CONOR MCPHERSON: TENGEREN


"Ott élek a csillagokban a Szent Anna park fölött. Sokezer karácsonyt megértem! Olyan öreg vagyok, mint… és még sokezer másikat fogok megérni, talán sokmilliót! Én vagyok az erő, amely szétválaszt! Vajon nem kéne ezt megőrizni tűzön-vízen át? Úgy látszik, nem. Nem, Ő szeret benneteket. Szeret benneteket, apró férgek… Ha ezt valaki megfejti."

Kinn azon a tengeren

Van Dublin fölött a hegyen egy erődszerű, elhagyott épület, kicsi ablakokkal, vaskos falakkal, templomra, várra egyaránt hasonlító ház. Ez a Hellfire Club, ahol az ördög kártyán nyerte volna el a monda szerint az ott tivornyázó angol urak lelkét valamikor régen. Éjszaka volt, zúgott a szél, és a többi, és akkor a tivornyázó angol urak társaságába kicsit részeg, de elegáns, ismeretlen úr érkezett, hogy melegedne meg egy kicsit, mielőtt továbbindul. Le is telepedett, majd be is szállt a kártyajátékba, és csöndes, de magabiztos tehetséget árulva el, sorra nyerte a köröket. Egyre nagyobbak lettek a tétek. Mikor egyik áldozata véletlen leejtett egy kártyát, lehajolva halálra váltan vette észre a pislákoló fénynél, hogy vendégüknek patái vannak. Mikor rémülten felegyenesedett, az ördög, más néven púca egy szempillantás alatt felröppent és eltűnt egy tűzgömbben, kénköves bűzt hagyva maga után. A borzalmas épület a mondában mondjuk legalábbis koponya alakú, de ez már nem olyan fontos - a ház ma is áll Dublinban, graffitis és mocskos ugyan belül, de megvan, Ballybodenből kell tovább felmenni a hegyre az R115-ösön Powerscourt felé. A Hellfire Club is valóban létezett, Sir Francis Dashwood vezényletével voltak nagyon gonoszak ott a tagok az ezerhétszázas évek közepén.

A Seafarer (Tengerész) egy óangol vers címe. Egyes szám első személyben beszél a számkivetettségről meg a dicsőséges múltról, de leginkább arról, hogy milyen kinn lenni a tengeren, magányosan. A szöveg egy angolszász nyelvű gyűjteményben maradt fenn, amelyet Exeteri Könyvnek szokás nevezni, és amelyet Leofric, az exeteri katedrális érseke állított össze 1072-ben bekövetkezett halála előtt. A verset sokan lefordították modern angol nyelvre, a körülötte kialakult valóságos divat magyarázható azzal, hogy a számkivetett tengerész ebben a versben megfogalmazott, több mint ezeréves képe hasonlít ahhoz a modern attitűdhöz, ahogy a művészek elszigetelik magukat a társadalomtól. A vers a szenvedések ecsetelésével kezdődik, de aztán átfordul abba, hogy a szerző szívesebben élne keserves életet kinn, azon a tengeren, mint a biztonságos parton, amelyet az értelmetlen hiúsággal azonosít.

Egy dublini házban, mit sem sejtve ezekről a dolgokról, egy vénember, aki nemrég vakult meg; az öccse, aki vak bátyját támogatni érkezett vissza vidékről, ahol hajóskodott is korábban; régi barátjuk, aki a feleségétől és a gyerekeitől szökött át ide; és egy másik ismerős, akiről tudható, hogy az öcs régi szerelmével él most együtt - összegyűlnek pókerezni karácsony este. Szánalmasságuk, vesztességük, az életüket rajtuk állandóan számonkérő többi ember elöl ide zárkóznak be rengeteg whiskey-vel, ebbe a hegyoldalba épült házba, amelyik Howth-ban áll, pont a város másik végén, mint a fenti régi klub. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában áll, amelyik jóságosan és védőn magasodik a dublini öböl bejárata fölé. Biztonságos hely. Ezen a szentestén a kinti viharból egy idegen érkezik...


Játsszák:

James "Sharky" Harkin - Ilyés Róbert
Richard Harkin - Mucsi Zoltán
Ivan Curry - Gados Béla
Nicky Giblin - Dévai Balázs
Mr. Lockhart - Kálid Artúr

fordította: Upor László
díszlet: Sebő Rózsa, Magyarics Tibor
jelmez: Kovalcsik Anikó
asszisztens, ügyelő: Ivánovics Beatrix

RENDEZŐ: Göttinger Pál

(előadás 2 részben, 185 perc)
(16 ÉVEN FELÜLIEKNEK)





Bárka Színház
Budapest, Üllői út 82.




A Bárka Színház jegypénztárának nyitvatartása:
Hétköznap 14-től 19 óráig
Hétvégén előadás előtt két órával
Cím: 1082 Budapest, Üllői út 82.
T: 303 6505
Központ: 303 6506

Közönségszervezés és jegyiroda nyitvatartása:
Hétköznap 10-től 18 óráig
Cím: 1085 Budapest, Ráday utca 37.
T: 323 1978, 323 1979, 483 1325