Egy újságcikk - egy nap - 3 bemutató

Március 27-én, a Színház Világnapján már XIII. alkalommal rendezték meg a Magyar Drámaíró Versenyt. Jó pár éve már a Budapesti Kamaraszínház ad otthont ennek, a színház számos dolgozóját is egész napos sürgés-forgásra késztető rendezvénynek.

Dráma
Március 26-án este, a Tivoli előcsarnokában három vállalkozó szellemű író: Szalay Kriszta, Béres Attila és Kiss József számára a Budapesti 7 Nap friss hírei közül sorsoltak ki egyet. Ez a cikk a 80 éves Joe Murányi klarinétművészről szólt, aki ma is aktív. Ingázik New York és Oslo között. Valamint itthon is játszik, többek között a Benkó Dixieland Banddel. Tagja volt Louis Armstrong zenekarának is. Ebben a témában kellett az íróknak másnap reggelre egy közel 20 oldalas, egyfelvonásos színdarabot alkotniuk. Feltétel volt még, hogy mindegyikben három női és három férfi szereplő legyen.

A munka 27-én délelőtt 10.30-kor kezdődött el a Tivoliban. A három rendezőnek este 7-re színpadra kellett állítania az éjjel megírt műveket a színészekkel. A "társulatok" tagjai Andai Györgyi, Tallós Rita, Verebes Linda, Dolmány Attila, Lippai László, Anga Kakszi István; Schubert Éva, Rák Kati, Juhász Réka, Ifj. Jászai László, Bank Tamás, Kovács Ferenc; Tímár Éva, Mérai Kata, Gilicze Márta, Vallai Péter, Jánosi Dávid, Felhőfi-Kiss László.

Akik nélkül nem
Természetesen ehhez szükség volt a színházi kulisszák nélkülözhetetlen dolgozóira is. Kellékesekre, öltöztetőkre, díszítőkre, fodrászra, asszisztensekre, a rendezők "szócsöveire". A kellékeseknek a lehető legrövidebb idő alatt kellett összeszedniük az írók, rendezők által megálmodott az előadáshoz szükséges tárgyakat (kellékeket). A díszletek mögött a kellékesek, a fodrászok és díszítők jelmezekkel és hajsütővel a kezükben rohangáltak, a színpadon pedig megállás nélkül próbáltak a színészek.

Minden rendező, Léner András, Romvári Gergely, Göttinger Pál a legjobbat szerette volna kihozni a rábízott szövegkönyvből. Egyrészt, hogy a nézők kész produkciókat láthassanak - és jól érezzék magukat -, és hogy elnyerjék a zsűri tetszését.

A zsűri értékítélete szerint a legjobb színdarab Béres Attiláé, az Aranytrombita, lett, amit Göttinger Pál rendezett. Legjobb rendezőnek Léner Andrást tartották, aki Szalay Kriszta művét a HalliOhio!-t vitte színre. Ebben játszott a legjobb színésznő, Gilicze Márta. A legjobb férfi színész díját Ifj. Jászai László vitte el, aki a közönségdíjas, Kiss József által írt Poor Butterfly-ban játszott. Ezt az előadást Romvári Gergely rendezte.

Jövőre veletek ugyanitt, ugyanekkor, de nem ugyanezt. Legalábbis ezt ígérik a szervezők...

Kun Csilla (csakjohirek.hu)