NYARALÁS ÉS SZÍNHÁZ EGYSZERRE

5 NYÁRI SZÍNHÁZI CSEMEGE VIDÉKEN
HEKLER MELINDA
A Szegedi Szabadtéri Játékok alapítását Juhász Gyula vetette fel 1928-ban, ezért talán neki köszönhetjük, hogy ma ilyen magas színvonalon és az ország egész területén láthatunk nyári színházi előadásokat. A gazdag kínálatból öt olyan előadást választottunk ki, amikért megéri útra kelni.

Évről évre egyre több szabadtéri előadásra van igény, és a számok növekedésével a műfaji paletta is szélesedik. Míg egy-két évtizeddel ezelőtt még főleg vígjátékokat játszottak a nyári estéken, ma már több komoly hangvételű előadással is találkozhatunk a műsornaptárakban. Ékes példája ennek a szegedi Dóm tér, ahol idén egy Shakespeare-tragédiát is megtekinthet a több ezer fős közönség – igaz a műfaj legismertebb művéről van szó: a veronai szerelmesek történetéről, a Rómeó és Júliáról.

SHAKESPEARE: RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Szegedi Szabadtéri Színház // Rendező: Hegedűs D. Géza // 2018. július 27., 28., 29.

Hegedűs D. Géza több szegedi főszerep után idén rendezőként is bemutatkozik a nagy múltú nyári játékokon. A szereposztás fantasztikusnak ígérkezik, és a „Rómeó és Júlia lájkolják egymást” című YouTube-videó után abban is biztosak lehetünk, hogy végeredményként egy fiatalok számára is érthető és aktualizált előadás várható. Egyes Dóm téri előadásokhoz jobban, másokhoz kevésbé illik, hogy végig egy templom áll a díszlet hátterében. A Rómeó és Júliaesetében ennek nagy jelentősége és meghatóan szép jelentése lehet, amennyiben a rendezői koncepcióban ez helyet kap. Kíváncsian várjuk. Szerencsére a Dóm tér akusztikája prózai előadások játszására is kiválóan alkalmas.


MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS

Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen // Rendező: Mohácsi István // 2018. augusztus 13.

Ha garantált szórakozásra vágyunk, amolyan 21. századi Feydeau-bohózatra, a Francia rúdugrás remek választás lehet. Egy szextett, vagyis három pár története a szexuálpszichológusnál fonódik össze. Kár tagadni, az előadás témája végig a szex körül kanyarog: itt férfi és nő végre nyíltan beszélnek érzéseikről, buja vágyaikról, nincsenek tabuk. Ez az előadás évek óta nagy sikerrel fut a Centrál Színház műsorán – már bizonyított. Tabukat döntöget, és megtanítja, hogy a szexualitásról is szabad, sőt szükséges beszélgetnünk párkapcsolati, baráti szinteken.

FRANCIS VEBER: BALFÁCÁNT VACSORÁRA

Káptalan utcai szabadtéri színpad, Pécs // Rendező: Nagy Viktor // 2018. augusztus 9., 10., 11.

Unatkozó gazdagok versenyt rendeznek. A különleges megmérettetésre egy balfácánnal lehet nevezni. Akinek sikerül elhoznia a legnagyobb formátumú hülyét a vacsorára, nagy jutalmat kap. Igazi humorforrás, ha az emberi butaság megfelelni akarással párosul. Pécs legnépszerűbb színészeinek ez a darab igazi jutalomjátékot jelent, az elegáns jelmezek és a kitűnő, ötletes díszlet pedig csak tovább fokozzák az élményt. Az egyik legnépszerűbb francia vígjátékszerző komédiájából Dilisek vacsorája címmel film is készült.


LEONYID ZORIN: VARSÓI MELÓDIA

Kultkikötő, Balatonföldvár // Rendező: Kocsis Gergely // 2018. július 19.

Az Orlai Produkciós Iroda idén több nyárra időzített bemutatóval is megajándékozza a színház szerelmeseit. A Varsói melódiát először 1968-ban mutatták be Törőcsik Mari és Sztankay István kettősével a Katona József Színházban. Bár Törőcsik Mari ezzel az előadással tört be a színházi világ elitjébe, és a Varsói melódia annak idején szenzációszámba ment, a színházi szakma jó sokáig pihentette az orosz szerző politikai felhangoktól nem mentes darabját. A történelem viharai miatt egymástól elválasztott szerelmespár történetének mai aktualitását emeli ki az előadás színlapja: napjainkban országhatárok helyett ideológiák és elvek választanak el minket egymástól.

PAUL PÖRTNER: HAJMERESZTŐ

Kőszegi Várszínház // Rendező: Göttinger Pál // 2018. július 13., 14., 17., 18., 20., 21., 22.

A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult, és kezdetben magyar szerzők történelmi drámáit játszotta, majd a közönség igényeihez igazodva elkezdtek vígjátékokat, bohózatokat is műsorra tűzni. A Hajmeresztő nemcsak azért tűnik jó választásnak, mert az amerikai színháztörténet legsikeresebb darabjáról van szó, hanem mert az interaktivitás korában minden jó, ha a közönség beleszólhat, és aktívan részese lehet az előadásnak. Klasszikus krimiszituáció, ahol a Cluedo társasjátékból ismerős módszerekkel kell rájönnie a nézőnek, hogy ki a gyilkos. Minden este más öl, a színészek sem tudják, hogy aznap éppen kicsoda.