Alternatív Színházi Szemle

XIV. Alternatív Színházi Szemle
2008-09-01 16:27:00
EduCafe.hu
Szeptember 12. és 16. között Debrecenben rendezik meg a XIV. Alternatív Színházi Szemlét. A szervezők célja, hogy az új helyszín kínálta lehetőségekkel a közel egy hetes seregszemle programja minden eddiginél színesebb, perspektivikusabb legyen.
„Számunkra különös jelentősége van annak, hogy eljuttathatjuk Debrecen közönségéhez a független, kortárs színházi gondolkodás gyümölcseit, mivel a független társulatoknak alig-alig van lehetőségük megmutatni munkájukat Budapesten kívül." - mondta Hudi László, a Független Színházak Szövetségének elnöke.
Az Alternatív Színházi Szemle célja, hogy összegyűjtse, bemutassa és díjazza az adott évben, független színházi területen - különböző műfajban - született alkotásokat. Emellett a mustra exkluzív és átfogó képet ad azokról a magyar színházi- és tánc előadásokról, amelyek a markánsan és eredeti formában képviselik mindazt, amit ma Magyarországon „alternativitásnak" lehet nevezni. Művészeti szempontból az „alter-natív" más születésűt jelent, ami arra utal, hogy ezek a művek a megszokottól eltérő módon jönnek létre. Független alkotók lépnek színpadra, akik arra törekszenek, hogy ne a kitaposott úton járjanak.
A rangos, mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum központi eseményét az évad kínálatából meghívott színházi előadások - a versenyprogram - képezik. A 2008-as versenyprogram válogatója és a XIV. Alternatív Színházi Szemle Kiemelt meghívottja: Árvai György. A Szemle rangját növeli a kiváló szakemberekből álló zsűri, amelynek tagjai a következők: Karsai György, Káel Csaba, Lévai Balázs, Varga Mátyás.
Árvai György a következőképpen fogalmazta meg a válogatási szempontjait: „Átlátás, áthallás, átjárás! volt a vezérmotívum, ami alapján a beválogatás szempontrendszerét felállítottam és ezt nyilvánossá is tettem. Az általam ajánlott előadások és alkotók talán annak a vékony jégtáblának szeletei, amelyek még nem olvadtak bele teljesen a popularitás langymeleg masszájába."
Az Alternatív Színházi Szemlét a versenyprogramon túl igazi fesztivállá varázsolják a társművészetek széles körét felvonultató, egész napos programok, utcaszínházi programok, koncertek, előadások, szakmai fórumok, köztük például Bartal Kiss Rita "Az ég tündérszoknyakék..." című kiállítása, a SzínészTáncZenekar, Péterfy Bori & Love Band, a Fabula Rasa és Kiss Erzsi Panchan, valamint a Tomprincz & the Ex zenekar koncertje.
Az idei Szemle karakterének, programjának kialakítását, teljes körű szervezését és lebonyolítását a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) és az FSZSZ (Független Színházak Szövetsége) közösen végzi.
Jegyárak: 1000 Ft/előadás Szakmai jegy: 500 Ft
A koncertek, szakmai programok látogatása ingyenes!
Információ, programtájékoztatás, jegyfoglalás:
Kölcsey Központ, Debrecen
52/518-400
A XIV. Alternatív Színházi Szemle teljes programja:
SZEPTEMBER 12. (péntek)
14.00 Bartal Kiss Rita "Az ég tündérszoknyakék..." című kiállításának megnyitója - Vojtina Bábszínház
18.30 Megnyitó - Szabadtéri Színpad
19.00 SzínészTáncZenekar - Szabadtéri Színpad
21.00 Mobil Front Műhely és a DrámaMa produkciója a.N.N.a - Attempts on Her Life Martin Crimp (r.: Göttinger Pál) (versenyprogram)'90 - Debreceni Csokonai Színház - Nagyszínpad
SZEPTEMBER 13. (szombat)
11.00 Szakmai beszélgetés - Vojtina Bábszínház
18.00 Kosztolányi Dezső Színház-Urbán András Társulata (Szerbia) Brecht - The Hardcore Machine (r.:Urbán András) (versenyprogram) '60 - Debreceni Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió
20.00 Tünet Együttes-Szabó Réka Társulata Alibi (r.: Szabó Réka) (versenyprogram) '90 - Víg Kamara Mozi
22.00 Élőkép Társulat Végtelen (r.: Bársony Júlia) (versenyprogram) '90 - Vojtina Bábszínház
SZEPTEMBER 14. (vasárnap)
11.00 Szakmai beszélgetés - Vojtina Bábszínház
16.00 Holdvilág Kamaraszínház Emigránsok (r.: Máté Krisztián) (versenyprogram) '110 - Pályaudvar
19.00 Holdvilág Kamaraszínház Emigránsok (r.: Máté Krisztián) (versenyprogram) '110 - Pályaudvar
19.00 Kompánia Színházi Társulat Othello kommentárok (r.: Debreczeni Márton) (versenyprogram) '60 - Víg Kamara Mozi
20.30 Fabula Rasa koncert - Szabadtéri Színpad
SZEPTEMBER 15. (hétfő)
11.00 Szakmai beszélgetés - Vojtina Bábszínház
17.00 Gergye Krisztián Társulata Melankólia (r.: Gergye Krisztián) (versenyprogram) '75 - Kölcsey Központ - Nagyterem
18.30 Péterfy Bori & Love Band koncert - Szabadtéri Színpad
20.00 SPACE színház (H-NL) Holland Cunami - Drowning in Europe (versenyprogram) '60-75 - Pályaudvar
SZEPTEMBER 16. (kedd)
11.00 Szakmai beszélgetés - Vojtina Bábszínház
17.00 Bemutatkozik a válogató! Ágens és a Természetes Vészek Kollektíva IPSUM - önmagadat '65 - Vojtina Bábszínház
18.30 Díjkiosztó - MODEM udvar
19.00 Kiss Erzsi Panchan koncert - Szabadtéri Színpad
21.00 Tomprincz & the Ex koncert - MODEM udvar