Garantált libabőr a színház új darabja

Thriller a világ végén, avagy anya és lánya sorstragédiája a vidéki Írországban. Martin McDonagh Leenane szépe című darabját mutatja be pénteken a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. A sírva nevetős történetet Göttinger Pál rendezésében láthatják a nézők a Krúdy Kamarában, a két főszerepet Pregitzer Fruzsina és Kuthy Patrícia alakítja.

Valahol a vidéki Írországban, mindentől távol csupa egymásra utalt, nehéz sorsú ember él. Férfi alig akad, aki csak tehetett rég elvándorolt innen. Aki maradt annak a tv-sorozatok mellett nem maradt más, mint az egymással folytatott állandó cívódás. Az ír vidéki életet, az egyik legismertebb és legnevesebb ír szerző, Martin McDonagh egy anya és lánya kapcsolatán keresztül mutatja be a Leenane szépében. Az anya kegyetlen és erős akaratú, a lánya pedig megzavarodott, de örökölte anyja tulajdonságait. A világtól elzárva magukra maradnak, ám álmaik egyfolytában kísértik őket. Kettejük kapcsolata ettől lesz egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk haláltánc. – Martin McDonagh kilenc nap alatt írta meg ezt a darabot és mégis olyan, mintha mindent tudna az ilyen mennyei, pokoli kapcsolatrendszerről. Ezekről a játszmákról, hogy hol van egy játszmának nyugta, hol kezdődik egy újabb, és hol merészelik feloldani ezt a dolgot… – mondja Pregitzer Fruzsina.

Tragikomédia katarzissal…

Leenane szépének különlegessége, hogy a legjobb jelenetek alatt egyszerűen nem lehet eldönteni sírjunk, nevessünk, vagy elborzadjunk. – McDonagh nagyon technikás szerző. Igazi színpadra író, csupa jó szerep, csupa jó mondat. A jelenetek hossza nagyon aprólékosan be van állítva, a fordulatok üteme nagyon szabályozott, nagyon sodrós, történetmesélős, pedig nincs vad cselekménye – fogalmazott a rendező, Göttinger Pál.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban november 17-én, pénteken mutatják be első alkalommal a Leenane szépét.