Kálid Artúr: Ez a darab egy kincs

December 13-án mutatja be a Móricz Zsigmond Színház Conor McPherson Tengeren című darabját. Ebben az előadásban ismét egy kitűnő, országosan ismert színművész szerepel vendégként: Kálid Artúr, aki színházi szerepei mellett az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész is, hangja egészen biztosan ismerősen cseng mindenki számára.

Van valamilyen kötődésed Nyíregyházához?
Nem titok, hogy engem születésem után a kórházban hagyott anyám, így anyás csecsemőintézetben nevelkedtem Nyíregyháza-Sóstón, ezért hát erősen kötődöm a városhoz. Ha nem is nagyon vannak róla emlékeim, de sokat meséltek róla később olyanok, akik a gyermekvédelemben dolgoztak. Fényképek is vannak abból az időből, ahogy pólyásként ott élem az életem.

És színészként voltál már itt korábban?
Eddig csak a VIDOR Fesztiválon léptem fel, ez lesz itt az első bemutatóm.

Hét évvel ezelőtt (egyébként tizenegy. a szerk.) a Bárkában már játszottad ezt a szerepet Göttinger Pál rendezésében. Egyből igent mondtál az újrázásra?
Igen. Három okból is. Nyilván az egyik Nyíregyháza. Mégiscsak innen származom Szabolcsból, jó érzés, hogy itt megmutathatja magát az ember így ötvenévesen, hogy hova jutott. A másik az, hogy amikor a Bárka Színháznál voltam, Palinak gyakorlatilag minden darabjában benne voltam. Nagyon jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk. Azt hiszem, eléggé bízik bennem, ami egy színésznek nagyon fontos. Én szintén nagyon bízom az ő ízlésében, és a színházról való gondolkodásában. Harmadrészt, életem egyik legfontosabb szerepe volt ez a Mr. Lockhart a Tengerenből. Imádta a közönség, rajongott érte a szakma, és persze egy ilyen előadásban jó benne lenni.

Ez a szerep valójában az ördög maga…
Igen. Én a magam nem bigott módján, de mindenféleképpen azt gondolom, hogy létezik valami felsőbb hatalom – nevezzük akkor Istennek. Szerintem jó, ha egy színház ilyen kérdésekről beszél. Hiszen ugye, ha ördög van, akkor evidens, hogy az nem létezik Isten nélkül. Tehát az isteni hitről is beszél ez az előadás, bődületesen humoros formában. Nagyon jó a magyar szöveg, remek játszási lehetőség öt színésznek és úgy látom, hogy itt a Móricz Zsigmond Színházban kitűnő csapatot sikerült Palinak összeszednie, akik szintén ugyanezt gondolják, amit mi annak idején, hogy ez a darab egy kincs.

A darabban központi szerepe van egy pókerpartinak. Te szeretsz pókerezni?
Alapvetően nagyon szeretek játszani gyerekkorom óta. Pókerezni is. De távol áll tőlem a függőség vagy hogy erre pénzt költsek. Inkább a családdal játszunk, főleg kooperatív játékokat.

Lokál Nyíregyháza, 2019. 12. 12.