Jó irányba tartunk - Interjú Kirják Róberttel

Világzenei koncertekkel, a hazai színházak legjobb vígjátékaival és gyermekeknek szóló prog­ra­mok sokaságával várja az érdeklődőket a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, melyet augusztus 23. és 31. között rendeznek meg Nyíregyházán. A tizennyolcadik éve töretlen sikerrel működő, többnapos rendezvénysorozatról, valamint a Móricz Zsigmond Színház következő évadáról Kirják Róberttel, a fesztivált szervező nyíregyházi teátrum ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A nyíregyháziaknak fontos a VIDOR Fesztivál kilenc napja, hiszen ekkor nyílik lehetőségük arra, hogy láthassák az ország színészeinek színe-javát, a társulatok krémjét a nagy-, a kamara- és idén már a Rózsakert Szabadtéri Színpadon is.
K. R.: Így van, az idei VIDOR Fesztiválra is az elmúlt évad legvidámabb és legszínvonalasabb nagyszínpadi és kamaraszínpadi előadásait válogattuk össze, ráadásul újdonság lesz, hogy a nemrég megújult, modern hang-, fény- és színpadtechnikával bíró Rózsakert Szabadtéri Színpadot is bevonjuk a fesztivál helyszínei közé. A meghívott tár­su­la­tok neve nagyon vonzó tud lenni, de sokszor egy ismert cím is elég ahhoz, hogy valaki jegyet váltson az előadásokra. A színészek neve is kecsegtető – a nagyszínpadi előadásokra szóló jegyeket egy-két nap alatt elkapkodják, hiszen olyan előadók is színpadra állnak ilyenkor, akik egyébként csak ritkán jutnak el hozzánk. A színház mellett a programsorozat másik fontos pillére a város főterén megrendezett koncertsorozat is – ezúttal is cél volt, hogy minden korosztálynak és ízlésnek kedvezzünk, s hogy minél nagyobb merítést kínáljunk a világ- és a popzenéből. 

A VIDOR a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje. A te életedben a humor és a derű mennyire ját­szik fontos szerepet?
K. R.: Jókedvű embernek tartom magam, és a kollégáim is pozitív életfelfogásúnak ismernek. Az op­ti­miz­must a környezetemre is szeretem átragasztani. 

Nemcsak a VIDOR Fesztivállal, hanem a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal is összeforrt a neved – 2016 óta igazgatod. Milyen tervekkel vágtok neki a 2019/2020-as évadnak?
K. R.: A célkitűzéseink – valamint bérlet- és jegyáraink – nem változnak: a lehető legváltozatosabb re­per­toárt szeretnénk játszani magas színvonalon, helyet hagyva a hagyományosnak és az újdonságoknak. Az évad megtervezésénél nagyon figyeltünk arra a koncepcióra, amit már az igazgatói pályázatomban is meghirdettem, azaz hogy az első, a harmadik és az ötödik előadásunk könnyedebb, a második és a negyedik pedig némileg mélyebb, elgondolkodtatóbb legyen. A jövő évadban a nagyszínpadon kap helyet a Mohácsi János rendezte Molnár Ferenc-vígjáték, a Delila, melyből június 14-én tartottunk előbemutatót a szabadtéri színpadon. A következő premier Fehér Balázs Benő nevéhez kötődik – a Mesél a bécsi erdőt állítja színpadunkra. Szente Vajk és alkotótársai visszatérő vendégek Nyíregyházán, ezúttal kü­lön­le­ges­ség­gel, magyarországi ősbemutatóval, a Kilenctől ötig című zenés komédiával jelentkeznek, mely a hetvenes évek Amerikájában játszódik, s kacagtató, gondolatébresztő történet barátságról és elégtételről. Ezt követően Szőcs Artur a színház névadójának egyik történetét, az Úri murit álmodja színre, Horváth Péter rendezésében pedig érkezik a Sógornők, mely Michel Tremblay kortárs kanadai író legismertebb alkotása. A Krúdy Kamarában négy új bemutatóra számíthat a közönség: szeptember 6-án mutatjuk be April De Angelis Színházi bestiák című darabját Verebes István rendezésében. Simon Kornél a Karinthy Színházban jelenleg is futó Tanár úr, kérem! után másodszor rendezi meg a zenés színdarabot, melynek Deres Péter dramaturggal karöltve szerzője is egyben. A színház főrendezője, Göttinger Pál karácsony előtt A tengeren című előadást állítja színpadra Kálid Artúr vendégszereplésével, Upor László fordításában. A Kamara-bemutatók sorát Frederick Knott Várj, míg sötét lesz! című thrillerje zárja, melyben egy vak nő próbálja felvenni a harcot három betörő ellen; az előadást Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház egyik vezető művésze viszi színre.

Mely színigazgatással kapcsolatos eredményekre vagy a legbüszkébb?
K. R.: Talán arra, hogy az előadásaink nézettsége évről évre növekszik, hogy egyre több a bérletesünk, és büszkeséggel tölt el az is, hogy a jegybevételünk az elmúlt három év alatt gyakorlatilag megduplázódott. Nagyon örülünk a fesztiválmeghívásoknak, a méltató szakmai kritikáknak és a szakmai elismeréseknek (2018-ban például A név: Carmen című előadásunkat a MOST Fesztiválra és a Vidéki Színházak Fesztiváljára is meghívták, a POSZT-on két díjat is nyert, a Városmajori Színházi Szemlén pedig a legjobb előadás díját nyerte az Illatszertár). Mindez azt jelzi, hogy szakmailag is jó irányba tartunk, és hát nem utolsósorban büszke vagyok arra, hogy az elmúlt két évben sikerült végre a színészek fizetését megemelni – ez részben köszönhető a megnövekedett jegybevételnek és az önkormányzati segítségnek is. Úgy tűnik, hogy sikerül évről évre olyan előadásokat összeválogatni, melyek felkeltik a közönség érdeklődését, a rendezői gárda pedig szavatolja a minőséget. A korábbi évekhez képest több pénzt áldozunk díszletekre és jelmezekre, ezzel is segítve a minőségi előadások létrejöttét. Igazgatóként továbbra is törekszem a megújulásra és az innovatív ötletek megvalósítására. Szeretném, ha a közönségünk a következő években is legalább olyan elégedettséggel és bizalommal lenne felénk, mint az elmúlt három évben.