NÉGY TÁRSULAT KÉSZÜL PREMIERRE A SZKÉNÉBEN

Az Élőkép Színház, a HOPPart, a FORTE Társulat, és a Nézőművészeti Kft. is készül Szkéné Színház-beli bemutatójára.

Élőkép Színház
Rendszeres visszatérője a Szkénének az Ékőkép Színház. Az egyetem parkjában mutatták be pár éve az Octopus Tarot Labirintust, illetve tavaly a színházban a Szőnyeget, valamint a Lepkévé válás – konspiráció című előadásokat. 
Jelenleg a SÍN Kulturális Központban próbálják legújabb előadásukat: Etüdök alapszínekre címmel. Az Élőkép ezúttal három vizuális mozdulatszínházi etűdöt fűz egy csokorba egy estére. Az köti őket össze, hogy mind a háromban az alapszínek – piros, kék, sárga – valamelyike dominál. A Változás kapui egy vizuális mozdulatszínház, a Hullámtér absztrakt színház, a Darutánc pedig vizuális mozdulatszínház, keleti szakrális tánc-adaptáció bambuszvégtagokra. 
A bemutató január 29-30-án lesz, a látványért, jelmezért, koreográfiáért, adaptációért és rendezésért Bérczi Zsófia felel.

HOPPart
A Halálkemény és A kis vakond... után újabb rendezésére készül a HOPPart Társulat vezetője, Herczeg Tamás. A január 22-i munkabemutató után az igazi premier február 6-7-én lesz a Szkénében. A Blue Hotel a titkos vágyak és a még titkosabb félelmek helye. Ahol a valóság a valószínűtlennel találkozik. Ahol mindannyian visszatérő vendégek vagyunk. És ahol a lift egyik világból a másikba visz: az ismerősből az ismeretlenbe, a tudatosból a tudatalattiba. 
A HOPPart társulat nyolc színésze a saját álmaiba várja a nézőket. Egy olyan estére, amikor minden megtörténhet, és olyat láthatsz, amiről eddig csak álmodtál. Egy dolog biztos – ebben a hotelben garantáltan nem fogsz elaludni.

Szintén a SÍN-ben próbál a FORTE Társulat, amely a Szkénében először játszik majd. Horváth Csaba csapata Agota Kristof A nagy füzet című kisregényét játssza, az előadás február 15-én, 16-án és 17-én látható.
Agota Kristof – Kristóf Ágota Magyarországon született, Svájcban élt, franciául írt – elsősorban drámákat. Franciaországban megjelent, és azóta tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.
A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon kevéssé ismert formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, és egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

Nézőművészeti Kft.
A fentiekkel párhuzamosan szintén megkezdte próbáit a Nézőművészeti Kft. Ők a Szkéné Jurányi-beli próbatermét kapták meg, ahol Parti Nagy Lajos legújabb sziporkázó művét, a Bivaly-szuflét próbálják, amely az osztrák-ukrán határon játszódik, “mindenkori napjainkban”.
A Kft. állandó tagjai Horváth Lajos Ottóval és Kovács Krisztiánnal egészültek ki. Az előadást Göttinger Pál rendezi, aki szintén először találkozott a társulattal, bemutatója február 23-án lesz Tatabányán, majd március 20-án a Szkénében.