A Hetedik mennyországról az Exitben

Hetedik mennyország
Frissítve: 2009-09-25 16:42

Göttinger Pál rendezésében rendhagyó, felolvasó színházi formában adja elő a K. V. Társulat Caryl Churchill Hetedik mennyország című drámáját a MU Színházban. A feminizmus, a hatalmi erőszak, a szexuális zaklatás témáit merészen és kérlelhetetlenül munkáiba emelő, tárgyaló brit írónő alig múlt húszéves, amikor első szakmai díját átvehette. Az elmúlt évtizedekben hazáján kívül világszerte komoly megbecsülést szerzett.


A Cloud Nine című 1979-ben született: az ugyanabban az évben, Londonban bemutatott színművet Upor László fordította, az előadásban elhangzó verseket Háy János magyarította. A K. V. felolvasó színházi sorozatának második műve abszurd humorú tragikomédia, amely a szexualitás és a nemi identitás, a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja.

Az első részben a viktoriánus Angliában vagyunk, ahol egy gyarmati tisztviselő családjának mindennapjait nézzük végig. Folyamatosan kerülnek felszínre a látszólag „mintaszerűen” élő család tagjainak rejtett szexuális vágyai, vonzódásai… A második rész ugyanezeket a kérdéseket a 100 évvel későbbi Angliában vizsgálja újra. Az írói instrukció szerint a szereplők, akik sokszor ugyanazok a karakterek, mint a viktoriánus korban, mindössze 25 évet öregszenek. Az előadást közönségtalálkozó követi.

Rendező: Göttinger Pál

– ht –