Nem csak a bérleteseké a világ!

Nem kell elkeseredni, ha nincs bérlete a Móricz Zsigmond Színház előadásaira. Októberben számos program várja a bérlet nélküli érdeklődőket a Nagyszínpadon, a Krúdy Kamaraszínházban és a Művész Stúdióban is. Csak győzzön választani!

Harsány, provokatív, kegyetlenül ironikus a stílusa. Így vélekednek a krisztusi kort alig meghaladó Gerlóczy Márton íróról, akinek műveit már hat nyelvre lefordították. Ő a Művészasztal következő vendége. Volt kitől örökölnie az írói vénát Jékely Zoltán dédunokájának, akinek A csemegepultos naplója című regényéből készült színpadi adaptációt a nyíregyházi színházbarátok többször is láthatták Ötvös András ragyogó előadásában és Göttinger Pál rendezésében. Sajátos színt hozott városunk kulturális életébe a Művészasztal rendezvénysorozat. Október 10-én, szerdán 17 órától a Művész Stúdióban vehetnek részt a nézők a hetedik esten, amelyen Gerlóczy Mártonnal Karádi Zsolt irodalomtörténész beszélget. A háziasszony és dramaturg Kováts Judit író lesz, aki a szerző Mikecs Anna Altató című regénye alapján készített színpadi jeleneteket, amelyeket a Móricz Zsigmond Színház művészei adnak elő Kosik Anita rendezésében.

Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Ötvös András a főszereplői a Dühöngő ifjúság című előadásnak, amelyet ugyanezen a napon 19 órától tekinthetnek meg az érdeklődők a nagyszínpadon az Orlai Produkció előadásában. John Osborne angol drámaíró egy generáció életérzésére rezonáló művéből nagy sikerű film is készült, amelyben Jimmy Portert Richard Burton játszotta. Az egyetemet végzett, de piaci árusként dolgozó Jimmy minden dühét trombitáján és feleségén, Alisonon vezeti le. A férfi sokat remél az élettől, de nem akar alkalmazkodni a társadalmi elvárásokhoz. Be kell látnia, rá is kispolgári életmód vár, bármennyire irtózik tőle. A feleség barátnőjét a nyíregyházi születésű Járó Zsuzsa alakítja, aki egykor a Móricz Zsigmond Színház stúdiósa volt.

Az előző évad egyik sikerdarabja A Rózsák háborúja volt. Folytatja ádáz küzdelmét a Rózsa házaspár október 10-én a Krúdy Kamarában, miközben a nézők nem csupán jót nevetnek a már-már egymás életére törő, értelmetlen csatározásaikon, de eljuthatnak akár az önkritikáig is. Társulatunk új tagja, Martinkovics Máté mutathatja meg ismét tehetségét október 12-én, pénteken a Művész Stúdióban, Az egérlyukból című monodrámában, amely Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregénye nyomán készült. Máté nyilatkozata szerint azért választotta ezt a művet, mert miközben az orosz szerző gondolatait előadja, a saját érzéseit is kifejezheti. A Kossuth-díjas Csákányi Eszter Akit az istenek szeretnek című műsorát láthatja a nagyérdemű október 27-én fél nyolctól a Krúdy Kamarában. A művésznő magáról és a női lélek megannyi rezdüléséről mesél.