HOGYAN GONDOLKODOTT DONIZETTI?

A Nemzeti Filharmonikusok Operamacera ifjúsági sorozatának záróhangversenye vasárnap, május 13-án lesz 11:00 órakor és 15:00 órakor a Müpa Fesztiválszínházban.

Ezúttal Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező Donizetti Don Pasquale című operáját kutatja. Arra keresnek választ, hogyan gondolkodott Donizetti, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról, és mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon?

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges gyógyszert hoz neki, hanem különleges gyógyszert – egy menyasszonyt. Ezzel a képpel kezdődik Donizetti hatvannegyedik (!) operája, és innen aztán nincs megállás, forgószél szerűen születik meg a komédia, a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperája. Mégsem hagyományos operaelőadásra ül be, aki jegyet vált az Operamacerák alkalmaira. Két, az opera és a színház világában jártas művész vezet be minket Donizetti pezsgő és mókázó operája révén a műfaj rejtelmeibe, megvilágító erejű kommentárokkal, a szituációk elemzésével.

Az előadáson az NFZ mellett, olyan kiváló énekesek működnek közre, mint Kolonits Klára szoprán, Horváth István tenor, Cseh Antal bariton és Gábor Géza basszus.