4. BÁRKA NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

by - 7:52:00

2009. november 1 – 10.
Ha november, akkor Bárka Fesztivál. Negyedik alkalommal rendezzük meg a Bárkán azt a Nemzetközi Színházi Találkozót, ahol a magyar közönség a legizgalmasabb európai színházi törekvésekkel találkozhat, köztük mindig egy-két „nagyágyúval”, azaz a kortárs színház meghatározó rendezőjével, társulatával. Idén, a fesztivál főszenzációja a vilniusi Városi Színház Hamlet c. előadás, Oskaras Korsunovas rendezésében, de jön az Elledanse is Pozsonyból, akik a 2008 év legjobb szlovák előadását hozzák el a fesztiválra (Canto Hondo), a Temesvári Csiky Gergely Színház a Prométheusz-témát dolgozza fel Katona Gábor koreográfus rendezésében, itt lesz az egyik legjelentősebb lengyel rendező, Piotr Cieplak munkája is a Varsóból meghívott Montownia Társulat szöveg nélküli, élő zenére előadott lírai darabja, az Érzelmes darab négy színészre. Szintén Lengyelországból érkezik a bydgoszczi Teatr Polski, mely a képzőművész-rendező, Pawel Wodzinski radikális újragondolásában viszi színre Krasinski hitvitázó drámáját, az Istentelen komédiát. A külföldi programot jól kiegészítik a magyar résztvevők: láthatjuk Ladányi Andreát és társulatát és idén se maradnak el a Bárkás előadások. A fesztiválprogramot minden este szakmai beszélgetések kísérik és lesz Dob+Basszus is Lévai Balázzsal és a Csík zenekarral, Firkin koncert és megtekinthető Garamvári Gábor fotókiállítása is. Az előadások 19 órakor kezdődnek.


nov. 1. Ladányi Andrea Társulata - GASZTROBALETT-HAYDN – rendező: Ladányi Andrea (Budapest)
Ladányi Andrea új előadása kortárs táncra, élő zenére és énekre épül, a zene Haydn zenéjének újragondolása. Az érzékek vacsorája, azaz a Gasztrobalett úgynevezett degusztációs vacsora alatt játszódik, a létrehozók célja az érzékelés lehetőségeinek kitágítása a vizualitás, az akusztikus hatások, a mozgás és a művészi képek segítségével. Az est az észlelés átjáróit keresi: mit jelent például a hűvös vagy a forró a táncban, a zenében, a gasztronómiában?
Jegyár:
felnőtt: 2500 Ft
diák/nyugdíjas: 2000 Ft
nov. 2. 18:00 Nádas: TALÁLKOZÁS - rendező: Gergye Krisztián

20.00 Nádas: TEMETÉS - rendező: Gergye Krisztián
„Nem tartom magam színházi rendezőnek, elsősorban koreográfus vagyok és táncos, aki a test jelenlétében gondolkodik. Mindemellett hihetetlen lelki kötődésem van Nádas Péter drámái iránt. Olyan mélységekig hatolnak le, amit a mai világban csak nagyon kevesen tudnak. Feldolgozhatatlan lelki sűrítmények, amelyeket pillanatokra képesek vagyunk átélni, kommunikálni azonban nehezen. Elszoktunk ettől a hitelességtől és őszinteségtől." Gergye Krisztián
Jegyár:
felnőtt: 2200Ft
diák/nyugdíjas: 1800Ft
A két előadás jegyára együtt kedvezményes: 3000Ft

nov. 3. Városi Színház, VILNIUS – HAMLET (rendezte: OSKARAS KORSUNOVAS)
Ki vagyok én? – ez az alapkérdés az Európa-díjas litván rendező legújabb Shakespeare-változatában, melyet 2008-ban állított színpadra.
„A Hamletet színpadra állítani valami olyasmi, mint megházasodni. Érzi az ember, hogy ezt egyszer meg kell tenni, ha eljön a pillanat. És a pillanat előbb vagy utóbb eljön. Saját életem, legalábbis így érzem, most van azon a ponton, amikor rímel a hamleti sorsra.” (Oskaras Korsunovas)
Jegyár:
felnőtt: 4500 Ft
diák/nyugdíjas: 3000 Ft

nov. 4. DOB+BASSZUS LIVE
Lévai Balázs zenés, színpadi talk showja

Fővendég – Zenélő vendég: a Csík zenekar
Szakértő vendég: Erdélyi Zsolt Superman és Stumpf András
Virtuális vendég: Kiss Tibor és Lovasi András
(Át)költő vendég: Grecsó Krisztián
Színész vendég: Mucsi Zoltán és Szorcsik Kriszta

