Ligeti és Szíjjártó


Ligeti és Szíjjártó. Két zeneszerző, mindketten huszadik századiak és magyarok, együtt mégis igen erős kontrasztot alkotnak. Az egyik ismert, a másik ismeretlen. Az egyik felkapott, a másik nagyon nem az. Az egyik művészetén az erdélyi, a másikén a felvidéki zenekultúra jegyei ismerhetők fel. Az egyiknek a reneszánsz, a másiknak a barokk zene jelenti az ősforrást. Az egyik kozmopolita, a másik lokálpatrióta. Az egyik György, a másik Jenő.
És legalább ennyi közös vonásuk is van. Mindketten a 20. század eleji, Bartók- és Kodály-féle mainstream örököseiként kezdték a pályájukat, de aztán sikerült jó messzire elrugaszkodniuk attól (természetesen más és más irányba: egyikük az absztrakt, a dallamot sokszor nélkülöző zeneköltészet, a másikuk többek között a „megvetett” műzene felé fordult). Mindkettőjük életútját meghatározza a kor, amelyben éltek. Mindkettőjüknek sajátos, felismerhető stílusa van.
Most a Halastó két nagyon különböző, nagyon egyéni életművet létrehozó mestert mutat be együtt, korai és kicsit későbbi korszakaikat is. A kettős portré – és általában a kettősség – nagyon izgalmas tud lenni. Mint egy prelúdium és egy fúga. Na majd meglátjátok.



(A koncert 2009. január 18-án lesz a Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épületében, annak is a felújított átriumában.)