Göttinger Pál különleges aláírása

Írta: Bokor Ildikó 


Göttinger Pál 1983-ban Budapesten született. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán végzett 2007-ben. Diplomarandezése a budapesti Merlin Színházban volt. Első önálló rendezése Dennis Kelly Love & Money című színdarabja.
Szakmai gyakorlatait a Radnóti Színházban, a poznani Teatr Polskiban, valamint londoni Young Vic Theatre-ben végezte. Külföldi szakmai gyakorlatai után szabadúszóként Magyarországon dolgozik, budapesti Merlin Színház, Pinceszínház, MU Színház, Bárka Színház, Szputnyik Hajózási Társaság, vidéki Csokonai Színház - Debrecen, Móricz Zsigmond Színház - Nyíregyháza és határon túli Nézőpont Színház - Székelyudvarhely, Marosvásárhely.
November 14-én a Gyulai Várszínház kamaratermében előadott Szabó Borbála: Telefondoktor című bohózatában láthattuk Göttinger Pált, mint a Manna Produkció előadóművésze. A darab egy sikeres nőgyógyász különleges élethelyzetéről szól, aki véletlenül bezárja magát a rendelőjébe és kétségbeesetten elkezd telefonálgatni, hogy onnan bentről megoldja jelenlegi problémáit. A főhős karakterében mindenki magára ismerhet. A figura nagyon emberi, de ugyanakkor mulatságos jelenetek sorozatában teljesedik ki. A főhős saját öniróniáján keresztül szemléli élete csattanóit. Göttinger Pál rendezői mivolta ellenére kiváló művészi tehetséggel jeleníti meg a komédiában szereplő főhős válságos élethelyzeteit. Egy emberként több színész karakter életszituációjába bújva fergeteges energiák sorozata által teljesen emberi és hétköznapi érzelmeket ad át a nézők számára. A művész, aki egyébként rendező, különleges kézjegyével rejtett, de kimagasló tehetségről árulkodik az olvasó számára.
A kézjegy egy nagyon különleges aláírás, szinte varázslatos vonalak hada állítja össze az egész képet. Konkrétum nem olvasható ki belőle. Az egész aláírás egy folyamatos szignóról árulkodik különböző homorú és domború vonalak, majd kis hurkos áthúzások jelenléteiben. Azok az aláírások, melyek nem konkrét névaláírások, csak különböző vonalak összességét kapcsolják össze, nehezen elemezhetőek grafológiai szempontból, de ugyanakkor itt egy látványos, különleges vonaljátékot szemlélhetünk az aláírásban. A vezetéknév és a keresztnév kezdő nagybetűje igencsak kiemelkedik a többi betűhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a művész kiemeli saját személyiségének fontosságát, kissé másképp szemléli a világot, mint a körülötte lévő környezete.