$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Verdi szépséglaboratóriumában


Dilemma (vagy stílusosan: trilemma?), hogy milyen formában írjunk a Kolozsvári Magyar Opera legutóbbi produkciójáról-produkcióiról. Giuseppe Verdi három operájáról van szó, mindhármat Friedrich Schiller mûvei ihlették. Egyáltalán nem mellékesen közismert az olasz zeneszerzőóriásnak a német költőfejedelem iránti rajongása, utóbbi nagyon sok mûve szolgált ihletforrásként Verdi mûveihez. Titánok találkozása ez, szavak, mondatok, illetve a hangok, dallamok két nagymesterének gigászi összeölelkezése, hallja, akinek hallania kell, értse, akinek értenie kell. Talán pátosszal telített a bevezető, de elsősorban ez maradt meg bennem a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház közös produkciójaként színre vitt három opera országos bemutatója után.

Első felvonás: Szent Johanna
Gyönyörűkezdet, kiváló zenekari hangzás, kidolgozottan, összeszokottan, egységesen szól a zenekar, meg is kapja a lelkes tapsot rögtön a nyitány záróakkordja után. Felmegy a függöny, az első szembesülés a színpadi képpel – a budapesti fellépések után voltak akik egyenesen ocsmánynak bélyegezték! –, mi tagadás, meghökkentő, de várjuk, hogy mi lehet belőle. VII. Károly francia király tétovázó, akár trónjáról lemondani is kész ingatagságát jól jeleníti meg Cristian Mogoșan, a Kolozsvári Román Opera magánénekese. Ezzel szemben tenorja az egész előadás során magabiztos, cizellált, hangzatos, színpadi mozgása alaposan kimunkált. Minden áriájából érződik zenei tudása, minden mozdulatából, lépéséből alapos felkészültsége. A második felvonás tenor-gordonka-angolkürt tercettje talán az előadás legszebb momentuma. Balla Sándor Giacomója (Szent Johanna apja) nem ennyire egyértelmû, no de maga a szerep sem ezt kéri tőle. Már-már bigott vallásos hite és apai szeretete között vergődik, előbb kiadja eretneknek hitt lányát az ellenséges angoloknak, majd tévedéséről megvilágosodva kiszabadítja őt – éppen így küldve a halálba. Talbot, az angol sereg parancsnoka (Gáspár István) az előadás gyengébb láncszeme, jellegtelen, szürke személy. Delil (Rétyi Zsombor) ennél jobb, habár epizódszerepe nem hagy túl nagy teret a kibontakozásra.

Covacinschi Yolanda Szent Johannája gondolatfakasztó. Mennyei megszállottsága, elkötelezett hite néhol az idegösszeroppanás szélére sodorja, Károly királlyal szembeni – kölcsönös – bimbózó földi vonzódása kétségekbe taszítja, de látomásai óhatatlanul a mártíromság felé vezetik lépteit. Covacinschi zenei teljesítménye remek, áriái hibátlanok, hangja szárnyal. Az előadás végére még a díszlettel is megbarátkozhatunk, ha valamiféle prehisztorikus, amorf anyagként fogadjuk el, ami csekély átrendezéssel esetenként erdőt, Reims városát vagy katedrálist jelenít meg. Zeneileg remek előadás, várhatjuk a folytatást.

