emberi életek fonalát szövik, gombolyítják, vagdossák. Majd váratlanul bevallja, hogy boldogtalan: felesége, Hédike néni és a lányai sem veszik komolyan, utasítgatják, kinevetik. Bizalmasan közli, hogy egy öröme van az életben: a földi udvarlás.
3. jelenet, a Földön
Küón dalolászva mosakszik, a három Párka meglesi: Klárikának megtetszik a fiú, rögtön feleséget akar keríteni neki. Andika hiába ügyeskedik, hogy elvágja az életfonalát, Klárika megtalálja a megfelelő hölgyet: egy öregasszonyt, Grüllét, akit gyorsan meg is fiatalít. Haplusz nem győz csodálkozni az átváltozáson. Andika bosszúból behívja Zoli bácsit – és figyelmébe ajánlja a szép „új” lányt.
4. jelenet, a Földön
Abu aggodalmát fejezi ki, amiért lassan halad a gyilkolás. Mindjárt letelik az egy nap! Ekkor látják meg a szép Grüllét: Abu úgy dönt, ő lesz az áldozat. Küón nevében udvarolni kezd neki, de a lány – aki mit sem tud arról, hogy megszépült – inkább csak nevet az egészen. Közben mások is felfigyelnek a szépségére, Lainosz szobrot akar róla faragni, és Küónnak is megtetszik egy kicsit. Grüllé semmit nem ért, csak kapkodja a fejét.
5. jelenet, az Égben és a Földön
A három Párka aggódva figyeli, mi történik ezek után. Mindnyájan sejtik, hogy Zoli bácsi akcióba fog lépni – csak az a kérdés, hogyan? - Eközben a Földön Grüllé végre észreveszi, hogy megszépült. Hirtelen olyan büszke lesz magára, hogy meg is feledkezik a hűséges Hapluszról, aki most is mellette van. Zoli bácsi emberi alakot ölt, hogy megszerezze a földi lányt. Először
Abu testét veszi kölcsön. A Párkák ezt nem hagyják annyiban, Abu életfonalánál fogva kirázzák apukájukat az emberi testből. Zoli bácsi ezek után Lainoszba, majd Küónba költözik át, a Párkák a nyomában – teljes a zűrzavar, amely azzal ér véget, hogy kiborulnak Zoli bácsi villámai, és agyonsújtják Küónt és Abut. Zoli bácsi dühében lerántja a Földre Klárikát és Andikát, ugyanezzel a lendülettel Lainosz pedig fölkerül az Égbe.
MÁSODIK FELVONÁS
1. jelenet, az Alvilágban
Küón és Abu ismét Hádész birodalmában vannak, pedig még nem teljesítették a feltételt. Küón meggyőzi Abut: öltözzön nőnek, hogy ezzel időt nyerjenek. Abu egy darabig ügyesen játssza a szerepét, de tánc közben lelepleződik. Hádész fortyog dühében – kondérba dobja a két csalót. De Küón ravaszsága megmenti őket, kiszabadulnak. Hádész a nyomukban vágtat.
2. jelenet, az Égben
Nehezen indul fönt az Égben Lenke és Lainosz beszélgetése. Mindketten zavarban vannak, de végül rá kell jönniük, hogy egymásnak szánta őket a Sors. Hiába kiabál a Földről a két lepottyant Párka, Lenke rájuk se hederít: modellt áll Lainosznak.
3. jelenet, a Földön
Haplusz egyedül búslakodik, csalódott a szerelemben, semmit nem vár már ezután, csak a halált. Ekkor jön arra Grüllé, aki önteltségében nem veszi észre régi barátja bánatát – csak a saját sikereivel foglalkozik. Akkor arra fut Küón és Abu, a nyomukban Hádésszal. Úgy tűnik, nincs menekvés – mehetnek vissza a Pokolba. Haplusz önként jelentkezik: szívesen megy ő is. Ugyanekkor Andika és Klárika fáradtan vánszorognak a Földön, nem ízlik nekik ez a halandó élet. Különös dolog történik: Hádész és Andika egyszer csak meglátják egymást. Mindenről megfeledkeznek.
4. jelenet, a Földön
Bemasírozik Hédike néni és Zoli bácsi. Azért jöttek, hogy rendbe tegyenek mindent. Az égieket visszaküldik az Égbe, a földieket a Földre, Hádészt az Alvilágba. A szerelmes párok így elszakadnak egymástól. Küónról kiderül, hogy Zoli bácsi fia, így hát engedélyt kap, hogy életben maradjon – viszont nem veheti el Grüllét. Talán nem is bánja annyira – annyi szép nő van még a Földön! Grüllé most döbben rá, hogy Hapluszt szereti, és ezt be is bizonyítja: megkéri Hédike nénit, hogy változtassa vissza öreggé. A Párkák visszaülnek égi helyükre, és folytatják a munkát. Ekkor meglátnak a Földön egy szép fiút, amint dalolászva mosakszik...

TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed