Érzékenyítő fesztivál Veszprémben

Az Orlai Produkció négy előadása szerepel a hagyományteremtő céllal megrendezetett programsorozaton április 23. és 28. között.

„Olyan előadásokat válogattunk, melyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgálnak, programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – előadások után, szakértők segítségével – közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a nézőket. Hiszünk benne, hogy ez a fesztivál, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat, megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést, elfogadóbbá teszi az embereket egymás sorsa iránt” – írják ajánlójukban a fesztivál szervezői. 

A sorozatban négy előadást szerepel. Első alkalommal április 23-án hétfőn este 7 órától Lengyel Nagy Anna igaz történetei mutatkoznak be a színpadon Levél apámhoz! / A nővérek címmel Egri Márta és Egri Kati előadásában, Cseh Judit rendezésében. A történetek szerint két nő szereti ugyanazt a férfit. A férfi meg mindkét nőt. Párhuzamba állítható-e bűn és bűnhődés, árulás és megbocsájtás a feltétlen szeretettel? Három személyes szenvedély, ami a halállal sem ér véget.

Április 25-én szerdán este 7 órától újabb élettörténeteket mutatnak be A mi Józsink és Erzsike címmel Lázár Kati és Epres Attila előadásában, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében. Mi is kell ahhoz, hogy egy, sokáig állati sorban tartott kisember a saját(!) csillogó Mercedesét vezethesse? Hogy - egy adott pillanatban - ő parancsolhasson a rettegett Vezérnek? Hogy megforduljon a világ? Hogy mi kell hozzá? Kelet-Európa újkori történelmének összes fintora. Privát történelem - szigorúan alulnézeti szempontból. 

Április 26-án csütörtökön este 7 órakor az Egyasszony című színdarab lesz látható, amelynek szereplője Tenki Réka, rendezője pedig Paczolay Béla. „Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan sérült csecsemő” – ezt a diagnózist kapta Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket.

A Családi játszmák című színművet április 28-án szombaton 7 órától mutatják be többek között Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével, Göttinger Pál rendezésében. Sam Holcroft intellektuális komédiája 2015-ben a londoni Nemzeti Színház nagy sikere volt. Alaphelyzete egyszerű: családi ünnepre gyűlik össze a família, hazajön a két fiútestvér a szülőkhöz, s hozzák magukkal saját családjukat. 

Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílik a látottak közös feldolgozására, beszélgetésre, Kardos Klára klinikai szakpszichológussal.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház / http://szinhaz.hu)