2. Ördögkatlan Fesztivál

A Bárka Színház idén, immáron másodszorra, Baranyába veszi az irányt és augusztus első hetében, szerdától vasárnapig rendkívül gazdag és minőségi programmal fesztivált szervez a régióban.


ördögkatlan, angyalszárny

Hogy kik lépnek fel, hol és mikor, meg hogy honnan a pénz és mennyi kéne még, esőhelyszín és szponzorok, közlekedés és szállás, meg hogy vendéglátósok és parkolóhelyek, sátorozás és pisilés… elmondjuk sajtótájékoztatón, hirdetjük plakáton, szórólapon, szpoton, íméjlen, honlapon, műsorfüzetben, erről nincs mit írni egy bevezető-felvezető-ajánló szövegben.

Arról kéne itt most nyökögni valamit, amit ritkán kérdeznek meg mások, önmagától meg az ember tán soha (de hát így vagyunk ezzel az életben is, bár e példálózás suta kicsit, mert hiszen az Ördögkatlan is az élet része, hogy azt azért mégse mondjuk, az élet is az Ördögkatlan része): MIÉRT?

Miért is csináljuk mi ezt az egészet? Jól hangzik és még igaz is: a régió felemelése, a minőségi kultúra terjesztése, a közösség, a találkozások öröme, a családi nyaralás satöbbi. Tudom cifrázni is, teli a padlás pályázati szövegekkel… De az ember mégsem azért kel fel tán reggelente, hogy felemelje úgymond a régiót, és barátunk-védnökünk, Cs. T., kinek egyik dalából lopom mindjárt a túlcsorduló lírát, hát ő sem azért veszi kezébe a gitárt, hogy minőségi kultúrát terjesszen, miközben végülis az (is) történik, amikor belecsap a húrokba…

Miért? Az biztos, hogy nem a pénzért. (Ez manapság nem hihető, ezért nem is bizonygatom, elég, ha mi tudjuk.) Nem is hírért, dicsőségért. (Tán egy kicsit azért is, de csak egy kicsit.) Nem is a Bárkáért, a faluért, a városért – de igenis, azért is. Ami biztos, hogy nem a szervezés gyönyörűségéért. Hogy gyakorlatilag tavaly augusztus óta, alighogy zártuk az elsőt, nyitottuk a következőt, és nem volt nap, hogy valamit ne szerveztünk volna, és nem kevésszer éreztük, és még mennyiszer fogjuk: elég, teli a hócipőnk. 

De ha elég is, ha teli is, mégiscsak ebbe kapaszkodhatunk, mármint hogy lesz majd ez az öt nap – mert különben csak nyüzsgünk, zakatolunk, fontoskodunk, robotolunk, ügyintézünk, értelmet hazudunk az életnek, miközben éppen azt lopjuk ki belőle háromszázhatvanöt napon át. Pedig folyamatosan máshogy szeretnénk: mondjuk, elheverni a fűben, és angyalszárnyon felrepülni a csillagokig, ránézni a másikra és figyelni rá, elmondani magunkat és elcsodálkozni, hogy figyelnek ránk, bámulni képeket, nevetni bohócokat, hallgatni zenéket, a gyermek őszinteségével játszani, bámészkodni csak úgy, és visszanyerni kíváncsiságunkat a világ iránt… Önkéntelen elmosolyodni és azt észre se venni. Egy napra, öt napra, egy pillanatra meglelni elbitangolt jobbik részünket, és visszavarázsolni ezt a fránya varázstalanított-titoktalanított világot. 

Angyali mosollyal tekinteni a világra – és éppen az ördögi katlan által. Így lenne jó. Így lesz. Ezért csináljuk.
Bérczes László
A Bárka művészeti munkatársa
A fesztivál főszervezője

Helyszínek:
Nagyharsány - Szoborpark (Villány és Nagyharsány között) - Palkonya - Kisharsány - Vylyan terasz (Kisharsány határában)
Ördögkatlan. Koncertek • Színház • Kiállítások • Irodalmi programok • Gyerekprogramok • Kézműves vásár
A rendezvény védnökei: Törőcsik Mari és Cseh Tamás
A rendezvény díszvendégei: Alexander Balanescu, Tarr Béla, Művészetek Völgye, Mediawave és Vajdaság
Jegyek már most kaphatók a JEGYVÁSÁRLÁS MENÜPONT alatt:
Fesztiválbérlet 5 napra elővételben 5000 Ft

- Helyieknek (5 napra szól): 1.000 Ft
– napijegy első napra (aug. 5.): 1.500 Ft
– napijegy (aug. 6-7-8-9.): 2.000 Ft
– Fesztiváljegy (5 napra): 6.000 Ft
– 10 éven aluliaknak minden programra ingyenes a belépés

