A Soharóza kórus varázslatos helyszínre hozta az Ördögkatlanban bemutatott darabját.

Soharóza - Kultúrfürdő
2009. augusztus 20.
soharóza


Nem sok kórust ismerek, de a Soharózát mindenképpen a modern és kísérletező szavakkal írnám le, hallottam őket tavasszal egy Bodó Viktor darabban (ReHab), most pedig az Ördögkatlan fesztiválra íródott darabjukat a Törökfürdőben (vagy Kultúrfürdőben) is bemutatták, ami egy műemlékvédelem alatt álló épület a Lukács fürdővel szemben.
A helyszín így tökéletes egy kortárs kórusdarab színreviteléhez, egy mini amfiteátrumban vagyunk, négy lépcsősor és középen egy szobányi hely. Mi a lépcső három oldalán ülünk, a műsor a többi helyen zajlik majd, de egyelőre kívülről hallatszanak zajok, és ezután jön csak be a kórus.
A kórus tagjai utcai ruhában, körülbelül húszan, fiúk-lányok vegyesen, egy fiú vezényel az idő nagy részében.
Az egész előadás alatt nem sok támpontot nyújt nekünk a zeneszerző és a kórus, az elején többször megáll az ének, a közönség tanácstalan, legyen-e most taps. Innen-onnan felhangzik valami, de nagyrészt csak nevetés és mosolygás hódít.
Új ember lép a színre, kicsit beszél, itt volt az Ördögkatlan nyitánya, ehelyett most pár szót szól és újra a zenéé a főszerep.
A kórus mindenfélét csinál, rázza a fejét, szöveg nélküli darabot énekel, a karmester kamunyelven hablatyol hosszan, újra ének, kamubeszéd és így felváltva.
Neszek, zörejek, egy majdnem hang születése és hanyatlása, sokan ezt támogatják, mások inkább valami egészen mást.

Lemerevednek.
Egy lány lép elő, egy rendes, szöveges dalt vezényel, a kórus szépen énekel, de ennyi, újra a fickó és a kamuszöveg.
Elkezdődik egy improvizatív rész, sorba állnak, és a két oldalról a vezetők továbbadják a hangot, kis csoportokat alakítanak, a két karmester alakítja a zenét.
Ciccegés, beatbox, állandó változás, több szólam, izgalmas zenei folyamatok. Ez eddig a fenti falnál folyt, ugyanez lent a gödörben is.
Leülnek, egyenként előjönnek és egy gépet alkotnak, mindenki egy alkatrész, zakatoló masina.
Újabb dal, majd három kör alakul, azonosítatlan káosz.
Egy nagy körbe fejlődnek, ének, felsorakoznak fent, vonatozás, menetelés, újra a lány vezényel, és egy dallal zárják az esetet.
Mindez ötven perc alatt zajlott le, izgalmas volt, hogy igazán nem tudtuk, hogy mi van. Néha összevissza, néha nagyon szép dal, jópofa helyszín, egy kedves kórus bemutatkozása.
A végén még vendégfogadást is tartanak, csak innivalóval, zsíroskenyér nélkül.

Augusztus 16, vasárnap, 21:00, Kultúrfürdő

Soharóza kórus:
Bognár Krisztina, Csatádi Ádám, Cserne Klára, Eörsi Sarolta, Földi Bálint, Göttinger Klára, Göttinger Magda, Hajdú Marietta, Halas Dóra, Hám Bernadett, Juhász Éva, Kozma Kriszta, Ligeti László, Lokody Ákos, Murányi Norbert, Pap Kinga Marjatta, Rácz Dóra, Rácz Nóra, Róna Péter, Simon Júlia, Spilák Zsuzsa, Szálka Zsuzsanna, Szász Barna, Szintai-Molnár Péter, Sztojanov Georgi, Tihanyi Benedek, Turchányi Dániel, Turchányi Márton, Vági Péter, Vásárhelyi Gábor, Vesmás Bence

gy