MOMENTÁN TÁRSULAT

A Momentán egy 9 fiatalból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Hogy az mi? Minden este úgy megyünk fel a színpadra, hogy fogalmunk sincs, mit teszünk a következő pillanatban. Aztán valamit teszünk. És ez sokszor vicces. 2010-ben megnyitottuk saját belvárosi színházunkat, az IMPRÓt. Hat különböző improvizációs előadást játszunk itt, mindet a nézők ötletei alapján…

Bódy Gergő, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi.

A Momentán ez a kilenc ember. „Civilben” rendező, producer, dramaturg, fordító, látványtervező, dráma-pedagógus, tanár, tréner, zenész-zeneszerző, műsorvezető. Együtt: imprószínészek vagyunk.

Vendégek: F. Várkonyi Zsuzsa, Göttinger Pál, Palkovits Nóra, Rada Bálint, Huzella Júlia, Lisztes Linda.

Momentán Junior: Balogh Anna, Csorvási Tamás, Horváth Lilla, Kocsis Anna, Kocsis Tekla, Kovács Adrián, Kovács Kata, Montvai Sára, Penke Bence.

KEZDETEK

Gyerekkorunk óta ismerjük egymást. A találkozási pont Földessy Margit dráma- és kreativitásfejlesztő stúdiója volt; az ott töltött hosszú időszak mindannyiunk számára meghatározó alapélmény.
2000-ben álltunk össze csapattá, hogy kortárs irodalmat olvassunk közönség előtt. Olyan irodalmat, ami nekünk tetszik: ami „fogyasztható” és szórakoztató. Azóta se hagytuk abba. Az elmúlt tíz évben Kex és Tea estjeinken vendégünk volt a kortárs magyar irodalom színejava, több mint 70 szerző.

A MOMENTÁN TÁRSULAT

2003. november 11-én, a Spinoza Házban tartottuk első interaktív impróestünket. Ez a kreatív, show-jellegű műfaj már régóta nagyon népszerű volt külföldön, Magyarországon, magyar nyelven viszont mi játszottuk elsőként. ARögvEst az angol-amerikai imprószínházi hagyományok és saját elképzeléseink alapján született. Bejött. Hivatalosan is társulattá alakultunk és felvettük a Momentán nevet.

2005-ben nagy fordulatot jelentett (és a társulat részéről igen nagyfokú optimizmusról árulkodott), hogy csatlakozott hozzánk Pirisi László zongorista és zenei vezető. Estjeinknek azóta szerves része az ugyancsak improvizált zene és a tagadhatatlanul improvizált színpadi ének. (Értsd: nincs előre se dallam, se ritmus, se szöveg.)

Ugyanebben az évben indult el Momentán című televíziós műsorunk, amely több mint két éven át hetente ment a Magyar Televízióban. Az adásokban kamaszok konfliktusaira improvizáltunk az ő ötleteik alapján, egy pszichológus közreműködésével.

Ezzel párhuzamosan tovább játszottuk – és játsszuk azóta is mindig megújítva, mindig fejlesztve – szórakoztató imprószínházi előadásunkat, a RögvEstet. Befogadó színházunk volt a Spinoza Ház, az RS9, a XII. kerületi (volt MOM) Művelődési Központ és a Komédium Színház.

2008-ban kibéreltünk és gyönyörű narancs-feketére festettünk egy régi egyetemi előadótermet és a hozzá vezető folyosót, és megnyitottuk a Dürer-kertben Momentownt. Saját játszóhelyünkön saját repertoár is született – több különböző impróelőadást hoztunk létre:
a Mini gyerekeknek szóló interaktív mesejáték
a HáziMozi különböző műfajú filmeket + DVD extráikat improvizáljuk színpadra
az Ütközetben a társulat két csapatra szakadva harcol a nézők kegyeiért

Emellett született még két tematikus impróelőadás is:
a Reneszánsz RögvEst szórakoztató időutazásra invitált
a Rögvest Közéletet a mindennapok bosszúságai, a politika és a bulvár inspirálta

Országszerte is sok helyen megfordultunk; kulturális fesztiválokon (pl. POSZT, Volt Fesztivál, Művészetek Völgye, Lánchíd Fesztivál stb.) és egyéb rendezvényeken (pl. Litera Előszilveszter a Trafóban, Fenntarthatósági Nap a Millenárison).
A 2009/10-es évadban gyerekelőadásunkat bérletben játszotta az egri Gárdonyi Géza Színház.

2011 nyarán tartottuk 600. előadásunkat.

Az előadások mellett évek óta foglalkozunk oktatással is. Vagyis azzal, hogy Ti is játszhassatok; kortól, nemtől és érdeklődési körtől függetlenül. Heti rendszerességgel tartunk kurzust gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, továbbá nyári táborokat, hétvégi workshopokat és egyéb ínyencségeket.

