Felújítás helyett megújítás a kaposvári színházban

2010. december 18., 13:00
Nem felújítás, hanem megújulás – ennek jegyében telik a kaposvári Csiky Gergely Színház következő évada. Rátóti Zoltán igazgató egy különleges ősbemutatót is tervez jövőre, Háy János és Lovasi András közösen készítene egy zenés darabot a tervek szerint.

A nagyszínpadon öt felnőtt- és két gyerek-, a stúdióban pedig három előadást tervez a következő évadban a Csiky Gergely Színház. Újra visszaállítják a gyerekbérlet-rendszert, és ismét megjelenik a stúdióbérlet, mondta Rátóti Zoltán a színház pénteki sajtótájékoztatóján. Bemutatkozott a színház dramaturgja, Németh Virág, és az új rendezői csapat egy része is. Művészeti munkatársként Bérczes László dolgozik majd a teátrumban. Vendégrendezőként a londoni Globe Színház egykori igazgatója, Tim Caroll is színpadra állít majd egy Shakespeare-darabot. Az igazgatói pályázatra szintén jelentkezett Keszég László, illetve a színház korábbi vezető rendezője, a sajtótájékoztató estéjén bemutatott Játék a kastélyban rendezője, Mohácsi János nem szerepel a jövő évi rendezők között. A színház arculatát Dömötör Tamás , Szabó Máté (De Sade pennája) és Göttinger Pál (Harminchárom változat Haydn-koponyára) fogja meghatározni, és rendezési megbízást kap Valló Péter, valamint a Győri Nemzeti Színház főrendezője, Funtek Frigyes (aki hamarosan Rátótival és a kaposvári társulat tagjával, Fándly Csabával a főszerepben állítja színpadra Győrben az Equust). A rendezői folytonosságot Kelemen József és Rusznyák Gábor volt vezető rendező biztosítják Kaposváron.
A felújításról szólva az igazgató azt mondta: remény és szándék van, pénz nincs rá, de biztos abban, hogy a gazdasági és kulturális tárcának is van rá elképzelése. Újdonság lesz továbbá a tanteremszínház, ami pályázati szakaszban van. Ezen a projekten Tóth Géza, Várady Szabolcs, Laboda Kornél rendező és Szemerédi Fanni sajtó- és PR-munkatárs dolgozik. Már az idei évadban bővítik a repertoárt: színre kerül a Portugál és Schwajda György Csoda című darabja, valamint felolvasószínházi sorozat is készül.