Második felvonás: A haramiák
Már a budapesti előadások sajtóhíreiből, kritikáiból tudhattuk, hogy a nyitány az előző estinél is szebb. Várjuk, hallgatjuk, élvezzük, megtapsoljuk kitörő lelkesedéssel. Gyönyörűa gordonkaszóló, Kostyák Előd varázsolja elő a hangokat, szépen-búsan-andalítóan, ahogy egy csellónak szólnia kell. Vastaps. Arminio (Daróczi Tamás), Moser (Jekl László) és Rolla (Újvári Gergely) precíz, megbízható, de nem több. Amalia (Egyed Apollónia) hangja szépen szól, lelki tisztasága, testi törékenysége nagyon jól érvényesül, előadás végi halála azonban kissé előkészítetlennek tûnik – talán a forgatókönyvíró (Andrea Maffei) hibája. Massányi Viktor ármánykodása az első felvonásban még kissé vontatott, második felvonásbeli csúszómászó, a jellemtelenséget érzékeltető áriája-jelenete azonban teljességgel meggyőző. Tapsot kap a mûvész, megvetést a karakter, és ennek így kell lennie. Sándor Árpád (Massimiliano) basszusa ezúttal is állja a próbát: robusztus, de egyben lírai, magabiztos, de kétkedő, ha ezt kéri a librettó. Carlo (Hector Lopez Mexikóból, Bukarestből, de a hírek szerint jövő évtől már a Kolozsvári Román Operából) mintha kölcsönözne valamit az azték harcosok vérmérsékletéből, elszántságából, haramiavezérként magával ragadó. (Pedig a történet szerint csak az ellene elkövetett cselszövés vitte a rossz útra, de esküje kötelezi). Tenor-basszus, Sándor Árpád–Hector Lopez duett a második felvonásban, gyönyörû, a közönség lélegzete is eláll aztán robban a vastaps. Verdi nem cáfolja meg magát, kiemelt szerepet oszt a férfikarra, amely férfiasan állja is a sarat, haramiákként olykor lenyûgözőt nyújtva, zeneileg, képileg egyaránt. A díszlet, ha akarom morva erdő, ha akarom Prága városa, de ugyanaz az amorf tömeg. Kezdjük megszokni. Elfogadni? Talán...

Harmadik felvonás: Luisa Miller
Maradnak a díszletelemek, de néhol árnyjáték teszi mozgalmasabbá, telítettebbé a színpadi teret. Esetenként mintha régmúlt korok dagerrotípiái jelennének meg a háttérben, változatosabbá téve, dúsítva a cselekményt. Veress Orsolya Lauraként keveset énekel, de azt jól, mégis amolyan kulcsfigurává avanzsál, hiszen ő a Könyv hordozója. A Könyv, amelyben ott a Titok, amelynek lapjaira íródik az ármányos levél, majd a soha célba nem érő leleplező levél, és amely néhol kardot, néhol pedig végzetet hordozó méregpoharat jelképez. Miller (Busa Tamás) apaszerepe a végletekig tiszta és hiteles, leányával, Luisával (Kolonits Klára) bújdosásra készülődő duettje lélekszorító.
Szilágyi János ármánykodó Wurm grófja a tőle megszokottan valóságos, hangi adottságai, színpadi jelenléte egész egyszerûen arra kötelez, hogy elhidd, amit megformál. Federica grófné számomra talány marad – negatív vagy pozitív szereplő? –, megszemélyesítője, Károlyi Katalin már nem ennyire kérdéses. Természetes szoprán, jó artikuláció, meggyőző magatartás.
Walter gróf az eredendő bûn, így is jelenik meg, amint színre lép. Kovács István basszusa, mély regisztere mintha feneketlen kút legaljából (a pokolból?) törne fel. Félelmetes. A Szilágyival énekelt duettje maga a cselszövés magasiskolája. Rodolfót (Pataki Adorján) a darab elején még szemérmetlen csábítóként érzékeljük, de az idő múltán, zene folytán rájövünk: igaz hűszerelmes. Tiszta, kidolgozott hangzás, minden a helyén, szerethető-kedvelhető szereplő, meg is kapja elismerését tapsban. Luisa (Kolonits Klára) pedig megható, kedves, vidám, mélabús, apa- és kedvesszerető. És őrlődő e kettő között, mit áldozzon fel a másik vesztére? A sors és a librettó ad választ a kérdésre, számomra egyetlen talány marad: mindenki veszít: van, aki életét, van, aki leányát, van, aki fiát, csak az ármánykodó Wurm, a gróf bizalmasa marad büntetlenül. Vajon miért?

Ráadás
Az előadássorozat utolsó estéjén Selmeczi György mûvészeti vezető, karmester szépséglaboratóriumnak nevezte Verdi munkásságát. Nyilván, elsősorban zenei szépségre gondolt, és nem átallotta érzékeltetni: bizony a 19. századi zeneszerzőóriás dallamvezetése, harmóniái, dallamai például szolgálhatnának a disszonancia kizárólagos bûvkörében alkotó egyes mai komponisták számára is.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,244,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,18,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,66,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,605,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,60,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Verdi szépséglaboratóriumában
Verdi szépséglaboratóriumában
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2014/01/verdi-szepseglaboratoriumaban.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2014/01/verdi-szepseglaboratoriumaban.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content