Céges környezetben a Momentán nem vész el, csak átalakul. Évek óta tartunk kommunikációs-, konfliktuskezelő-, kreativitás-, sales- és csapatépítő tréningeket. Az improvizációs technikákat alkalmazó tréningeken és workshopokon a kulcsszó nem a színház, hanem a játék és a feloldódás.

MOMENTÁN AZ IMPRÓBAN

2010 októberében teljesen önállóvá váltunk és megnyitottuk saját helyünket az Ó utca 4. alatt. A neve: IMPRÓ – kreatív töltőállomás. Önerőből – a nézők hathatós segítségével – újítottuk fel a belvárosi épületet, hogy megteremtsük az improvizációs műfaj magyarországi bázisát. Hogy legyen egy olyan hely Budapesten, ahova az emberek azért járnak, hogy improvizációs előadásokat nézzenek. Hogy felszabaduljanak és átéljék a kreativitás örömét.

Ennek egyik fontos állomásaként jött létre 2011 tavaszán az első magyar imprószínházi fesztivál, az Impró7. Hét napon keresztül 9 különböző improvizációs társulat játszott előadásokat az IMPRÓban. Volt köztük angol és magyar, zenés és lélektani, rövid jelenetekre és hosszú történetre épülő est is: minden néző megtalálhatta a leginkább neki valót.

Mire jó még egy saját hely?

Lehet éjszaka is játszani, lehet kísérletezni. Az ImpróJamet késő este játsszuk, a büfében, laza keretek között. Lehet sörözni-borozni, lehet bekiabálni.

Lehet másokat befogadni. Legyen szó színházi fesztiválról, könyvklubról, borkóstolóról vagy informatikus találkozóról.

Lehet új előadásokat létrehozni. A Fröccsön kapcsolatainkról játszunk szórakoztató jeleneteket és pszichológus szakértő segítségével boncolgatjuk őket.

Lehet tréningezni, próbálni, megbeszélést tartani, számháborúzni, plakátot tervezni, kisfilmet forgatni, szöveget írni, hangfelvételt készíteni, fotózni, porszívózni, villanykörtét cserélni, vitatkozni és világot váltani! – mert azért bőven akad háttérmunka is. És egye fene: háttérszórakozás is.

10 közös év után már sejtünk egy-két dolgot, de mottónk:

Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!


Fontosabb események és dátumok


2000. szeptember 10. – az első Kex és Tea a Jókai Klubban
2002. szeptembertől októberig – a Kex és Tea stúdiófelvétel a Vakok Könyvtárában

***
2003. november 11. Spinoza Ház – az első RögvEst a Spinoza Házban
2003. december 21. – először játsszuk a RögvEstet az RS9-ben, amely aztán egy évadon keresztül befogadó színházunk lesz
2004. október 8. – először játsszuk a RögvEstet a Komédium Színházban, amely aztán négy éven keresztül befogadó színházunk lesz
2004. december 7. – az első olyan Kex és Tea, ahol egy adott szerző műveiből szerkesztjük az estet, a vendég Tóth Krisztina, a helyszín a Marczibányi Téri Művelődési Központ (Rézmál Café)
2005. január 25. – az első zenés RögvEst, a társulat tagja lesz Pirisi László
2005. február 15. – az első RögvEst a XII. kerületi Művelődési Központban (MOM), amely aztán négy és fél évadon át befogadó színházunk lesz
2005. október – az első Momentán adás az MTV-n, a kamaszok problémái alapján improvizált, interaktív közszolgálati műsorunk három évadon keresztül ment a tévében, összesen 50 adást élt meg
2006. május 31. – a századik RögvEst (Komédium Színház)
2006. november 12. – 3 éves a RögvEst, Imprómaraton a Komédiumban, délelőtt 11-től este 10-ig folyamatosan játszunk, cserélődő nézők előtt
2007. december 4. – 50. Kex és Tea, személyes kedvenceinket olvassuk fel
2008. október 12. – az első RögvEst Momentown-ban (Dürer-kert), amely aztán két évadon keresztül saját játszóhelyünk lesz
2008. november 9. – 5 éves a Rögvest, 5 előadás egymás után
2008. december 14. – Reneszánsz RögvEst bemutató
2008. december 15. – mini bemutató
2009. január 21. – az első HáziMozi
2009. május 10. – első Nagy Impró Nap – egy napon mini, RögvEst, Reneszánsz Rögvest és HáziMozi (hivatalos HáziMozi bemutató)
2009. szeptember 15. – az első Ütközet (Momentán vs. Momentán)
2009. októbertől 2010. februárig – 14 mini előadás az egri Gárdonyi Géza Színházban
2010. január 24. – RögvEst Közélet bemutató
2010. május 9. – a második Nagy Impró Nap – Rögvest, HáziMozi, RögvEst Közélet, Ütközet
2010. május 16. – 500. előadásunk (RögvEst)
2010. október – megnyitjuk saját helyünket az Ó utca 4 alatt!!!
Megosztás: