Színházi kóstoló




Szente Vajk, Zsótér Sándor, Verebes István, Tasnádi Csaba és sorolhatnám még azon kiváló rendezők nevét, akik az új évadban darabot állítanak színpadra a Móricz Zsigmond Színházban.
A repertoár igen színes, hiszen krimitől Shakespeare-drámáig, mai magyar szerzők műveitől európai klasszikusokig, prózaiaktól zenés produkciókig változatos a spektrum. Milyen előadásokat láthatnak Thália tisztelői teátrumunkban a következő hónapokban? – erről érdeklődtünk Göttinger Pál főrendezőtől.



         – Rengeteg szempontot kellett figyelembe vennünk a műsor összeállításakor – nyilatkozta lapunknak. – Arra törekszünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon játsszunk minél változatosabb, sokak tetszését elnyerő műveket. Figyelnünk kellett egyebek között a vendégrendezők igényei mellett a saját szempontjainkra is, például, hogy a színészeink közül kinek milyen feladatra lenne szüksége a továbblépéshez. A mozikban és a Madách Színházban is sikert aratott Meseautó nyitja az évadot. Szente Vajk rendezésében a musical-változatot láthatják nézőink, először a Szabadtéri Színpadon, majd a kőszínházban is. Játékos, virtuóz lebonyolítású, szórakoztató előadásra számíthatunk. A Gyilkosság meghirdetve egy Agatha Christie-krimi, amiben azt várják szokás szerint a nézőtéren ülők, hogy az legyen végül a gyilkos, aki nem gyanús. Ennyiben szokásos is a felállás, ám mivel Zsótér Sándor rendezi, aki sajátos látásmódjával, nagyon érzékenyen nyúl minden szöveghez, ezért igazi színházi kaland vár ránk, játszókra és nézőkre egyaránt. 

Simon Kornél is rendez itt

          Mint Göttinger Pál elmondta, a Balfácánt vacsorára! című bohózatot a Móricz Zsigmond Színház egykori igazgatója, Verebes István viszi színre. Ismételt találkozása a társulattal nagyon érdekesnek ígérkezik. Ezt a premiert a nagyszínpadon a Kalucsni követi, ami Dragomán György művéből készül, Szikszai Rémusz rendezésében. A közelmúlt történelmével foglalkozó alkotás leginkább a közelmúltban bemutatott Castel Felicére emlékeztet témafelvetésében, bár teljesen más írói nyelven szólal meg. A Bob herceg egy közismert operett, aminek nem egy dallamát sokan dúdolni is tudják. Mint a Meseautó, ez is egy álruhás történet, amiben a „hatalmasság” a „nép” között járva talál rá a szerelemre és ezzel saját magára. Az előadáshoz új szövegkönyv készül, a rendező és Sediánszky Nóra dramaturg együttműködésében.

Oscaros lesz az Oscar?

          – A Kamara első bemutatója Jean Cocteau műve, a Rettenetes szülők – folytatta. – Ebben a szülők még akkor is beavatkoznak gyermekeik életébe, amikor azok már rég felnőttek, s ez tragédiához vezet. A Keresztes Attila rendezte mű főszerepeit Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila alakítják. A Macbeth olyan shakespeare-i tragédia, amiben a természetfeletti, a végzet erőteljesen jelenik meg, befolyásolva a szereplők lelkiismeretét. Ez a mű, noha egy csatákkal teli királydráma, Horváth Illés felfogásában nagyon közel hozható a mostani fiatalok problémafelvetéseihez. Az Oscarnak különösen a Sylvester Stallone főszereplésével készült filmváltozata közismert. Igazi ajtócsapkodós, tányértörős, félreértéses bohózat, sok szereplővel, Simon Kornél rendezésében. Az évadot a Kamarában Csehov A manó című műve zárja, ami a Ványa bácsi egy korábban írt, jóval könnyedebb, játékosabb előképe. Ezt ugyancsak egy korábbi színházigazgatónk, Tasnádi Csaba rendezi.  

Szerző: Sz. Kántor Éva
Forrás: Nyíregyházi Napló / http://www.moriczszinhaz.hu