"És hogy miért nevezik ördög szántotta hegynek? Egy szépséges harsányi lány, bizonyos Harka kezének elnyerése érdekében vállalta az ördög a hegy mészkövének egy éjszaka alatti felszántását, de végül is belebukott. A felszántott rész barázdái megmaradtak, sőt, a balkísérlet eredménye lett a monda szerint a siklósi, a beremendi hegy, de még a harkányi fürdő kénes vize is..."
www.ordogkatlan.hu (hamarosan megújul!!!)
Fő médiatámogatók: PORT.hu, Duna TV

FELLÉPŐK:
(Az alábbi program a 2009. május végi helyzetet tükrözi, és azt reméljük az elkövetkezendő hetekben ez nem szegényebb, hanem gazdagabb lesz…)

Nagykoncertek:
Port.hu-színpad
Quimby – aug. 5. 
Lajkó Félix – aug. 6. 
30 Y – aug. 7. 
Péterfy Bori&Love Band – aug. 8. 
Kiscsillag- aug. 9. 

Palkonyai világzene-kert: 
Firkin (ír folk-rock) – aug. 6.
Balanescu-Muzsikás – aug. 9.
Bakos quartet (jazz-világzene) – 8.

Alexander Balanescu 

Soharóza Kórus – augusztus 5. Szoborpark

Színház: 
Conor McPherson: Tengeren (Bárka Színház) – aug. 8-9. – Nagyharsány
Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli (Pécsi Harmadik Színház) – aug. 6. – Nagyharsány
Müller Péter.: Szomorú vasárnap (Szabadkai Népszínház) – aug. 7. – Nagyharsány
Mezei-Szőke-Pálfi-Brestyánszky: Záróra (Szabadkai Népszínház) – aug. 6. – Palkonya
Mrozek: Mulatság (Bárka Színház) – aug. 7. – Palkonya
Semmi újság (KereszthuzatTársulat) – aug. 8. Kisharsány, Palkonya
Vádliszínház 
Diákszínjátszók 

Előadóestek: 
Rátóti Zoltán: A bogyósgyümölcskertész fia - aug. 8-9. – Kisharsány, Nagyharsány
Berecz András – aug. 9. – Palkonya
Scherer Péter (Kolibri Színház: Klamm) – aug. 8. – Nagyharsány
Kakuts Ágnes: Árva élet – egy 16 gyermekes csángó asszony vallomása – aug. 7-8. – Palkonya, Nagyharsány

SZOBORPARK
Amfiteátrum (szöveg és zene): 
30 Y – szentimentálé koncert – aug. 6. 
Tóth Kriszta – Dévényi Ádám – aug. 7. 
Faragó Béla-Parti Nagy Lajos – aug. 9. 
Spiró György-Másik János – aug. 8. 
(Moderátorok: Háy János-Ágoston Zoltán)

Szoborpark (kortárs tánc-zene) 
Ladányi Andrea-Balanescu – aug. 5. 
Bata Rita: Holdleány (zene: Kerek István, Kovács Balázs) – aug. 6. 
KGP-Dresch Mihály: Hic et nunc – aug. 8. 
Finita la Commedia: Woyzeck koncert - aug. 7. 
Góbi Rita és társulata: Kibábozódás (zene: Gáspár József, Gyurity István) – aug. 9.

Tarr Béla filmsorozat – minden éjjel Kisharsányban

KISHARSÁNY
Mediawave Nemzetközi Zenei Tábor: fejlesztés alatt…
Mediawave koncertek: fejlesztés alatt...
Ferenczi György & Rackajam
Singas projekt (Pécs)

Mediawave utacaszínház: 
SZEREDÁS ÉS BOKA GÁBOR CIRKUSZI ÉS SZÍNHÁZI PROJECTJEI (János Vitéz, Toldi, A Helység kalapácsa, Circus Minimus, Rómeó és Júlia) - minden nap

Kiállítások: 
Pettendi Szabó Péter kiállítás – Kisharsány
Kézművesvásár – Kisharsány
Szilágyi Nándor
Garamvári Gábor fotókiállítása
Arató Zsófia
Kalmár Lajos
Művészi hordók – Kisharsány, Vylyan terasz
a Parti Galéria kiállítása és vására

Vylyan jazzterasz
Harcsa Veronika Quartet – aug. 6. 
Dresch Quartet – aug. 7. 