„Dob meg basszus zakatol a füleiben”: Lévai Balázs többszörös díjnyertes könnyűzenei tévéműsora majd két év kihagyás után a Bárka Színház színpadán új formában, új tartalommal tér vissza. Részletek>>
Jegyár:
felnőtt: 2200Ft
diák/nyugdíjas: 1800Ft

nov. 4. BL - Borlai / Ladányi
kortárs táncest
"A ligeti kikiáltók szavaival élve: egyet fizet, két szenit kap..." MGP
Jegyár: 1800Ft

nov. 5. Elle Danse, POZSONY – CANTO HONDO (rendezte: SARKA ONDRISOVA és KAMIL ZISKA)
Az Elle Danse táncosok, színészek és zenészek alternatív színházi társulata, mely az elmúlt évad legjobb szlovák előadását hozta létre. Számos díjjal jutalmazták a produkciót, melyben tánc, élő zene és szöveg nagyszerű ötvözete valósul meg. A történet olyan mezsgyére visz bennünket, ahol élők és holtak, külvilág és lélek, egykori, mostani és majdani generációk találkoznak.
Jegyár:
felnőtt: 2500 Ft
diák/nyugdíjas: 2000 Ftnov. 6. DOGVILLE – rendező: Anger Zsolt (Budapest)
Bárka Színház, BUDAPEST – DOGVILLE (rendezte: ANGER ZSOLT)
"Nagyon jó a társulat, minden szereplő tudja, hogy csupa katalizált figurát játszik, akikből az önkéntes áldozat Angelika a legrosszabbat - valódi énjüket - hozza ki." Koltai Tamás
Jegyár:
felnőtt: 2200Ft
diák/nyugdíjas: 1800Ft

nov. 6. FIRKIN ZENEKAR KLUB 22 óra
Novembertől havonta egyszer, mindig a hónap első péntekén, Firkin klubest lesz a Bárkán! Az őrült ír zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás. A FIRKIN a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon. További információk www.firkin.hu. Kép mellékelve.
Belépő: 1200 Ft és aki aznap megnézi a Dogville c. előadást, az kedvezményes áron, azaz 800 Ft-ért vásárolhatja meg a koncertjegyet, illetve az előadásra is kedvezményt kap!

nov. 7. ZENDÜLŐK - rendező: Vidovszky György (Budapest)
Az első világháború végén játszódó történet négy, érettségi előtt álló fiúról szól, akik sértődötten, félelemmel telve fellázadnak a felnőttek torz és hazug világa ellen: kigúnyolják, meglopják, becsapják őket. Infantilis és igazából ártalmatlan játékaikkal az utolsó nagyívű és elegáns tettet hajtják végre az összeomlás előtt álló világban.
Jegyár:
felnőtt: 2200Ft
diák/nyugdíjas: 1800Ft

nov. 8. Teatr Polski, BYDGOSZCZ – ISTENTELEN KOMÉDIA (rendezte: PAWEL WODZINSKI)
A szerző, Krasinski a 19. században írta a drámát, a tervezőként is elismert Wodzinski a 21. századra alkalmazta azt. E sajátos színházi happeningben találkozik az újra és újra előráncigált, érvényét vesztett egyetlen kapaszkodó: a tradíció és a helyére tolakodó üres, hamis, felszínes és gyökértelen, de csillogó új forma – az ember pedig a kettő között a semmibe zuhan. A Teatr Polski színészei együtt játszanak-léteznek húsz civillel egy olyan előadásban, mely az egykor poros bydgoszczi színházat a lengyel színjátszás fókuszába emelte.
Jegyár:
felnőtt: 2500 Ft
diák/nyugdíjas: 2000 Ft

