Színházi csemege Tihanyban Szabó Kimmel Tamásékkal

Varga Róbert

Jez Butterworth Mojo című gengszter-komédiája látható július 13-án (pénteken) este fél kilenckor a Tihanyi Szabadtéri Játékokon. Másnap ugyanebben ebben az időpontban pedig a Budapest Bár ad koncertet a Belső–tó melletti Bujtor István Színpadon.

A Mojo magyarországi debütálására, ősbemutatójára 23 évet kellett várni, a darab premierjét a Belvárosi Színházban tartotta az Orlai Produkciós Iroda most júniusban. Tihanyba így egy nagyon friss, igazi színházi csemege érkezik Göttinger Pál rendezésében. A sziporkázó, néhol fekete humorral, nagyon mély, drámai mondanivalóval átitatott, 16 éven felülieknek ajánlott, két részes 150 perces produkcióban olyan remek színészek játszanak mint Csőre Gábor, Szabó Kimmel Tamás, Nagy Dániel Viktor, Schruff Milán, Hunyadi Máté és Lestyán Attila/Ötvös András. Különc figurák, zseniálisan kitalált, felépített karakterek, remek helyzetek, parádés dialógusok garantálhatják a habkönnyű nyári kikapcsolódást, miközben a szórakoztatás mellett ott lebeg a nevetés, vicc mögött az éjszaka kíméletlen világa.

A Mojo csak 16 éven felülieknek ajánlott.

A gengszter komédia tartalma szerint 1958–at írunk, a londoni Soho pezsgő klubélete a gyerekcipőben járó rock’n’roll–élet legkülönfélébb figuráit sodorja össze. A sötét lebujok környékén indulófélben lévő sztárocskák, az új zenétől megrészegült rajongók, piti bűnözők és veszélyes nehézfiúk, szerencsétlen ügyeskedők és nagypályás játékosok gyülekeznek. Kábítószer és muzsika, kiszolgáltatottság és hatalom, emberek életét magasba röpítő vagy örökre leromboló ügyes húzások és árulások kora ez – ami éppen történik, és ami ekkor készülődik, a rákövetkező évtizedekben fenekestül forgatja majd fel nem csak a zenei világot – hanem mindent. Akik látják ezt, azok résen vannak, hogy idejekorán szeletet hasítsanak maguknak a tortából és persze a harcaik közben őrizzék az életüket jelentő klubot.

S, ha már az előző előadásnap korhatáros Tihanyban, a Budapest Bár koncertjére viszont bátran eljöhet minden korosztály, aki szereti az ő feldolgozásaikat, zenei világukat. Az együttes már tíz 10 éve válogat a magyar zeneirodalom ránk hagyott kincseiből, miközben saját számokat írnak, lemezeiken ezek is szerepelnek. Immár tíz album anyagából válogat a rendkívül sokszínű zenekar. A csapatnak köszönhetően rég elfeledett dallamok kerültek be a köztudat váltak a fiatalok kultúrájának részévé. Számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, közismerteket öltöztettek új köntösbe. Korok, kultúrák, stílusok és korosztályok találkoznak a produkciójukban. A Tihanyi Szabadtéri Játékokon a Farkas Róbert vezette nagyszerű Budapest Bár zenekarral Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Kiss Tibor és Szűcs Krisztián érkezik énekesként.