Vylyan irodalmi terasz: aug. 6-7.
Darvasi László 
Garaczi László 

Művészi Hordó- kiállítás

Palkonyai Mesekert: 
Bóbita Bábszínház – aug. 6.
Szeredás+Boka
Alma
Varga Anikó: Színház születik – minden nap

Palkonyai Templomi koncertek: 
Mandel Quartet – aug. 9. 
Szent Efrém Kórus – aug. 8. 
Sator Quartet (Bognár Szilvia , Lovasi András, Heidl György) – aug. 9. 
+ Világörökségi programok (Pécs/Sophianae Örökség Kht.)

Művészetek Völgye Nap – aug. 9. Palkonya

.............(folytatás, pontosítás hamarosan :))
HELYSZÍNEK
Nagyharsány: A Szársomlyó hegy ölében, a Villányi hegység déli lejtőjén fekvő 1730 lelkes település. A faluban szép számmal vannak még múlt századi klasszicizáló parasztházak, a pincesoron álló több présház pince is említésre méltó, helyi védettséget élveznek. Gótikus stílusú, református műemlék temploma az Európai Bordalfesztivál egyik illusztris helyszíne.Szoborpark (Villány és Nagyharsány között): A villányi kőbányára épülő Siklósi Kerámia Alkotóház és a Villányi Kőszobrász Alkotótelep 1968 óta a világ művészeti mozgalmaira élénken reagáló, ezekkel közvetlenül kapcsolatban álló, a kísérletezéseknek is helyt adó művészeti műhely. Az itt készült jelentős munkákból jött létre a Villányi Szoborpark és a Siklósi Alkotóház gyűjteménye. Az intézmény rendszeresen szervez szabadiskolai kurzusokat és a PTE Művészeti Karával közösen elindított egy speciális művészetoktatási programot is. Az Alkotótelep elmúlt három évének kiemelkedő projektjei: hét, többségében nemzetközi szimpóziumot, hat kiállítást, nyolc szakmai kurzust, két workshopot, két konferenciát, két összművészeti rendezvényt szervezett, melyekben a video és digitális alkotások, kapták a legnagyobb hangsúlyt.Kisharsány a Siklós-Villányi hegység lábánál fekszik, lakosainak száma 562 fő. A település a történelmi borvidéken kialakított "Borút" tagja. Közigazgatási területén főleg szőlőtermesztés és ehhez kapcsolódó borfeldolgozás folyik. A pincefaluban szinte minden infrastruktúrát sikerült kiépíteni. Református temploma műemlék jellegű.Vylyan terasz (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány határában): A festői környezetben fekvő pincészet nem csupán kiváló borairól híres: szeretnek minden alkalmat, ötletet megragadni, ami a művészetek és a szép borok találkozásából születhet, legyen az a művészetek bármely ága, amely értéket képvisel. Örömmel segítik – mint ahogyan az Ördögkatlan fesztivál esetében is - a friss, nyitott, tehetséges kezdeményezéseketPalkonya 370 fős dél-baranyai falu, mely ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlő művesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A népi építészeti emlékként védett épületegyüttes településszerkezeti, gazdálkodástörténeti- és egyben kiemelkedő esztétikai érték is. Országos műemléki védettség alatt áll Palkonya katolikus temploma, a Szent Erzsébet templom is, melyet a Batthyány család építtetett, ezen kívül helyileg védett műemlék a település 52 sváb parasztháza is. 
Palkonya számára mindig is fontos volt a kultúra ápolása, közvetítése, melyet számos rendezvénnyel bizonyít. A kulturális élet éppúgy, mint a hétköznapi beszélgetések elválaszthatatlanok a bortól, és hagyományoktól. 
Palkonya leglátogatottabb ünnepe a "Pünkösdi Nyitott Pincék", melyet a lakosság és a helyi Önkormányzat minden évben, pünkösd vasárnapján rendez meg. Ezen a napon minden pinceajtó megnyílik a borbarátok előtt. A kulturális eseményekkel, gyermekfoglalkozásokkal, lovas kocsikázással tarkított borkóstoló ünnepre a falu szeretettel várja vendégeit. 
A falu kiváló akusztikájú körtemploma és történelmi pincesora biztosítja a helyszint évről évre az Európai Bordal Fesztiválnak.
Hagyományosan a falu apraja-nagyja együtt köszönti az újbort Márton-napkor lampionos felvonulással és a borszenteléssel.
Palkonya a 1999. óta tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, melynek során Európa 11 országának kicsiny falujával aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápol. A közös munka eredményeként újság, könyv, kiállítások és közösségépítő fesztivál sorozatok születnek. 2007-ben Palkonya Európa Kulturális Faluja volt, mely során egész évben fesztiválok, programok színesítették a falu életét.

FACEBOOK TWITTER TUMBLR PINTEREST

Browse Categories