PLACCC 2009 – Művészet máshogy, máshol.

Létrehozva: 2009-09-08 10:59 | Szerző: LATTE.HU

Tánclépések munkába menet, kanapé-építés az utcán, színes betonkeverők a belváros szívében, hangosan gondolkodó bevándorlók és mélyben daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces. A tavaly őszi siker után a Placcc Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet.
Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat. Budapest 2.0

A PLACCC Fesztivál 2008-ban indult útjára, hogy népszerűsítse a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. Ennek köszönhetően idén egy kivétellel magyar produkciókat láthat a közönség Budapesten. Az alkotók a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat, és több oldalról járják körül az otthon fogalmát.

Részletek: www.placcc.hu

Programok röviden:

Space (NL): A hely, ahova tartozunk (The Place Where We Belong)
Az Amszterdamban működő Space kollektíva új produkciót mutat be a Placcc Fesztiválon. A magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo dokumentum-színháza a nemzeti identitás kérdését járja körül, és társadalmi problémákat tesz személyessé. Petra ismeretlen járókelők véleményét kéri ki arról, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. Az előadás közönsége a provokatív utcai beszélgetéseket élőben a magasból, egy szálloda üvegablakán át, valamint a színésznőre erősített kamera segítségével monitorokon és fülhallgatókon keresztül követheti nyomon. A Space kollektíva pár éve a Holland Cunami című előadással vált ismertté Magyarországon.

Göttinger Pál / Halas Dóra/ Soharóza Kórus: Mindenütt jó
Göttinger Pál színházi rendező és a Halas Dóra vezette Soharóza Kórus különleges helyszínen rendhagyó produkciót mutat be a Placcc Fesztivál felkérésére. A kísérleti kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. A fiatal rendező – aki maga is húsz éve énekel – színészt lát a kóristákban, akik ezúttal átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát. A Soharóza tagjainak egy része szerepelt a Göttinger-féle Cupido és a Halál című operaelőadásban, valamint olyan színházi alkotókkal dolgozott együtt, mint Bodó Viktor (Szputnyik) és Schilling Árpád (Krétakör).

Haszondesign Projekt - A hétköznapok diszkrét bája
A Haszondesign öt alkotócsoport közös, mégis egymástól független vállalkozása. A fiatal művészek a szükséges, de csúnya, szürkeségükben szinte láthatatlan budapesti felületeket, tárgyakat szépítik meg. Élő galériává alakítják például a VIII. kerület egy részét és újjávarázsolják az elhagyatott, ronda pinceajtókat. A köztéri alkotások egy része nyilvános workshopok-on születik meg, és a kreatív megoldásokhoz a városlakók segítségét is kérik. Akinek kedve támad, színesre festhet például egy betonkeverő autót, műanyag palackokból építhet köztéri kanapét vagy munkába menet a járdára festett tánclépés-minták segítségével elsajátíthatja a szamba, a keringő vagy éppen a Michael Jackson-féle moonwalk alapjait. A Haszondesign Projekt célja, hogy megismertesse a design-ban rejlő lehetőségeket és megmutassa, hogy kis változások is komoly hatással bírnak a közérzetünkre. Közreműködő alkotócsoportok: Szövetség‘39 Művészeti Bázis, Újirány csoport, Virtuálmogyoró Stúdió, 1000% és a Preview Lab.

Téreltérítés Munkacsoport: Építészeti-képzőművészeti installációk
Lakner Antal a teret elsősorban nem az építészet felől, hanem a nyilvános térben létrejövő művészet szemszögéből vizsgálja. A képzőművész szerint ugyanis elengedhetetlen, hogy a jövő építészei kutassák, és később a gyakorlatban is alkalmazzák a kreatív megoldásokat. A Téreltérítés Munkacsoport azokból a diákokból áll, akik Lakner Antal kurzusára járnak a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A Placcc Fesztiválra készülő installációjuk kiindulópontja is az, hogy a térnek nem csak megfigyelői, hanem résztvevői és tevékeny alakítói is vagyunk. A Téreltérítés Munkacsoport tavaly nyáron komoly sajtóvisszhangot kapott a „Mátyás Szellőző” projektre. A fiatalok egy hamis építési területen állították fel a markáns, Mátyás királyt formáló szellőzőrácsot, amiről azt állították, hogy a 4-es metróhoz kapcsolódik. A provokatív hamisítvány valós társadalmi reakciókat váltott ki, ezért az installációt a tervezettnél hamarabb le kellett bontani.

Tervezett program

- Október 2-6.
Space (NL): A hely, ahova tartozunk (The Place Where We Belong)
Helyszín: Hotel Mercure Korona, Bridge Bar - 1053 Budapest, Kecskeméti u. 14.
Premier: október 2. 19.30
További előadások: október 3-6. 17.00, 19.30

- Október 2-11.
Haszondesign Projekt keretében
1000%: Pincerehab , Újirány Csoport: Élő galéria projekt, Preview Lab: Szabad
Egész nap látogatható.

- Október 3.
Haszondesign Projekt keretében
Virtuálmogyoró Stúdió: Priccs
Nyilvános workshop.
Az installáció október 11-ig látogatható.

- Október 4-8.
Haszondesign Projekt keretében
Szövetség‘39 Művészeti Bázis: „Mufurc-1, Mufurc-2”, avagy milyen lennék, ha betonkeverő lennék…
Nyilvános workshop.

- Október 5-10.
Göttinger Pál / Halas Dóra/ Soharóza Kórus: Mindenütt jó
Premier: október 5. 19.00 | További előadások: október 6-10. 19.00

- Október 7-11.
Téreltérítés Munkacsoport köztéri installációi
Egész nap látogatható (október 14-ig).