Színház az egész december


Szerző: Pink

Modern és klasszikus, kacagtató és könnyfakasztó. Négy színpadi előadás, amelyet érdemes megnézned decemberben.

1. Rekeszizomtorna

Dumaszínház
Időpont: december 5-6.
Helyszín: Godot Kávéház, Budapest, VII. kerület, Madách út 8.


A stand up comedy hazai arcai karácsonyig szinte minden este fellépnek a Godot Kávéházban. Bár jegyet nem könnyű szerezni a nevettetők előadására, ha elég gyors vagy, a következő hétvégén még talán elcsípheted őket (SMS-ben is rendelhetsz jegyet). A jókedvért szombaton Hadházi László, Hajdú Balázs és Litkai Gergely felelős. Aki nem bírja a cigifüstöt, az inkább a vasárnapi előadást válassza, december 6-án Litkai mellett Kőhalmi Zoltán és Szupkay Viktor szórakoztatja a közönséget.

2. Tánc és könnyek

A kaméliás hölgy
Időpont: november 27., december 12.
Helyszín: Eger, Gárdonyi Géza Színház

A kaméliás hölgy történetét november 27-én mutatja be az egri színház, előadásukat - akár a városban töltött hosszú hétvégén - december 12-én is megnézheted.
„A kaméliás hölgy történetét mindenki ismeri. Egy halálosan beteg párizsi kurtizán átéli az utolsó nagy szerelmet, mely talán megválthatná. A történet kegyetlen. Mégis, ahogy mi ismerjük, szinte már giccsbe hajlik. Vajon miért? Mert a szerelemre már csak úgy tudunk gondolni, mint ami túl érzelmes, szégyellni való, kínosan csöpögős. De mi van, ha a szerelem tényleg szerelem?" - töpreng Almási-Tóth András a darabról, melyet ifj. Alexandre Dumas romantikus regényéből írt.
A legizgalmasabb a produkcióban, hogy a felkavaró szerelmi történetet a tánc nyelvén fogalmazza meg a társulat. A rendező-koreográfus Barta Dóra érzelmi oldalról közelít hozzá:
„Mindenki ismeri a történetet, amely szikáran, durván szól egy nő életéről, amit csak a szerelem tesz romantikussá. Az előadás a nő halála után kialakult képpel foglalkozik, azzal, hogy a férfiak szemén át ismerjük meg. Valamikor az 1930-as években egy rendező szeretné megfilmesíteni Marguarite Gautier életét. Dokumentumokat gyűjt, interjúkat készít azokkal, akik ismerték. Kiderül: ezek elvarratlan szálak, minden férfi, aki kapcsolatba került vele, bűnösnek érzi magát. A kaméliás hölgy figuráját egy prózai és egy táncos szereplő játssza majd: Járó Zsuzsa színművész és Lázár Eszter táncművész. A tánc ugyanis szavak nélkül is többet mond el az érzelmekről. Az ismert történet így kicsit szürreális, feszültebb és emeltebb."

3. Morbid történet klasszikus zenével

Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára (ősbemutató)
Időpont: december 18.
Helyszín: Bárka Színház, Budapest

1954-et írjuk, Kismartonban, az Esterházy-család birtokán temetés zajlik, a család valahai világhírű zeneszerzőjét, az 1809-ben elhunyt Joseph Haydnt temetik újra - merthogy kalandos epizódok után ez az a pillanat, amikor a zseni feje és teste végre egy koporsóba kerül...
A zeneszerző halálának 200. évfordulóján Esterházy Péter drámát ír a budapesti Bárka Színház számára. Drámát ír a szokásos önreflektív, fájdalmasan groteszk módon, hogyan is találkozik a fej és a test, hogyan is viszonyul a világhírű író ehhez a nagyon is személyes, mégis távoli történéshez, hogyan is viszonyulunk a derű zeneszerzőjének morbid történetéhez - és persze zenéjéhez, hiszen a legizgalmasabb Esterházy szövegének és Haydn zenéjének találkozása lesz.
A zeneszerző szerepében Benedek Miklós, a herceg Kálid Artúr, Haydn anyja Lázár Kati, a rendező Göttinger Pál.

4. Egy izgalmas kettős

Tiszta kosz
Időpont: december 28.
Helyszín: Budapest, Thália Színház

A különleges hangú Póka Angéla és a tehetséges Szabó Győző erős kettőse már eleve jó választásnak tűnik. A történet pedig mi másról szólhatna, mint nőről és férfiról, szerelemről, ellentétekről és vonzalmakról, sok-sok dallal. A zenés előadást a Merlinben mutatták be a nyáron, most a Thália fogadja be. Cziczó Attila darabját - mely felidézi a harmincas évek Amerikáját - Rohonyi Gábor rendezte. Íme egy kis kedvcsináló:
„Emlékszel, hogy ismerkedtünk meg? Amikor először megláttalak a Clubban énekelni, rögtön tudtam, hogy te vagy a Nő az életemben. Én csak álltam és hallgattam, ahogy énekelsz, mintha egy angyal szállt volna le és simogatott volna a hangjával. Még délelőtt volt, érződött az előző éjszaka áporodott szaga a levegőben, de Te ott álltál üdén a színpadon és próbáltál egy új dalt a főnök születésnapjára. Még új voltam, első napom volt, tanultam a szokásokat. Csak azt nem mondta senki, hogy a főnök nője vagy. Ki tudta akkor..."
„Apám szerint mindig az igazat kell mondani. Magamnak. Ez a legjobb tanács, amit valaha kaptam. Szabad vagyok, az életem csak az enyém. Annyi fele jártam! Sikátorokban, homokfúvásban, erdőn, mezőn, szekéren, autón, vasúton, hajón... Ott voltam a Titanicon is, jártam New Orleansban, azok a koszos lokálok, azok a fekete zenék... Pokolba ezekkel az emlékekkel, az élményekkel! A mát, csak a mát keresem."