Karácsony a színházakban

.:. Így is hangolódhatunk az ünnepre .:.

Itt vagyunk a karácsonyi programdömping elején és krónikus döntésképtelenségünkön a színházak sem fognak tudni segíteni, merthogy elhalmoznak minket jobbnál-jobb lehetőségekkel. Tehát ha valamelyik nap már az idegösszeomlás határán dobnánk el magunktól a bevásárlószatyrokat, vagy kimozdulnánk a bejgli- és fenyőillatú lakásból, akkor bőven lesz miből válogatni a színházak programjai között.

Vígszínház és Pesti Színház - Vígkarácsony a színház előtt, A varázsfuvola a repertoáron, már hagyománynak számító Halász Judit koncert és debütál Molnár Ferenc két egyfelvonásosa

A Vígszínház kontrázik rá a leggyorsabban az ünnepre, hiszen náluk már a hónap elején elkezdődik Vígkarácsony nevű programsorozatuk. Ennek keretében december 5-én, 12-én és 19-én 18.30-kor az éppen arra járók megcsodálhatják az ünnepi fényjátékba öltözött színházépületet. De ennél több is történik, hiszen a társulat tagjai és maga Eszenyi Enikő, a színház igazgatója is az érdeklődők közé merészkednek, hogy együtt szavaljanak a jelenlévőkkel karácsonyi verseket. December 5-én Eszenyi Enikő, Fesztbaum Béla és Hegedűs D. Géza, december 12-én Igó Éva, Borbiczki Ferenc és Reviczky Gábor, december 19-én pedig Lukács Sándor, Csőre Gábor és Fesztbaum Béla lesz részese ennek a formabontó közönségtalálkozónak.

December 25-én kerül bemutatásra a Vígszínházban Mozart operája, A varázsfuvola. Aki a karácsonyt otthon tölti annak sem kell azonban búslakodnia, mert a Marton László rendezésében készült, Magyar Állami Operaházzal közös produkciót december 27-én délelőtt és este, továbbá december 29-én is meg lehet még tekinteni a hónapban.
Már hagyománynak számít a színház életében a karácsony előtti vasárnapon megrendezett Halász Judit koncert, amely elsősorban a kisgyermekes családoknak szól. Idén tehát december 20-án, 11 órától lehet meghallgatni a máig legkedvesebb gyermekdalszerzőt a csemetékkel.

Aki inkább a hagyományos színházi előadásokat részesítené előnyben, mondván, hogy ilyenkor még ő sem bújhat ki a programok alól azzal a kifogással, hogy nincs időm, azok pedig a Pesti Színház felé vehetik az irányt. Itt ugyanis december 19-én lesz a premierje Molnár Ferenc két egyfelvonásos darabjának. Az Egy, kettő, három és Az ibolya című színművek műfajukat tekintve vígjátékok, és a felhőtlen szórakozásra garanciát jelenthet a két főszereplő, Kern András és Reviczky Gábor neve is. A két egyfelvonásos előadást a premier után december 21-én, 22-én és 23-án, továbbá 25-én, 27-én és szilveszter éjszakáján is meg lehet tekinteni.

Felkavaró erejű dráma kerül bemutatásra a karácsonyi szünet előtti utolsó napon, azaz december 22-én a Radnóti Színházban. A Szász János rendezte Füst Milán darab, a Boldogtalanok december 20-án debütál és 2009-ben utoljára, december 30-án is ezzel zárja az évet a Radnóti.

Füst Milán egy szerelmi gyilkosságról szóló újságcikk kapcsán írta meg a Boldogtalanokat 1914-ben, de kilenc évvel később kerülhetett bemutatásra. A dráma témája napjainkban sajnos aktuálisabb, mint valaha, így nem csoda, hogy újra előkerült.

Az Ópium- Egy elmebeteg nő naplója és a Witman fiúk rendezője nem először adja színházi munkára a fejét. Korábbi munkái (pl. 2008-ban a Sirály a Bárka Színházban, vagy 2005-ben A Mester és Margarita a Nemzetiben) tanúbizonyságot tettek arról, hogy biztos kézzel tudja instruálni a színpadi színészeket is.

A Radnóti Színház előadásában játszó színészek közül néhányan már találkoztak a drámával, próbálták és játszották Füst Milán színművének bizonyos szerepeit, más városban, más színházban vagy éppen az iskolában. Csányi Sándor mellett a tragédiába torkolló szerelmi háromszög történetében a főbb szerepeket Petrik Andrea, Wéber Kata, Csomós Mari, Schneider Zoltán és Kováts Adél játsszák.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is jótékonysági karácsonyt szervez a VIII. kerületben élő rászorult gyerekeknek a Bárka Színház, amelynek sikerességéhez mi is hozzájárulhatunk azáltal, hogy a megunt játékokat, könyveket, sportszereket bevisszük a színházban kialakított Jótékonysági Sarokba, ahonnan az ajándékok olyan családokhoz kerülnek, akiknél semmi más nem kerülne a fa alá az ünnepen. A jótékonysági karácsony december 20-án kerül megrendezésre, ezért az ajándékokat legkésőbb december 19-ig kell eljuttatni hozzájuk. A program részeként pedig jótékonysági árverésre is sor kerül, melynek keretében színművészek, sportolók, festők által felajánlott személyes- és emléktárgyakat, illetve színházi előadások kellékei kerülnek elárverezésre december 1. és 15. között a meghirdetett online jótékonysági akció keretében (részletek a színház honlapján).

December 18-án lesz a bemutató előadása a színházban a Harminchárom változat Hayd-koponyára című Esterházy Péter darabnak. Ez a színmű már csak azért is kuriózumnak számít, mivel az 1809-ben elhunyt zseniális zeneszerző, Joseph Haydn az Esterházy család udvari zeneszerzője volt. Így tehát az írónak is különleges élmény, hogy róla ír drámát, a nézőnek pedig még különlegesebb lesz, ahogy Esterházy szövege és Haydn zenéje találkozik. A Benedek Miklós és Kálid Artúr főszereplésével készült darabot a premier után december 21-én és 26-án is műsorra tűzik.