Kaposvár: Évadzáró 2013

Tegnap tartotta évadzáró társulati ülését a kaposvári Csiky Gergely Színház – bár a társulat még készül a pénteki évadzáró gálaműsorra.

Rátóti Zoltán igazgató sikeresnek ítélte az évadot, és elmondta, hogy a legfontosabbnak a társulat építését, megerősítését, jó munkahangulatának megőrzését tartja, mert ez kiáramlik a nézőtérre, az előadásokon is érződik. A közönség érzékeli, ha egy színházban „valami jó történik”. A jól működő alkotóközösség létrehozása és megtartása a legfontosabb és egyben a legnehezebb feladat. Az idén újonnan érkezett tagok az évad során beilleszkedtek a társulatba. A három évvel ezelőtt megkezdett közös munkát szándékozik a vezetés továbbvinni a következő évadban is.

Az elmúlt évadban számos előadás nyerte meg a közönség tetszését. Rátóti Zoltán évadértékelésében elmondta, hogy a nézők által legsikeresebbnek tartott és szakmailag is a legjobban sikerült előadások az Éjjeli menedékhely, az Othello Gyulaházán, a Cigánytábor az égbe megy, a Hannibál tanár úr és a Vaknyugat, a Tündér Lala és a Holnemvoltfa című előadások voltak idén. Gyors osztályozás után az „évad-átlag” 4,2-re lett. Büszkeséggel töltheti el a színház dolgozóit, hogy ebben az évadban újra szerepel egy előadás (Vaknyugat) a Pécsi Országos Színházi Fesztivál versenyprogramjában.

Az évadban 233 saját előadása volt a teátrumnak, a befogadott előadásokkal (független társulatok előadásaival a Vendéghétfő sorozatban és az Opera-beavató előadásokkal) együtt összesen 246, a tájelőadásokkal együtt összesen 264 előadást láthatott a közönség – azaz 60.743 néző. Az előadások mellett 67 egyéb eseményen vettek részt a színház művészei és munkatársai, a színház maga is számos városi szinten is kiemelkedő rendezvényt szervezett – köztük egy nemzetközi fesztivált, a Felolvasó-színházi Fesztivált is. A Cimbora-akció keretében magánszemélyek, vállalkozók, cégek, vállalatok idén 100 darab gyerekbérlettel ajándékozták meg a rászoruló gyerekeket.

Az évad során örökös taggá avatták Tóth Béla és Molnár Piroska színművészeket, Tóth Eleonóra és Fándly Csaba nyerték a Nagymama díjat, majd Tóth Eleonóra Aase-díjat, Cselényi Nóra jelmeztervező Jászai Mari-díjat, Kamarell Márta művészeti titkár Bánffy Miklós-díjat, Rátóti Zoltán Vámos László-díjat és Mészáros Sára Domján Edit-díjat nyert, Nyári Oszkár pedig Kaszás Attila-díj első három várományosának egyike volt. Ebben az évadban adta ki a színház mese cd-jét, melynek bevételét Karácsony Tamás családjának javára fordították. A nyílt nap, a versnap, a kilométerfalás – amely akcióhoz rengeteg civil csatlakozott –, a drámapedagógiai foglalkozások, a Csiky Műhely és a drámaműhely megléte mind azt mutatják, hogy a megfeszített tempójú művészeti munka mellett a társulat tagjai rengeteg energiát fordítanak a színház és a város kulturális életének felpezsdítésére. A következő évadra még több bemutatót tervez a teátrum: az idei 11 után 13 előadást. A sokszínű műsorral a családok, generációk színházaként kíván működni. A nyár folyamán a teljes nézőtér kicserélődik, és szeptemberben már egy megújult, kényelmesebb környezettel várja a nézőket a Csiky. Az igazgató megemlítette a nyári vendégjátékokat (Balatonföldváron, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Balatonboglári Nyári Színpadon és az Ördögkatlan Fesztiválon is fellépnek a színház művészei). 2013 őszére pedig az Othello Gyulaházán című előadás kapott meghívást a Vidéki Színházak Fesztiváljára.

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere a színházszerető emberek nevében köszönte meg a társulat egész évados munkáját, külön köszönetet mondott Nyári Oszkárnak, aki az országos körű nemes versengésben Kaposvár nagykövete is volt; elmondta, hogy nézőként végigkövette az évad előadásait és eseményeit, polgármesterként pedig ellátta feladatát, s biztosította a színház 700 millió forintos költségvetését. Megemlítette, mennyire fontosnak tartja, hogy a színház nyitott a város felé, és aktívan részt vesz Kaposvár életében.

Rátóti Zoltán jó pihenést kívánt a társulat tagjainak nyárra – az augusztus 21-i találkozásig.

Köszönjük távozó művészeinknek a velünk való munkát, és sok sikert kívánunk a további pályájukon: Takács Géza színésznek, Göttinger Pál rendezőnek és Dinyés Dániel zenei vezetőnek.

Egyúttal örömmel köszöntjük új tagunkat, Mohácsi Norbertet, akit már többször láthattak színházunkban, és az egyetem elvégzésével a jövő évadtól társulatunkhoz szerződik.

Szemerédi Fanni

forrás: http://csiky.hu/