nov. 9. Teatr Montownia, VARSÓ – ÉRZELMES DARAB 4 SZÍNÉSZRE (rendezte: PIOTR CIEPLAK)
A mai lengyel színházat meghatározó középgeneráció egyik legkiemelkedőbb alakja Piotr Cieplak. Jarzyna és Warlikowski mellett ő az, aki az elmúlt évek legfontosabb lengyel előadásait rendezte. Ezek közé tartozik a Teatr Montownia játékos, lírai darabja, ez az élő zenével kísért, szavak nélküli, fájdalmasan mulatságos mese is egy computerek, mobilok és egyéb szörnyűségek nélküli gazdag világról.
Jegyár:
felnőtt: 2500 Ft
diák/nyugdíjas: 2000 Ft

nov.10. Csiky Gergely Állami Magyar Színház, TEMESVÁR –
Ungvárnémeti Tóth László: PROMÉTHEUSZ (rendezte: KATONA GÁBOR)
„A tűz, mellyel agyag-képét formálta Prométheusz,
Öszve sütötte kezét s újait, és ki alutt. ”

Az előadásról: Nem a lineáris történetmesélés a cél, hanem az egymás mellett párhuzamosan futó történetek bemutatása, tánccal, zenével és szöveggel. Hallunk valamit, amit később látunk, látunk valamit, amit később hallunk. Az összefuggéseket nekünk kell megtalálnunk. A történet több szereplő perspektívájából jelenik meg, ezért elemeire bomlik. A szöveg is kollázsszerű, Aiszkhülösz mellett Gide, Aveline, Byron, Goethe és Hodjak mondatai is megszólalnak. Annak ellenére, hogy elemeire van bontva, a történet „végigfut”, a mítosz el van mesélve. A mozgás és a szöveg vetekedik egymással, hol egyik, hol másik kerül előtérbe. Mintha két előadás fonódna össze.
Jegyár:
felnőtt: 2500 Ft
diák/nyugdíjas: 2000 Ft


A BÁRKA NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

A fesztivál ebben a formájában 2006 őszén indult, 2009 novemberében rendezzük meg 4. alkalommal. A Bárka Fesztivál újabb lépcsőfok azon az úton, melynek kezdete két évtizeddel korábbra, a Gödöllői Stúdiószínházi Fesztivál indítására helyezhető. Ez az út 2001-ben a Bárka Színház kezdeményezésére Budapesten folytatódott. 2006 a váltás éve volt, mert azóta magyar stúdiószínházi előadások helyett elsősorban külföldi produkciókkal találkozhat a közönség. Mégpedig kiemelkedő produkciókkal, mert a koncepció lényege az volt, hogy a kis költségvetésből inkább kevés, de jelentős produkciót tudjunk meghívni Budapestre. A meghívottak névsora, illetve a közönség és a szakma érdeklődése igazolta ezt a koncepciót. A Bárka fesztivál jóvoltából az elmúlt három évben Budapesten láthattuk többek között Alvis Hermanis, Nagy József, Luk Perceval, Dmitrij Krimov, Oskaras Korsunovas, Andrej Mogucsij rendezéseit. A fesztivál megrendezése újabb egyértelmű lépés abba az irányba, hogy végre Magyarországon is rendszeres nemzetközi színházi fesztivál szülessen. Ezt az igényt bizonyította már többek között a két alkalommal Budapestre költöztetett Színházi Uniós Találkozó sikere, a Szegeden évek óta megrendezett Thealter Találkozó, az immár évente szervezett Kortárs Drámafesztivál, a 2008 őszén elindított dunaPart Platform project, és az egyre jelentősebbé váló Gyulai Shakespeare-fesztivál is.

A fesztivál időpontja: minden év novemberében
A fesztivál helyszíne: Bárka Színház, Budapest
A fesztivál főszervezője: Bérczes László rendező, dramaturg, szerkesztő

You May Also Like

0 Comments

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg börtönrádió budaörs budapest improv show budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház caminus castel felice castel felice vizsga centrál cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debreceni tavaszi fesztivál deszka fesztivál díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó due dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fellegek fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge gianni schicchi gödöllő gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő miskolc mojo momentán monodráma fesztivál most fesztivál mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nyílt nap nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik projekter rádió radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed