Erős évadot ígér a Bárka

Tizenharmadik évadát kezdi meg szeptemberben a Bárka Színház. Lesz egyebek között Márai-, Nádas-, Esterházy-bemutató.

Márai Sándor legtermékenyebb írói korszaka 1930 és 1942 közé tehető. 1930-ban Dormándi Lászlóval közösen szerkesztette az 1914-1930 című képeskönyvet, mely több országban is megjelent. Szintén ebben az évben adta ki Zendülők című művét, amely a kor kamaszainak világát, a háború utáni lelkiállapotot és világszemléletet mutatja be. A Bárka szeptember 25-én tűzi műsorra a Vidovszky György rendezte változatot.

Nádas Péter Találkozás című drámáját Gergye Krisztián állítja színpadra a Stúdióban. Az ötvenes éveket felidéző többszörös szenvedéstörténet premierje október 9-én lesz. Két hétre rá Anger Zsolt mutatja be a Christian Lollike jegyezte és Lars von Trier által 2003-ban celluloidra rögzített Dogville-t. A történet színtere a címadó Dogville, egy kis bányászfalu a '30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok, jó és becsületes polgárok, akik szeretik városukat. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace. A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace mindenben a segítségükre van. Ami azonban kezdetben szívességeknek indul, később kényszerré, valóságos terrorrá válik.

December 18-án jön Esterházy Péter: Harminchárom változat Haydn-koponyára című mai revüjének ősbemutatója, rendező: Göttinger Pál, zenei vezető: Dinyés Dániel. 2010. február 19-én Tim Carroll rendezi Howard Barker Győzelem című művét, majd Bocsárdi László Nem tudni, hogyan című Luigi Pirandello-feldolgozása (április 23.) következik. Pár napra rá, április 30-tól látható Jon Fosse Őszi álom című művéből Szabó Máté rendezése.

Műsoron marad a Koldusopera (rendezte: Alföldi Róbert), a Sirály (rendezte: Szász János), a Piaf Piaf (rendezte: Jorma Uotinen), az Istentelen ifjúság (rendezte: Vidovszky György), a Stúdióban pedig tovább játsszák: az Iskola a határon című Ottlik-művet (rendezte: Vidovszky György) a Tengerent (rendezte: Göttinger Pál), a De Sade pennáját (rendezte: Szabó Máté), a Mulatságot (rendezte: Bérczes László), a Vasárnap nem temetünk (rendezte: Mezei Kinga) című Hrabal-műből készült produkciót és Ladányi Andrea és Borlai Gergely BL-jére is beülhetünk.