Nemcsak a gyerekek örömére hamarosan kiderül, hogy idén kik kapják a Csukás István-díjat

A Csukás István-díjban idén részesülő szerzők neveit és műveik címét az április 7-én a Mesemúzeumban tartandó díjátadó ünnepségen hozzák nyilvánosságra.

„A jövő egy méternél kezdődik”- mondta Csukás István a 2015 áprilisában tartott első Csukás István-díjátadó ünnepségen a Mesemúzeumban, s ez a mondat vált szlogenjévé az immár második évadját hirdető díjnak.

2016. január 31-ig, a második pályázati kiírás benyújtási határidejéig 30 pályamű érkezett 24 szerző tollából a kuratórium tagjaihoz, akik ez év április 1-jén hozzák meg döntésüket a nyertes műveket illetően.

Az immáron második évadát hirdető Csukás István-díj pályázatra a beérkezési határidőig 24 szerzőtől 30 nagyszínpadi gyermek-és ifjúsági mű érkezett a CSID kuratóriumához.

Az ország minden pontjáról jelentkeztek színdarabokkal, amelyek egy része már megírt fiókban hevert művek voltak, másfelől pedig akadtak szerzők, akik csak a Csukás István-díj miatt ragadtak tollat.

A díjazott művekről a kuratórium április 1-jén hozza meg a döntést. A nyertes színdarabok címét, valamint szerzőjük nevét pedig a díjátadónak immáron második alkalommal otthont adó Mesemúzeumban tartandó április 7-i ünnepségen hirdeti ki.

Ahogy Őze Áron, a díj alapítója korábban elmondta a Csukás István-díj küldetésének tartja nagyszínpadi gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelését és fejlesztését. Az elismerés megalapításának célja pedig, hogy a gyermekszínházi terület szakmai kommunikációját elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáit megismerje, valamint ezen helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba, s hogy a ma olyan rendkívül aktív gyerekirodalom képviselőit a gyermek-és ifjúsági színpadi művek megírására sarkallja.

„A díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti, az elismerésen felül pedig fontos ambíciónk, hogy a nyertes műveket hozzásegítsük egy nagyszínpadi bemutatóhoz. Ám legfőbb célunk, hogy egy olyan darab-cserekereskedelmet generáljunk, ami az ifjúsági és gyerekirodalommal foglalkozó színházi szakemberek, intézmények, műhelyek számára gyakorlati hasznot jelent.”– fejtette ki Őze Áron.

A kuratórium tagjai: Kis-Péterfy Márta, Balassa Eszter, Sipos Imre, Balatoni Mónika, Csekő Krisztina, Balázs Ágnes, Berg Judit, Perczel Enikő, Böszörményi Gyula, Göttinger Pál, Jeney Zoltán, Őze Áron. A kuratórium elnöke a díjnak nevét is adó Csukás István.

A közelmúltban a Csukás István-díj mögé állt a Meritum Arts Management Kft is, akik művészek és művészeti produkciók menedzselésével foglalkozó cégként látják el a díj működtetésével járó pénzügyi és jogi menedzsment feladatokat. Emellett a 2015-ös év végén a Herendi Porcelán is csatlakozott a kitüntetéshez, akik egyedi tervezésű díjakat készítenek a nyertes pályázóknak és mindezeken felül a 2016. évi Csukás István-díj átadási ünnepségének megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága is támogatásban részesítette.

És: „Hogyan kell írni a gyerekeknek? Úgy kell nekik írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.” Csukás István