Merüljünk el a kultúrfürdőben!

Utcazenei programok, workshopok, az épített örökségek felfedezése, színházi felolvasások – az idei Kultúrfürdő szeptember 15-ig tartó programjaiból szemezgettünk.

A Kultúrfürdőt néhány évvel ezelőtt hozta létre a Soharóza improvizatív kórust is magában foglaló Halastó Közhasznú Kulturális Egyesület. Önkéntesek szervezik a programokat (a csapatban sokan már külföldre települt, de a Kultúrfürdőért mindig hazautaznak), belépő sincs, helyette adományokkal lehet támogatni az egyesület munkáját.

A Kultúrfürdő lelkes szervezőinek egyik fő célja, hogy a budapesti Víziváros értékes, különleges tereit a használatuktól eltérő feladatokra használják. Az első években a Frankel Leó úti törökfürdő romjai adtak otthont a programoknak, de azóta a Király fürdő napozókertje, az Öntödei Múzeum kiállítótere, Veli Bej fürdője, budai bérházak udvara és magánlakások is otthont adtak a koncerteknek, performanszoknak, színházi előadásoknak, vagy épp flashmoboknak. Ganz Ábrahám vasöntödéjének olvasztókemencéi és öntőüstjei között óriási érdeklődés övezte idén például a Barnabás Fuvolakvintett és a Four Bones Quartet közös koncertjét.

Ma például házisütivel és tejeskávéval bolhapiacra várak mindenkit a Margit utcában. Hétfőn Göttinger Pál olvassa fel Vinnai András Furniturját, aztán az Adolphe Sax Konsort ad koncertet az Orvostörténeti Múzeum kertjében, pénteken A király mulat komédiát játsszák el az Öntödei Múzeumban. Hétvégén Szokollu Musztafa pasa által építtetett Veli bej fürdőben Sztojanov Georgi zeneszerzői délutánját tartják meg, aztán ugyanitt a MeloDisztiK és Miújság? koncertezik. Másnap ugyanitt a Forgó együttes kreatív zenei játékokkal várja a legkisebbeket a zeneovijukban.

A maradék egy hétben, Mautner Zsófia, a Chili és vanilía gasztblog szerzője egy isztambuli reggelivel várja a a Margit utcai piacra érkezőket, szeptember 10-én a Byzantium Jazz Projekt tart lemezbemutató koncertet az Öntödei Múzeumban, a Veli bej fürdőben 11-én hangfürdő lesz, ahol mindenkinek kötelező fürdőruhát ölteni. A Csíkszerda sem marad el: 12-én a Margit utcában adják elő A kórusból faragott királyfi című improvizatív szösszenetüket. Az Öntödei Múzeumban 14-én Závada Pál vetítéssel egybekötött felolvasóestet tart, majd Szakértők zenél. Az idei Kultúrfürdőt szeptember 15-én a Soharóza hangkísérletei és egy gálatúra zárja.