A szegediek is mennek a Shakespeare fesztiválra

Három helyszínen 17 különféle Shakespeare-adaptációt, köztük több bemutatót tűz műsorra a Magyar Állami Operaház a május 18. és június 2. között megvalósuló Shakespeare400+ Fesztiválján. A szegedi társulat a Sly című operával vendégszerepel.

A fesztivál kiemelt programjainak sorában egy szólóest is szerepel: június 2-án Bryn Terfel énekel az Opera színpadán. A budapesti áriaesten – a fesztivál szellemiségéhez igazodva – műsora első felében Verdi Otellójából, a Macbethből és a Falstaffból is előad egy-egy áriát. Az esten fellép Sáfár Orsolya és a szegedi László Boldizsár is.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az angol szerző halálának 400. évfordulója alkalmából megszervezett fesztiválon tizenhat nap alatt 31 előadás: opera- és balett-produkciók, hangversenyek, áriaest és ifjúsági programsorozat várja az érdeklődőket az Operaház mellett az Erkel Színházban és a Zeneakadémia Solti-termében.

A főigazgató az MTI-nek elmondta: a Shakespeare-i vonatkozású repertoárdarabok – A makrancos Kata című balett, a Falstaff, a Macbeth, az Otello című operák és a West Side Story című musical – kitűzése mellett négy bemutatót tartanak: A vihar, a Sly, A windsori víg nők és a Szentivánéji álom című művet láthatja a közönség.

A négy különleges premier mellett 12 további, gyakrabban játszott művet is műsorra tűznek, amelyek egy csokorba szedve azonban ritkán láthatók. 

Magyarországon először látható a kortárs szerző, Thomas Ades A vihar című műve. A május 21-i budapesti bemutatón Prospero szerepében Franco Pomponi, Arielként Laure Meloy áll színpadra. A főigazgató elmondta: Ermanno Wolf-Ferrari Sly című háromfelvonásos operájának olasz nyelvű bemutatóját a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével Göttinger Pál rendezi az Opera koprodukciójában. A librettó alapját A makrancos hölgy című darab egy rövid szakasza adja. Az előadás, amelynek karmestere Gyüdi Sándor, címszereplője László Boldizsár, május 27-én és 29-én látható az Erkel Színházban.

László Boldizsár, aki a fesztivál több produkciójában is részt vesz, elmondta: azokat a műveket szereti, amelyek a fizikai határait feszegetik. Hozzáfűzte: a Sly ilyen alkotás, amely emellett bohóc-énjét is megmozgatja.

Göttinger Pál arról beszélt, hogy a szerzőre Shakespeare-hez hasonlóan jellemző az álom és valóság viszonyának kutatása. Mint mondta, fordulatos műről, kifordított, játékos, humoros darabról van szó, szórakoztató zenével.

Ókovács Szilveszter elmondta: Benjamin Britten Szentivánéji álom című operáját a Zeneakadémia ének tanszékével közös produkcióban mutatják be. A darab, amelyet Magyarországon ritkán visznek színre, az Opera pedig még nem játszotta - a Solti-teremben látható május 27-én és 29-én, Szabó Máté rendezésében, Dominic Wheeler vezényletével.

Az Erkel Színház aulájában az Operaház énekkarának művészei Otto Nicolai A windsori víg nők című daljátékát viszik színre. A fesztiválon Markó Róbert rendezésében látható a darab május 24-én, Erdélyi Dániel vezényletével – mondta a főigazgató.

Mint elhangzott, a fesztivál a shakespeare-i tematikába illő zenei csemegékkel várja a közönséget az Erkel Színházban. A koncertszerű előadások közül Szokolay Sándor Hamlet című operája látható elsőként, május 19-én, a címszerepben ugyancsak László Boldizsárral.

forrás: http://szeged.hu